Kongreya Star-Ewrûpa örgütü kuruldu

Rojava Kadın Komitesi, “Şoreşa Jinê Mîsogerîya Jiyana Azad e” şiarıyla Avrupa’da ilk kongresini gerçekleştirdi.

29 Ağustos’ta Almanya’nın Dortmund kentindeki bir araya gelen  Rojavalı kadınlar, “Şoreşa Jinê Mîsogerîya Jiyana Azad e” şiarıyla 1. Kongreya Star Avrupa kongresini gerçekleştirdi. Daha önce Rojava Kadın Komitesi olarak örgütlenen Rojavalı kadınlar, bu kongre ile birlikte “Kongreya Star Ewrûpa” adıyla örgütlenmesini bir çıta daha yükseltti.

Çok sayıda kadın bileşeninin katıldığı kongrenin divan seçimi ve açılış konuşması ardından Kongreya Star Koordinasyon Üyesi Asya Abdullah ve TJK-E Avrupa adına Zeynep Dersim birer konuşma yaptı.

Kendimizi savunmalıyız
Asya Abdullah yaptığı konuşmada Rojava’ya yönelik imha konseptini gündeme getirdi. Türk devletinin, Kürdistan’ın dört parçasına saldırılarda bulunduğunu ifade eden Asya Abdullah, Kürtlerin fiziki ve kültürel olarak bir soykırım saldırısı altında olduğunu belirtti.

Kürt kadınlarının özgürlük mücadelesini kesintisiz sürdürdüğüne vurgu yapan Asya Abdullah, “İnkar ve imha konseptine karşı biz Kürt kadınları olarak kendimizi savunmalıyız. Umutlarımız var. Eğer bir yerde yaşam varsa orada kadın vardır” dedi. Asya Abdullah, savaşın yaşandığı yerelere bakılarak, sürecin doğru okunması, aksi durumda hata yapmanın kaçınılmaz olduğunu sözlerine ekledi.

Güçlü bir örgütlülük gerekli
TJK-E Avrupa adına konuşan Zeynep Dersim, Efrîn’de yaşananlara değindi. “Efrîn hâlâ bizden onu özgürleştirmemizi istiyor” diyen Dersim, “Eğer biz buradan güçlü bir örgütlülüğü açığa çıkartırsak hem Efrîn hem de dört parça Kürdistan’ı özgürleştiririz” dedi.

Kürdistan özgürleşene dek durmayacaklarını belirten Dersim, ”Toprak ve ülke bir insanın en kutsal değerleridir” diyerek kadınları örgütlenmeye çağırdı.
Kongre’de yapılan tartışmalar ve değerlendirmeler ardından 37 kişilik bir meclis oluşturuldu, 11 kişi ise Kongra Star Ewropa Koordinasyonu’nda görevlendirildi.

/anf/