Kürt kadınları: Köle olmamızı istiyorlar, gün direnme günüdür

Şırnak ve ilçelerinde, AKP dışında parti ve sivil toplum örgütlerinin yapmak istediği tüm eylem ve etkinlikler, Şırnak Valiliği’nin “yasak” kararı gerekçe gösterilerek engellenmeye çalışılıyor. Kentte açıklamaları engellenenlerin başında ise kadınlar var. Bölgede artan taciz, tecavüz, çocuk istismarı ve uyuşturucuya dikkat çekmek için eylem ve etkinlik kararı alan kadınların açıklamaları valiliğin “yasağına” takılıyor. Yasağı tanımayan ve sokağı terk etmeyen kadınlar, her etkinlik sonrası haklarında açılan soruşturmalar nedeniyle polisler tarafından il ve ilçe emniyet müdürlüklerine ifadeye çağrılıyor.

Kadınlar, Mezopotamya Ajansı’ndan Zeynep Durgut’a bu uygulamaların mücadelelerine ket vuramayacağını söyledi.

Soruşturmalar keyfi açılıyor

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak İl Genel Meclis üyesiyken görevinden uzaklaştırılan ve HDP Kadın Meclisi’nde çalışmalarını sürdüren Elfesya Nas, başlatılan soruşturmaların keyfi olduğunu söyledi. İdil’de zırhlı aracın çarpması sonucu katledilen Miraç Miroğlu için ilçede yapılan açıklamaya katıldığı için hakkında soruşturma açılan Nas, “Emniyette bize ‘Halkı Kin ve nefrete teşvik’ etmekten sorular soruldu. Valiliğin yasakları gerekçe gösterilerek eylem ve etkinliklerimiz engelleniyor. Ama mücadele etmekten vazgeçmiyoruz. Çünkü bizler illegal bir şey yapmıyoruz. Kaldı ki bizim bölgemizde son dönemlerde kadınlara dönük taciz, tecavüz ve intiharlarda artış var. Bizler bunu gündeme taşımak zorundayız. Bir parti kimliğinden ziyade bizler kadınız ve kadın mücadelesi veriyoruz” dedi.

Diğer partilere yasak yok

HDP ve TJA dışında diğer parti ve kurumların açıklamalarını yapabildiklerine dikkat çeken Nas, “Bu hak bize hiç bir şekilde tanınmıyor. Ama okuduğum bir basın metni bana soruşturma olarak geri dönüyor. Bu bizi mücadelemizden ve inandığımız değerlerden hiç bir şekilde vazgeçirmeyecek. Ne intihara sürüklenen kadınlarımızı bırakacağız ne de mücadelemizi bırakacağız. Her alanda buna karşı yapabildiğimiz kadarıyla eylem ve etkinliklerimizi sürdüreceğiz” diye konuştu.

Hep alanlarda olacağız

HDP Kadın Meclisi üyesi Medya Hezer de “yasak” politikalarıyla kadınlar üzerinden bir baskı oluşturulmaya çalışıldığını vurguladı. Hezer, “Sadece sanal medyada ‘Zilan’ ismini paylaştığım için hakkımda soruşturma başlatıldı. Emniyete ifade vermeye gittiğim zaman üzerimde ciddi bir psikolojik baskı kurdular. Bu yöntemlerle kadınları mücadeleden uzaklaştırarak eve hapsetmek istiyorlar. Bölgede sadece kadın hakları değil, bütün insan hakları ayaklar altında. Bu yüzden bizler hep alanlarda olacağız. Bizler onları tanıyoruz. Onlara ve onların zihniyetine karşı mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

Mücadelemiz büyüyecek

HDP Şırnak İl Genel Meclisi görevinden uzaklaştırılan Asuman Külter de yürüttüğü çalışmalar nedeniyle hakkında 2 soruşturmanın açıldığını belirtti. Külter, “Köle olmamızı istiyorlar ama gün direnme günüdür. Her gün daha da güçlenerek mücadelemizi büyüteceğiz” diye konuştu.

Eşbaşkanlık sistemi dert oldu

Yerine kayyum atanan İdil Belediyesi Eşbaşkanı Songül Erdem’in ise hakkında 4 soruşturma açıldı. Hakkında açılan soruşturmalara değinen Erdem, şunları söyledi: “Bu soruşturmalar yaptığımız kadın projeleriyle ilgilidir. Kadın çalışmalarını engellemek için bilinçli olarak bunu yapıyorlar. Polisler beni ifadeye çağırdığında ‘Bizler eşbaşkanlığı kabul etmiyoruz’ dedi. Ben de onlara, ‘Eşbaşkanlık sistemi var ve olmaya da devam edecek’ dedim. Bizler toplumsal değerleri korumaya ve bunlar için mücadele etmeye devam edeceğiz.”