Nezîra Gewriye: Rojava Devrimi mücadeleci kadının devrimidir

 

Cizre Bölgesi Demokratik Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eş Başkanı Nezira Gewriye, 12 Mart Şehitler Stadı’nda düzenlenen 19 Temmuz Devrimi’nin 10’uncu yıl dönümü kutlamalarında konuştu.

Nezira Gewriye konuşmasında şunları söyledi: “Bugün devrimimizin 10’uncu yıl dönümünü anıyoruz. Halkın içinden başlayan bu devrimin amacı içinde bulunduğumuz durumu ve toplumu değiştirmektir. Bu devrim, Kuzey ve Doğu Suriye’de demokrasi, özgürlük ve bir arada yaşama çizgisi gibi Suriye halkı için önemli kazanımlar elde etti.”

19 Temmuz Devrimi’nin sadece silahlı bir devrim olmadığını ifade eden Nezira Gewriye, “Bu devrim, idari, kültürel, siyasi ve sosyal tüm alanlarda bir devrimdir. Kobanê’den Dêrik ve Xabur’a, Minbic’den Reqa ve Dêrazor’a kadar Kuzey Suriye’nin şehir ve bölgelerinin kurtuluşunun başlangıcıdır. Cizre Bölgesi Özerk Yönetimi’nin kurulmasından, Kuzey ve Doğu Suriye’nin tüm bölgelerinde yönetimlerin kurulmasına kadar giden sürecin başlangıcıdır. Devrim, tüm halkların haklarını güvence altına aldı. Halkları yerel ve uluslararası arenada temsil ediyor. Devrimimiz DAİŞ’i sadece askeri olarak değil, halkı bölmeye, inkar etmeye ve parçalamaya yönelik proje ve fikrini de yenilgiye uğrattı. Devrimimiz bugün ülkeyi, insanları, kültürü ve dili inşa ediyor” şeklinde konuştu.

‘MÜCADELECİ KADININ DEVRİMİ’

Rojava ile Kuzey ve Doğu Suriye Devrimi’nde kadın mücadelesine dikkat çeken Nezira Gewriye, “Devrimimiz, inşasının tüm aşamalarına ve parçalarına katılmış bir kadın savaşçı ve öncünün devrimidir. Bu nedenle değerlidir” dedi.

Devrimin başarılarının korunmasının önemine işaret eden Nezira Gewriye, “Gelecek zorlu aşamalar karşısında, projemizi kökünden sökmek isteyen Türkiye’nin sürekli tehditlerine karşı direneceğiz. Türkiye’nin tehditleri ciddidir. Parça parça ülkemizi işgal etmek istiyor, Osmanlı projesini devam ettiriyor” yorumunda bulundu.

Nezira Gewriye sözlerine şöyle devam etti: “Bize yönelik tehditler, devrimimizin onların değişimi üzerinden başladığını ortaya koyan radikal ve geri fikirlerdir. Yine hassas bir süreçten geçiyoruz. Ülkemizi ve devrimimizi savunmalıyız. Birlik olmalıyız. Dayanışma ve ülkemizi korumak için diğer Suriyeli güçlerle birlikte çalışacağız.”

‘ZAHMETLERİ BİRLİKTE AŞACAĞIZ’

Kuzey ve Doğu Suriye halkının her türlü askeri, fikri ve ekonomik saldırılara karşı iradesini ve mücadelesini memnuniyetle karşılayan Nezira Gewriye, “Başarılarımızın, bizim irademiz ve dayanışmamız sayesinde elde edildiğini bilmeliyiz. Şehitlerimiz dayanışma sayesinde elde ettikleri tüm zorlukların üstesinden gelebildiler, şimdi bile bu zorluklarla karşı karşıyayız. Özgürlük ve demokrasi yolundaki tüm engelleri aşmaya çalışacağız” ifadelerini kullandı.

Nezira Gewriye sözlerine şöyle devam etti: “Bugün bulunduğumuz aşama, halkımızın her safhaya göre bilgisi olmasaydı, eleştiri ve hatalarımızın farkına varmasaydı, bu mertebeye ulaşamazdık. Bütün bunlar, halkların kardeşliği, ortak yaşam, eşitlik ve siyasi çeşitlilik gibi bu devrimin ilke ve değerlerine dayanmaktadır. Bütün bu kavramlar, onurlu bir yaşam inşa etmenin ve bölgesel istikrarı sağlamanın temeliydi.”

Son olarak, bölge halkına seslenen Nezira Gewriye, “Eminiz ki özgür, adem-i merkeziyetçi ve çoğulcu bir Suriye için zafer bizim payımız olacaktır” dedi.

/ANHA/