Lozan’ın 100’üncü yılında ‘Jin, Jiyan, Azadi’ paneli

Lozan Antlaşması’nın 100’üncü yılı nedeniyle Rumine Sarayı’nda gerçekleştirilen “Jin, Jiyan, Azadi” panelinde “Jin, jiyan, azadi sloganı Abdullah Öcalan’ın özgürlük felsefesiyle yaşam bulmuştur” denildi.

Lozan Antlaşması’nın imzalandığı Rumine Sarayı’nda düzenlenen etkinlikler kapsamında bir panel  gerçekleştirildi. Rumine Sarayı’nda “1923 Lozan, Kürtler Neredeydi?” adıyla düzenlenen panelin ardından bu hafta “Jin, jiyan, azadi” paneli düzenlendi.

ANTLAŞMANIN İMZALANDIĞI MASA SERGİLENDİ

Brüksel Jineoloji Merkezi üyesi Elif Kaya ile İsviçreli Sanat Tarihçisi Matthieu Jaccard’ın katılımıyla düzenlenen panel öncesi performans sanatçısı Mîrkan Deniz tarafından 2015 yılında yaratılan Lozan Antlaşması’nın imzalandığı masanın temsili salonda sergilendi.

Lozan 2023 Komitesi adına Sevgi Koyuncu, Lozan’da düzenlenen paneller zincirine ilişkin bilgilendirme yaptı. Sanat tarihçisi Matthieu Jaccard tarafından yapılan sunumla başlayan panelde Jaccard 24 Nisan 1915’te gerçekleşen Ermeni Soykırımı’nın yıl dönümünün yaklaştığını belirterek, katliamda yaşamını yitirenleri andı. 

SOYKIRIM VE SÖMÜRÜ ANLAYIŞI

Jaccard, insanlık tarihi üzerinden soykırım ve sömürü anlayışının her dönem yaşandığına dikkat çekerek, Ortadoğu ve Asya halklarının hala bu anlayıştan doğan soykırım ve sömürü tehdidi altında yaşadığını söyledi. Bölgenin kadim halkları Ermenilere ve Rumlara yönelik yaşanan  soykırıma değinen Jaccard,  “Bu soykırım tehdidi altında 100 yıl önce burada imzalanan anlaşma Kürtlere geri dönmüştür” diye konuştu.

‘KÜRTLER DİLLERİNİ VE GELENEKLERİNİ KORUDU’

Brüksel Jineoloji Merkezi üyesi Elif Kaya, Jineoloji biliminin tanımını yaparak, Mezopotamya topraklarında yaşayan ve Lozan’da emperyalist devletler eliyle 4 parçaya bölünen Kürtlerin mücadeleci bir irade geliştirerek, 100 yıldır süren soykırım tehdidine rağmen kendi dillerini ve toplumsal geleneklerini koruduklarını söyledi.

ÖZGÜRLÜK FELSEFESİ

Rojava’da sürdürülen direnişle kazanılan devrimin PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın geliştirdiği özgürlük paradigmasının ışında yaratıldığını belirten Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yaşanan onlarca soykırıma rağmen serhildanlarda yerlerini alan Kürtler, kendi kimliklerini, dillerini ve geleneklerini koruyarak kadın devrimi yaratmayı başarmıştır. Rojava’dan doğarak, Rojhelat’ta, İran’da ve bugün tüm Ortadoğu’da ortak söylem olarak gelişen ‘Jin, jiyan, azadi’ esasında Abdullah Öcalan’ın özgürlük felsefesiyle yaşam bulmuştur.”

Soru cevap bölümüyle devam eden panel “Jin, jiyan, azadi” sloganıyla sona erdi.

Lozan Antlaşması etkinlikleri 28 Nisan – 19 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek olan sergi ile devam edecek.

 

/MA/