Maya Wiley: New York’u Yönetecek İlk Siyah Kadını Seçme Zamanı Geldi

New School profesörü ve avukat Maya Wiley, bugüne kadar 109 erkek belediye başkanı tarafından yönetilen New York’un belediye başkanı olmaya aday oldu. Wiley, New York’ta tarihi bir değişim için çağrı yapıyor: “New York’u yönetecek ilk siyah kadını seçme zamanı geldi.”

Son birkaç yıldır, “Siyah kadınlara güvenin”, Demokratların sloganı haline geldi. Bu cümle, siyah kadınların, Demokrat adayların seçilmesinde ve partinin seçmen kitlesini genişletme ve siyasi gündemi yeniden şekillendirme konusunda ne kadar hayati bir rol oynadıklarının da bir göstergesi.

Pazar günü yayınlanan bir kampanya videosunda, New York Belediye Başkanı adayı Maya Wiley ve destekçileri, seçmenleri sosyal medya sloganlarının ötesine geçmeye ve tarihi bir değişimi teşvik etmeye çağırdı:

“New York’u yönetecek ilk siyah kadını seçme zamanı geldi.”

Videoda, aktris Gabrielle Union, Tichina Arnold, Yvette Nicole Brown, yazar ve profesör Brittney Cooper ve politik stratejist Heather McGhee da dahil olmak üzere Wiley’in belediye başkanlığına adaylığını destekleyen ondan fazla siyah kadın yer alıyor.

Wiley seçilirse, New York şehrini yöneten ikinci siyah belediye başkanı (İlki 1989’da eski belediye başkanı David Dinkins’di) ve belediye başkanı olarak görev yapan ilk kadın olacak. New School profesörü ve Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği ve NAACP Yasal Savunma ve Eğitim Fonu’nun eski medeni haklar avukatı olan Wiley, kampanyasını Ekim ayında duyurdu. Seçilmiş bir görevli olarak deneyim eksikliğini bir güç olarak değerlendiren Wiley,  pandeminin üstesinden gelmek için mücadele eden bir şehre ihtiyaç duyduğu değişimi getireceğini söylüyor.

Wiley için hazırlanan video, “Siyah kadınlar bu salgının ön saflarında yer aldı. Hastanelerde, huzurevlerinde, restoranlarda ve okullarda. ” sözleriyle açılıyor ve siyah kadınların Amerikan kültürünü ve siyasi düşüncesini şekillendirmede oynadıkları can alıcı rolü anlatıyor.

Brown ve Arnold, Georgia’nın eski vali adayı ve oy hakları aktivisti Stacey Abrams’ın görseli üzerine, “Her şeyden önce, siyah kadınlar demokrasiyi kurtarmaya devam ediyorlar” diyor.

Eboni Marshall Turman “Hepinizden Siyah kadınlara bunu yaptıkları için teşekkür ettiğinizi duyduk” diye devam ederken, “Ama konu şu ki, teşekkür beklemiyoruz. Liderlik etmek istiyoruz ”diyor makyaj sanatçısı Cici Barnes.

Wiley, bugüne kadar 109 erkek belediye başkanının seçildiği New York’ta düzeni değiştirmek isteyen dört kadından biri. Wiley’le yarışa katılan diğer kadınlar ise, eski New York temizlik müdürü Kathryn Garcia, eski şehir gazileri işleri müdürü Loree Sutton ve STK yöneticisi Dianne Morales.

“Muazzam bir kazanım olur”

Fordham Üniversitesi’nde siyaset bilimi doçenti ve siyaset yorumcusu olan Christina Greer, tarihsel olarak, New York’ta bir belediye başkanlığı kampanyası yürütmenin maliyetinin kadınlar için, özellikle de siyah kadınlar için büyük bir engel teşkil ettiğini belirtiyor.

Greer, Wiley ve diğer belediye başkanı adaylarının karşılaşacağı en büyük zorluklardan biri olarak kısa bir kampanya dönemi yaşayacak olmalarını gösteriyor.  Ön seçim Eylül yerine Haziran ayında yapılacak – yani birçok adayın kendilerini tanıtmak ve seçmenlere vaatlerini sunmak için daha az zamanı olacak. Greer, seçmenlerin başkanlık yarışından dolayı siyasi yorgunlukları olabileceği için bunun daha da zor olacağını düşünüyor.

Ama umudun ayakta tutulması gerektiğini ifade eden Greer, “Ülkenin en büyük şehriyiz ve hiçbir zaman bir kadın lider seçmedik, bu bile  tek başına muazzam kazanım olur,” diyor.

/ The Lily-eak/