Meksika: Biz kadınların da gücü var

Meksika’da her gün ortalama on kadın öldürülüyor. Uyuşturucu kartelleri kadınları kaçırıyor, şiddet uyguluyor, tecavüz ediyor ve fuhuşa zorluyor. Ulusal İnsan Hakları Komisyonu raporuna göre 2019 yılında Meksika’da işlenen cinayetlerin sayısı son 20 yılın en yüksek düzeyine ulaştı. 

Resmi verilere göre, 130 milyon nüfuslu ülkede geçen yıl toplam 34 bin 582 kişi öldürüldü. Çete savaşlarının yaygın olarak yaşandığı ülkede geçen yıl öldürülen 34 bin kişinin 4 bin 781’i kadın. Meksika Latin Amerika ülkeleri arasında kadın cinayetlerinin en yüksek olduğu ülke olarak öne çıkıyor.

2020 yılı Mart ayında başlayan kadın protestoları dalga dalga ülkenin her yanına yayıldı ancak korona pandemisi nedeniyle de protesto hareketi kısa süre sonra durmak zorunda kaldı.

‘Biz kadınların da gücü var’’ sloganıyla başlatılan eylemin aktivistlerinden Esther, genç bir kızken tecavüze uğrayan bir kadın. Esther, “Öldürülen, zulüm gören ve tecavüze uğrayan kadınların sesini duyurmak istiyoruz” diyor.

“Kadınlar adına bu zulmü konuşmak ve durdurmak istiyoruz. Güç sadece erkeklerde değil, biz kadınların da gücü var.” diye de ekliyor.

Aracelí Pérez’in ise kızı öldürülmüş. Kızı bir yıl önce okula giderken kayboldu ve bir gün sonra da ölü bulundu.

Hükümet bir şey yapmıyor, savcı bir şey yapmıyor, polis hiçbir şey yapmıyor 

Pérez, “Başta bir soruşturma açıldı” diyor ve şöyle devam ediyor:

“Hiçbir şey çıkmadı. Hükümet bir şey yapmıyor. Savcılık da bir şey yapmıyor. Polis de hiçbir şey yapmıyor. Bir yıl içinde soruşturmada ilerleme olmadı. Cevap yok. İpucu yok. Hiçbir şey yok.”

Pérez’e göre fail hala özgürce dolaşıyor. O da kızı ve diğer birçok kadın için adalet istemeye, bunun mücadelesini vermeye devam ediyor.

Meksika’da geçen Mart ayında on binlerce kadın acımasız kadın cinayetlerini ve cinsel şiddeti protesto etmek için sokaklara çıktı. İş bıraktı, grev yaptılar, yürüyüşler, etkinlikler düzenlediler. Eylemleri ülke çapında yayıldı ancak, sonra pandemi geldi ve protestolar sadece sanal ortamda gerçekleşti. 

Aradan aylar geçtikten sonra sokaktaki protestolar şimdi yavaş yavaş yeniden şekillenmeye başlıyor.

Özgür yaşamak istiyoruz

Sokak eylemlerine destek olanlardan biri de Leila. 19 yaşında ve dayanışma gösteriyor. Öğrenci arkadaşlarıyla birlikte aktivistlere pizza, su ve hijyen malzemeleri getiriyor. “Daha önce sesimizi yükseltmezdik” diyor ve şunları belirtiyor:

“Bir şekilde arkadaşlarım ve ben sokaklarda yürürken çekiniyorduk. Ama şimdi aktivistler tarafından cesaretlendirildiğimizi hissediyoruz, bir şeyler değişmeli. Sonuçta özgür yaşamak istiyoruz..’’

Aktivistler günlerdir Ulusal İnsan Hakları Komisyonu’nu işgal ediyorlar. Meksika Başkanı Obrador eyleme hemen tepki gösterdi, ancak kadınların gerçek taleplerine yanıt vermedi. 

Araceli Pérez, Meksika başkanını kadınları desteklemediği için eleştiriyor. “Her şey onun dört duvarını korumakla ilgili” diyor. Kızını kaybetmiş anne tepkisini bu sözlerle ifade ediyor ve başkanın yaklaşımının umut kırıcı olduğunu belirtiyor.

Kızının kimler tarafından ve niçin öldürüldüğünü öğrenmek, faillerin cezalandırıldığı görmek isteyen anne,’’Meksika kadınlarının çektiği acılar siyasilerin korumaya çalıştıkları yüksek duvarları aşmıyor’’ diyor. Ve ekliyor:

”Ama şimdilik…’’

/ard/