Kongreya Star: 23 Haziran ‘Kadınlara Karşı Politik Cinayetlerle Mücadele Günü’ ilan edildi

Kongreya Star Koordinasyonu 23 Haziran’ı ‘Kadınlara Karşı Politik Cinayetlerle Mücadele Günü’ ilan etti ve bir dizi eylem gerçekleştireceğini açıkladı.

Kongreya Star Koordinasyonu Kobanê’nin Helinc köyünde 23 Haziran 2020 tarihinde Türkiye’nin SİHA saldırısıyla gerçekleşen katliamın yıldönümünde bir dizi etkinlik yapılacağını açıkladı.

23 Haziran’ı “Kadınlara Karşı Politik Cinayetlerle Mücadele Günü ” ilan ettiklerini duyuran Kongreya Star, kadın mücadelesinin zafere ulaşacağını belirtti. Açıklamada şöyle denildi:

‘’Türk devleti 23 Haziran’da Kobanê’nin Helinc köyün kadın yoldaşlarımıza saldırdı. Bu saldırıda Zehra, Hebun ve Emine Anne şehit oldu. Bu saldırılarla Kürt kadın mücadelesini durdurmak istediler. Ancak Kongreya Star olarak tüm saldırılar karşısında kadın devrimini koruyacağız. Kadınlar politik duruşlarını sergilemeye devam edecektir. Hevrîn Xelef, Aqide Ana, Hind ve Seda yoldaşların mücadelesi sonuna kadar sürecektir.” 

Bir dizi etkinlik yapılacak

Açıklamada, “Kongreya Star olarak Helinc katliamının tarihi olan 23 Haziran’ı ‘Kadınlara karşı politik cinayetlerle mücadele günü’ olarak ilan ediyoruz. Artık her 23 Haziran tarihinde mücadeleyi büyütmek için eylemsellik geliştireceğiz” denilerek şu ifadelere yer verildi: 

“17 ve 30 Haziran arasında etkinliklerimiz olacak. Sema Yüce ve Zeynep Kınacı’nın mesajları okunacak. Seminerler gerçekleştirilecek. Sinevizyonlar gösterilecek. Kent kent eylemler yapılacak. Festival düzenlenecek. Fotoğraf sergisi yapılacak. Kadına yönelik şiddet ele alınacak. Yine Başûrê Kurdistan’a yönelik işgal saldırıları teşhir edilecek. 23 Haziran’da Kobanê, Şehba ve Dêrik’te Helince şehitlerinin anılması için törenler düzenlenecek. Tüm kadınların bu programlara katılması için çağrıda bulunuyoruz. Tüm politik kadın cinayetleri karşısında durup kadın devrimini korumamız gerekir.”

Erkek egemen zihniyetin karşısında mücadelenin devam edildiği kaydedilen açıklamada son olarak şöyle denildi:

“Biz baş kaldıran kadınlar olarak eylemlerimiz ile özgür yaşamı inşa edip tarihi yeniden yazacağız. Zeynep Kınacı, Sema Yüce, Dr. Meryem, Raqalı Hanna, Hevrîn Xelef, Leyla Agirî, Zehra Kobanê, Sarya Kobanê, Melsa Dêrik şahsında tüm şehitlerimizi anıyoruz. Onların hayallerini gerçekleştireceğiz.”

(anha)