Melinda Gates’ten ‘Kadın Hikayeleri’ Odaklı Yeni Bir Yayınevi

Bill & Melinda Gates Vakfı’nın başkanı Melinda Gates, kadınların ve kız çocuklarının seslerini duyurmak ve unutturmamak hedefiyle yaşadıkları toplumsal sorunlara odaklanacak yeni bir yayınevi kurdu: Moment of Lift Books.

Melinda Gates, Flatiron Books’un alt markası olarak, ‘Moment of Lift Books’ adı altında kadınlar ve kız çocuklarının karşılaştığı toplumsal sorunlara odaklanan kurgu dışı kitaplar yayınlayacak. Adını Fransız Gates’in en çok satan kitabı The Moment of Lift: How Empowering Women Changes the World’den alan yayınevi, 2023’te piyasaya süreceği üç kitapla yayın hayatına başlayacak.

Toplumsal cinsiyet eşitsizliğini farklı perspektiflerden irdeleme hedefiyle yola çıkan Moment of Lift Books, ilk olarak Upwardly Global’in başkanı Jina Krause-Vilmar’ın mülteci kadınları ekonomik mücadele döngülerine hapseden sistemleri araştıran kitabını, David Moinina Sengeh’ın ülkesinde okula gitmeye çalışan hamile kız çocuklarının mücadelesini konu alan kitabını ve Girls for Gender Equity’nin başkanı Joanne N. Smith’ın, Amerikan toplumunun siyah kız çocuklarını ve gençliğini nasıl (ve neden) hayal kırıklığına uğratmaya devam devam ettiğini ele alan kitabını yayınlayacak.

French Gates, ilk olarak Macmillan’ın en çok satan kitabının devamı için ona teklif yapmasının ardından yeni bir yayınevi kurma fikrinin şekillendiğini dile getiriyor. Macmillan’da Editoryal Geliştirmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Will Schwalbe, Gates için “Dünyadaki kadınlar ve kız çocukları adına çalışan insanların seslerini duyurmak istediğini söyledi” diyor.

Melinda Gates, Bill & Melinda Gates vakfı ve yatırım şirketi Pivotal Ventures uzun süredir kadın hikayelerini çalışmalarının merkezine koyuyor. Ancak Gates kurduğu yayıneviyle ilk kez bu alanda bu kadar büyük bir işe imza atıyor.  Yayıncılık, Microsoft’un teknoloji dünyasından oldukça farklı bir endüstri olmasına rağmen Melinda Gates oldukça emin adımlarla ilerliyor.

“Son yıllarda toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda muazzam ilerleme kaydetmiş olsak da, COVID-19 salgını kadınların yaşamlarını ve geçim kaynaklarını orantısız bir şekilde etkilemeye devam ediyor. Dünya adil bir iyileşme süreci için çabalarken, Moment of Lift Books, kadınların seslerinin ve bakış açılarının geride kalmamasını sağlamaya yardımcı olan idealistlerin kitaplarını yayınlayacak. Umarım onların hikayeleri okurları eşitlik için küresel mücadeleye katılmaya teşvik eder.”

/Guardian/