Moldova Parlamentosu İstanbul Sözleşmesi’ni Onayladı

Moldova parlamentosu, kadınları daha iyi korumak, aile içi şiddetle mücadele etmek ve temel insan haklarına saygıya değer veren bir toplum inşa etmek için tarihi bir adım atarak İstanbul Sözleşmesi’ni onayladı.

Moldova Parlamentosu’nda yapılan oylamada Eylem ve Dayanışma Partisi’nin 54 oyuyla İstanbul Sözleşmesi kabul edildi.

Komünist ve Sosyalist Bloku milletvekilleri, oy sayısını karşılamayan bir değişiklik sunarak protesto için toplantı odasını terk ettiler ve Şor Partisi’nden üç milletvekili karşı oy kullandı.

Böylece Moldova Cumhuriyeti, İstanbul Sözleşmesi’ni kabul eden 35’inci ülke oldu.

26 Nisan’da Sosyalist Parti lideri Igor Dodon bir televizyon programında, Sosyalistlerin Moldova’nın İstanbul Sözleşmesi’ni onaylamasına izin vermeyeceklerini, çünkü “Belgede imzacı devletlerin cinsel azınlıkların çıkarlarını da korumasını gerektiriyor” demişti.

“Bir ülke bu sözleşmeyi imzaladığında, kadın ve diğerlerine ek olarak, cinsel azınlıklarla ilgili haklar açısından bazı ek yükümlülükler üstlenir. Bu Sözleşmeyi onaylamamak için elimizden geleni yapacağız.”

AKPM: Moldova Cumhuriyeti’ni tebrik ediyoruz

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) izleme raportörleri, bilgi toplama ziyareti gerçekleştirdikleri başkent Kişinev’de, şunları belirtti:

“İstanbul Sözleşmesi’nin onaylanmasında kaydedilen ilerleme için Moldova Cumhuriyeti’ni tebrik ediyoruz: Moldova parlamentosu bugün hayatın tüm alanlarında kadınları daha iyi korumak, aile içi şiddetle mücadele etmek ve temel insan haklarına saygıya değer veren bir toplum inşa etmek için tarihi ve kararlı bir adım attı.

“Bu, ilk ve önemli bir adımdır ve şimdi yetkilileri, sözleşme hakkında toplumu bilinçlendirmeye ve her şeyden önce kadına yönelik şiddeti önlemek ve bunlarla mücadele etmek olan amacını hatırlamaya teşvik ediyoruz.”

/eka/