Kürt kadınlarından ulusal birlik mesajı

Birleşik Kürt Kadın Platformu, kuruluşunun dördüncü yılı nedeniyle paylaştığı videoda, yeni yılda Kürt ulusal birliğinin oluşmasını talep etti.

Birleşik Kürt Kadın Platformu, Koronavirüs nedeniyle bir araya gelemedikleri için kuruluşunun dördüncü yılını paylaştıkları videoyla kutladı.

Platformun deklarasyon maddelerinin, kadınlar tarafından okunduğu videoda, tüm Kürt halkının ve dünya halklarının yeni yılı kutlanarak, yeni yılda Kürt ulusal birliğinin oluşması istendi.

Deklarasyon maddelerini, İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Eren Keskin, Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) Sözcüsü Ayşe Gökkan, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Feleknas Uca, İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA) Genel Başkan Yardımcısı Rumeysa Menice, Birleşik Kürt Kadın Platformu üyesi Duysal Karataş ve TJA aktivisti Sevim Biçici okudu.

Deklarasyon maddeleri şu şekilde:

“* Geçmişten bugüne Kürdistan’ın her bir parçasında zulme karşı yapılan mücadeleleri ve bu mücadelelerde yer alan kadınları bir değer olarak kabul eder.

* Kürtlerin milli çıkarlarını ve Kürt kadınlarının birliğini tüm parti, hareket, inisiyatif, dernek vb. oluşumların çıkarlarının üzerinde görür.

* Kürdistan’ın tüm parçalarında var olan etnik, din, siyasi vb. farklılıkların çatışma nedeni olmasını kabul etmez; bu farklılıkları bir demokratik gereklilik olarak kabul eder.

* Medya dilinin Kürtlerin ve kadınların birliğine katkıda bulunmasını, aksi bir dilden kaçınması gerekliliğini benimser.

* Akil Kürt kadınlarının tecrübelerinden yararlanmayı önemser ve Kürtlerin kendi aralarındaki çatışma süreçlerinde aracı ve birleştirici olarak görür.

* Dili, kimliğin görünürlüğü noktasında temel bir kriter olarak görür ve bu çerçevede gelişimine dönük her türlü çalışmayı destekler.

* Kürtlerin ve kadınların birliği için diyalog dilini geliştirmeye önem verir.

* Kürt ve Kürdistanlı kadınlara yönelen baskı, şiddet ve her türlü ayrımcı muamelenin karşısında durarak din, mezhep, siyasi duruş farklılığı gözetmeksizin kadınların ve birlikte mücadele iradelerinin yanında yer alır.”