Merkel Bu Kez Tereddüt Etmedi: Ben de Bir Feministim

Almanya Başbakanı Angela Merkel bu kez güncel siyasetten çok kişisel hayatına ilişkin basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Erken yaşlarda erkeklerin egemen olduğu bir çevrede yer edinmek için mücadele etmek zorunda olduğunu söyleyen Merkel “Ben de bir feministim. Hepimiz feminist olmalıyız” dedi.

16 yıllık görev dönemi yakında sona erecek olan Almanya Başbakanı Angela Merkel kişisel hayatına ilişkin basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Düsseldorf’ta bir tiyatro sahnesinde yapılan söyleşide Nijeryalı yazar Chimamda Ngozi Adichie, yayıncı Miriam Meckel ve gazeteci Lea Steinacker Merkel’e çeşitli sorular yöneltti.

Görevden ayrılırken vicdanının rahat olup olmadığı sorusuna Merkel “Evet. Katkımı sunduğuma inanıyorum” yanıtını verdi.

Üniversitede fizik okumasının da hayatındaki önemine değinen Merkel, fizik okuyan öğrencilerin yüzde 80’inin erkek olduğunu, erkekler hızlı davrandığı için deney masası bulmakta zorlandığını anlattı. Böylece daha erken yaşlarda erkeklerin egemen olduğu bir çevrede yer edinmek için mücadele etmek zorunda olduğunu fark ettiğini sözlerine ekledi.

Merkel’i uzlaşmalar mutlu etti

Siyasi hayatının en zor dönemi olarak Euro krizini gösteren Merkel güzel anlar arasında ise “uzlaşmanın sağlanmasını” ifade etti. Bu uzlaşmalar arasında Avrupa Birliği’ni yeni bir temele kavuşturan Lizbon Antlaşması’nı ve geçen yıl AB liderler zirvesinde uzun tartışmalar sonucunda korona yardımları konusunda varılan mutabakatı saydı. Merkel “O zaman insan mutlu oluyor” diye konuştu.

Bu kez tereddüt etmedi

2017 yılında Berlin’de düzenlenen Women20 Zirvesi’nde Merkel’e kendisini feminist olarak tanımlayıp tanımlamadığı sorulmuştu. Merkel bu soruya “Evet” demekte tereddüt etmiş “Siz beni böyle tanımlamak isterseniz bu benim için sorun olmaz ama ben kendimi süsleyip püslemek istemem” yanıtını vermişti.

Merkel’e bu pozisyonunda bir değişiklik olup olmadığı soruldu. “Bu anlamda bugün ben de olumlayarak diyebilirim ki, ben de bir feministim. O zaman bunu sahnede biraz çekingen bir biçimde ortaya koymuştum. Bugün ise bunun üzerine daha iyi düşünmüş durumdayım. Bu bakımdan şunu söyleyebilirim: Evet hepimiz feminist olmalıyız.” diye cevap veren Merkel’in bu cümleleri salondan büyük alkış aldı.

/DW/