Maxmurlu annelerin direnişi sürüyor

Irak ordusunun Maxmur’u izole etme girişimine karşı kamp halkının direnişi üçüncü günde devam ediyor.

Irak ordusu 20 Mayıs sabahı önemli bir askeri ve polisiye güçle Maxmur mülteci kampını tel örgütler ve kulelerle çevrelemek için harekete geçti. Ancak Maxmur halkı, bu kuşatmayı reddederek direnişe geçti.

KAMPIN GİRİŞ VE ÇIKIŞLARI KAPATILDI

12 bin dolayında mültecinin yaşadığı kampın tüm giriş ve çıkışları Irak ordusu tarafından kapatılmış durumda. Kampta çok sayıda ağır hasta bulunuyor. Kuşatma, kamp sakinlerinin yaşamını tehlikeye atıyor.

Maxmur kampı zaten 17 Temmuz 2019’dan bu yana KDP’nin ağır bir ambargosu altında bulunuyor. Kamp halkının Güney Kurdistan kentlerine girişleri ve dışarıdan kampa temel ihtiyaçların girişlerine izin verilmiyor. Bu ambargodan dolayı şimdiye kadar bir çok kişi hayatını kaybetti.

Irak ordusunun başlattığı kuşatmaya karşı ise direniş üçüncü gününde de devam ediyor. Kurulan direniş çadırlarında nöbet tutan kamp halkı, Iraklı güçler geri çekilmeden buradan ayrılmayacaklarını belirtiyor.

Direniş nöbetindeki Fatma Cizîrî, “Irak devleti bize haksızlık ediyor, zaten etrafımız hendekler çevrili. Şimdi de tel örgülerle kapatmak istiyorlar” dedi.

***

3 gündür Irak Hükümetinin Maxmur Kampı’nı tel örgülerle ve gözetleme kuleleriyle kuşatmasına karşı direnen Mexmurlu anneler, 30 yıldır mültecilik sürecinde kimseye zarar vermediklerini ancak bu yapılan kuşatma girişimini asla kabul etmeyeceklerini belirtti.

Mexmur’da bulunan Şehit Rustem Cudi Mülteci Kampı’nı kuşatma girişimi 3 gündür devam ediyor. Kamp halkı 3 gündür Irak Hükümetinin Mexmur’u tel örgülerle ve kulelerle kuşatma girişimine karşı çadır açarak nöbet tutuyor.

Çadır nöbetinde yer alan Mexmurlu anneler Rojnews’e konuşarak sonuna kadar direneceklerini ve Mexmur’u kuşatmalarına asla izin vermeyeceklerini söyledi.

‘Biz mülteciyiz, kimseye zarar vermedik’

30 yıldır mülteci olan Şerife Soydan isimli anne şunları söyledi: “Faşist şef Erdoğan seçimlerde kazanmak için Irak Hükümetine baskı yapıyor, Irak Hükümeti de onların taleplerini yerine getirerek 3 gündür bize saldırıyor. Mexmur halkı olarak hepimiz buradayız. Biz kime ne yapmışız? Biz mülteciyiz. Bu yerleştiğimiz onuncu kamptır ve sürekli yer değiştiriyoruz. Şimdi mi kampın etrafını kuşatıyorlar? Zaten her yer bize yasaklı. Türk devletini kınıyoruz. Bütün Kürt halkına, Mexmur’a sahip çıkmaya çağırıyoruz. Sonuna kadar direneceğimize söz veriyoruz. Biz mülteciyiz, biz kimseye zarar vermedik. Düşman bize zulmediyor ve bizi katlediyor. Irak Hükümetinin bu kuşatma girişimine destek veren ülkeleri de şiddetle kınıyoruz. Bizimle uğraşmasınlar ve bizi rahat bıraksınlar.”

Emine Kara isimli anne ise şunları kaydetti: “30 yıldır mülteciyiz. Birleşmiş Milletlere ve bütün insan hakları kurumlarına çağrıda bulunarak Mexmur Kampı’na sahip çıkmaya davet ediyoruz.”

 

/ANF- Rojnews/