Narges Mohammadi Zeynep Celaliyan’ı yazdı: Acil olarak tedavi edilmeli

Kendisi de tutsak olan insan hakları savunucusu ve yurttaş gazeteci Narges Mohammadi, uzun yıllardır tutsak olan ve ömür boyu hapse mahkum edilen Zeynep Celaliyan’ı kaldığı koşulları kaleme alan bir mektup yazarak sosyal medya hesabından paylaştı.

Narges Mohammadi kaleme aldığı mektupta Zeynep Celaliyan’ın “beyaz işkence” nedeniyle gece ve gündüz ayrımını yitirdiğine dikkat çekiyor.

“Kaldığı koşullar korkunç”

Narges Mohammadi, mektubuna şu sözlerle başlıyor: “Yüzünü hala hatırlıyorum. Gözleri etkileyiciydi. Demir kadar net bir iradesi vardı. Konuşma biçimi net, doğrudan ve seçiciydi. Hapishaneyi kendi bakış açısı ile aslında ‘hiç bir şey’ olarak kabul ediyor. Hücre hapsinde uzun süre kaldığı için hücreyi anlattı. Hücresinden dışarı ile teması olabilecek küçük bir gözenek dahi olmadığını söyledi. Kaldığı koşullar korkunç. Hücrede uzun süre kaldığı ve güneşi de görmediği için gece ve gündüz ayrımını-duyusunu yitirmiş durumda. Buna beyaz işkence diyoruz.”

“Gece ve gündüz ayrımı yok”

Zeynep Celaliyan’ın “beyaz işkenceye” dair yaşadığı bir kaç anısını kendisiyle paylaştığını anlatan Narges Mohammadi, “Anlattığı anılarda gece ve gündüz ayrımının ne kadar silindiğini bir kez daha gördüm. Hücresinde zaman ayrımı olmaksızın gece olduğunu varsayarak dişlerini fırçalayıp uyumaya hazırlanan Zeynep Celaliyan’ın aniden açılan hücre kapısı ve uyumak istemesine karşı çıkılarak dışarı çıkarılması. Acı olan şey ise hücreden dışarı çıkarılması. Çünkü Zeynep Celaliyan koridorda bir süre yürütüldükten sonra gardiyanlar kapıyı açıyor ve ona gökyüzünü gösteriyor ve günün tam ortası olduğunu işaret ediyorlar” diyor. Narges Mohammadi, Zeynep Celaliyan’ın anlatımlarına dair; “Beyaz işkencenin ne demek olduğunu öğrenmem için sadece bu bir kaç cümle aslında başlı başına yeterliydi” diye belirtiyor.

“Acil bir şekilde tedavi görmeli”

Narges Mohammadi mektubun sonunda ise şu ifadelerde bulunuyor: “O’nun (Zeynep Celaliyan) iradesine imrendim ve ona hayatım boyunca içimde büyük bir saygı ve hayranlıkla bakacağım. Zeynep Celaliyan’a, işkenceciler daha fazla baskı uygulamak için tedaviyi kullanıyor. O’nun yaşadığı korkunç işkencelerden dolayı fiziksel ve psikolojik anlamda tedavi görmeye hakkı var. Tıbbi imkanlardan, koşullardan uzak bir ortamda yaşıyor. Acil bir şekilde tedavi olmalıdır.”

 

/Jinhaagency.com/