Kurdî kültürü cama nakşediyor

Güzel Sanatlar mevzunu Sumeye Rençber, sanat çalışmaları için kadınlardan destek isteyerek, “Amacım, kültürümüzün, değerlerimizin yok olmasını engellemek ve yaşatmaktır” dedi.

Rojhilatê Kurdistanlı Sumeye Rençber, Tebriz Güzel Sanatlar Üniversitesi mevzunu. El sanatıyla geçimini sağlayan Rençber, Kürdistan kültür ve sanatını cama nakşediyor.
Rojnews’e konuşan Rençber, sanata olan sevgisini şu sözlerle aktarıyor: “Sanat aşkımdan dolayı çocukluğumdan beri çabalıyorum. Yaptığım sanat eserleri aracılığıyla kültürümüzü ve sanatımızı dünyaya tanıtmayı amaçlıyorum.”

Cama kimlik kazandırmak
Kürdistani değerlere sahip çıkılmasını isteyen Sumeye Rençber, “El sanatı, çizim çok zor. O yüzden el sanatı yok olmayla karşı karşıya. Benim için camı işlemek, kültürümüzü nakşetmek çok farklı bir güzellik. Üretmenin güzelliği ise bir başka” dedi. “Sanatçı; hüneriyle ulusal motifleri işlediği cama benzersiz bir tarz, kimlik kazandırır” diyen Rençber, “Amacım, kültürümüzün, değerlerimizin yok olmasını engellemek ve herkesin yararlanabileceği bir şekilde göstermektir” diye konuştu.

Tanıtmak için destek istedi
Çocukların yetiştirilmesinde ve Kürt kültürünün taşınmasında yüzde 70 oranında kadının rolü olduğunu dikkat çeken Rençber şöyle devam etti: “Kadınlar en iyi kendi rengini kültür sanat alanında gösteriyor. Bir kadın çok rahatlıkla kendi ustalığını, ruhunu, düşüncesini sanatla ifade edebilir ve gösterebilir. Zaten kadınların ustalığını ve düşüncesini en iyi yansıttığı alan sanattır. Bunun birçok kanıtı var.”

İmkan tanınması halinde kadınların kültür ve sanata büyük katkılarının olacağını belirten Sumeye Rençber, Sîneli kadınların el sanatlarının dünyaca tanındığını söyledi. Rençber son olarak sanatını icra etmek için hem kadınlardan hem de parti ve kurumlardan destek istedi.