Nebahat Akkoç’a İnsan Hakları ve Hukukun Üstünlüğü Ödülü

Uluslararası Fransız-Alman İnsan Hakları ve Hukukun Üstünlüğü Ödülü, insan hakları savunucusu Nebahat Akkoç’a verildi.

Uluslararası Fransız-Alman İnsan Hakları ve Hukukun Üstünlüğü Ödülü, insan hakları savunucusu Nebahat Akkoç’a verildi.

14 Aralık’ta düzenlenen bir resepsiyonda Fransa Buyükelçisi Herve Magro ve Almanya Büyükelçisi Jürgen Schulz ödülü Nebahat Akkoç’a takdim etti.

Almanya ve Fransa, 2016’dan bu yana, 10 Aralık Uluslararası İnsan Hakları Günü vesilesiyle bu ödülü veriyor. Ödülün amacı, insan haklarının evrenselliği adına net bir mesaj göndermek ve dünya çapında insan haklarının korunması ve geliştirilmesi için mücadele edenlere veya hukukun üstünlüğü lehine girişimlerde bulunanlara destek sağlamak.

Nebahat Akkoç hakkında

Nebahat Akkoç ve KAMER, 1997’den bu yana Türkiye’nin 23 ilinde yüzbinlerce kadının insan hakları konusunda farkındalık kazanması ve dezavantajlı grupların istihdama katılması için çalışmalar yürütüyor.

Kadına yönelik baskının uzun bir geçmişi olduğu ve değişimin yavaş ilerlediği Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, kadınların acil ve kritik ihtiyaçlarına cevap veren sürdürülebilir destek mekanizması bulunmuyor, yerel kültür ve dil kadınları ikinci sınıf statüsüne hapsediyor ve kadınların ekonomik bağımsızlıklarını kazanmalarına yönelik danışmanlık ağı eksikliği bulunuyor.

Nebahat Akkoç, acil ve kritik ihtiyaçlarına cevap verirken, kadınların birer vatandaş, eş, anne olarak haklarının farkındalığını artırmasını sağlıyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde kadınlar için kapsamlı bir destek merkezi başlatarak; yasal ve psikolojik danışmanlık, insan hakları eğitimi ve çocuk bakımı gibi bir dizi hizmet sunuyor.

160 kadının namus cinayetine kurban gitmesini engelleyen Nebahat Akkoç, Diyarbakır, Mardin, Batman, Bingöl, Kızıltepe olmak üzere 23 ayrı ilde kadınları ve haklarını korumak adına çalışmalarına devam ediyor. Time dergisinde yayınlanan “modern çağın kahramanları” listesinde yer alan Nebahat Akkoç, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde güçlü bir kadın hareketi yaratılmasının mümkün olacağını düşünüyor.

Şu anda bölgedeki faaliyetlerini genişleterek, yoksulluğun, erkek egemenliğinin ve süregelen siyasi türbülansın demokratik süreçleri uzun zamandır baskıladığı bölgelerde demokratik sistemleri güçlendirmeye yönelik çalışmalar yürütüyor.

Okuma önerisi: “Modern Çağın Kahramanı”: Kadın Hakları Aktivisti Nebahat Akkoç

/eka/