Nefret söylemine karşı insan merkezli bir bakış: Göçmen kadınlar anlatıyor

Gazeteci Şenol Balı ve arkadaşları, Ocak 2023’te yayınlamaya başladıkları Göçmen Kadınlar Anlatıyor video serisi ile Van’da yaşayan Afgan, İranlı ve Suriyeli göçmen kadınların hikayelerine ışık tutuyor.

Göçmen akışının en önemli duraklarından Van’da kadın göçmenlerin hikayelerini kendi dilleriyle anlattıkları bir YouTube platformu kuruldu. Yönetmenliğini gazeteci Şenol Balı’nın üstlendiği çalışmada göçmen kadınların yaşadıklarına ışık tutuluyor.

Her bölümde farklı kadınların yaşamlarını kendi anadiliyle anlattığı video haber dizisi geçtiğimiz Ocak ayında yayın hayatına başladı ve şimdiye kadar yedi bölümü yayınlandı.

Bir yıl boyunca devam edecek çalışma aracılığıyla farklı ülkelerden değişik gerekçelerle göç eden kadınların yaşamlarına, yolculuklarına ve buradaki yaşamlarına bir projeksiyon sunulacak.

Gazeteci Balı: Kendilerini kendi ifadeleriyle anlatacakları bir zemine ihtiyaç vardı 

Projenin yürütücüsü gazeteci Şenol Balı, çalışmayı “Kendilerini kendi ifadeleriyle anlattıkları bir platform” şeklinde tanımlıyor:

“Son yıllarda ülkenin bir gerçeği haline gelen göç olgusu, son 30 yıldır farklı ülkelerden gelen insanların ülkeye giriş yaptıkları sınır kenti Van’ın da bir parçası durumunda. Van, 294 km’lik sınır hattıyla Avrupa veya batı metropollerine gitmek isteyen göçmenlerin en değişmez rotası. Ancak bu rota, tüm göçmenlerin birçok ihlalle yüz yüze kaldıkları bazen yaşamından oldukları bir ölüm tarlasına dönüşebiliyor. 2021 yılının yazından Taliban’ın ülkedeki hakimiyeti sağlamasından sonra zirve yapan göçle ilgilenmeye başladığımızda göçmenlerin hem haftalar süren yolculuk sırasında hem de kente kalanların burada yaşadığı sorunlara daha yakından şahit olduk. Yaşadıkları bu sorunların görünmesi, bilinmesi lazımdı. Özellikle kadın göçmenlerin bu noktada büyük bir dezavantajı söz konusu. Dil bariyeri ve geleneksel kaygılardan dolayı entegrasyon süreci daha yavaş ilerleyen, sağlıktan eğitime birçok alanda sorunlarla mücadele eden kadınların kendilerini anlatabilecekleri bir zemine ihtiyaçları vardı.”

“Artan nefret söylemine karşı insan merkezli bir bakış açısına katkı sunmaya çalışıyoruz”

Afgan kadınlar başta olmak üzere kadın göçmenlerin sorunlarla iç içe, izole bir hayat yaşadıklarını ifade eden Balı, kadınların erkeklere göre daha zor topluma entegre olduklarını anlatıyor:

“Projemizde kadın göçmenlerin hikayelerine yer vermek istedik. Çünkü erkekler çalışmak zorunda olduklarından dolayı kadınlara göre daha çok sosyalleşiyor ve dili daha erken öğreniyorlar. Ayrıca sosyal ilişkilere de daha kolay entegre oluyorlar. Fakat kadınlar için durum aynı değil. Gözlemlerimiz dahilinde özellikle Afgan kadınların hem geleneksel kodlarından ötürü hem de İslami tedrisatın verdiği bir yaklaşımla daha izole bir hayat daha asosyal bir hayat sürdüğü sonucuna vardık. Ve bu insanların kendilerini ifade edebilecekleri bir mecra ihtiyacı oluşturmaya çalıştık.”

Göçmen kadınların zorluklarla baş etme yöntemlerini ise şöyle anlatıyor Balı:

“Konuştuğumuz kadınların çoğunda büyük bir mücadele isteği ve ayakta durma iradesi söz konusu. Özellikle Afgan kadınların çoğu ailesindeki erkek bireyleri kaybetmiş durumda. Bu durum, çocuklarına bakmak için ayrıca yükler bindiriyor omuzlarına. Ayrıca, göçmenliğin soğuk gölgesinde de olsa ‘özgür olma’ hissiyatı onları en çok motive eden şey.”

Trajedi de var cesaret hikayeleri de

YouTube’da yayınlanan ilk bölümde 10 yıl önce Suriye’deki savaştan kaçarak Van’a yerleşen Fatma Ana’nın hikayesi anlatılıyor.

“Göçmen Kadınlar Anlatıyor” platformunun içeriklerine YouTubeTwitter ve Instagram üzerinden erişebilirsiniz.

 

/Kaynaklar: SES, MSLA, Independent Türkçe/