Nuran İmir: Leyla Zana’dan bu güne Meclis’te kadın iradesi özel olarak hedef alınıyor

 HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel’in dokunulmazının kaldırılmasına kadınlar tepki göstermeye devam ediyor. Meclis Genel Kurulu’nda yapılan oylama sonucu dokunulmazlığı kaldırılan HDP’li vekil Semra Güzel’in dosyası yargı süreci için Adalet Bakanlığı’na gönderilecek. İktidarın kadın iradesi ve Kürt siyasetine darbe yapmak istediğini belirten HDP’li vekiller alınan kararın kendilerini demokratik siyasetteki ısrarlarından geri adım attıramayacağını vurguladı. 

Jinha’nın haberine göre kararın bireysel bir karar olmadığına değinen HDP Şırnak Milletvekilli Nuran İmir, kararın Kürtleri ve kadınları demokratik siyasetin dışına itmek için alındığına dikkat çekti. Kürt siyasetine dönük saldırıların sistematikleştirilmek istendiğini aktaran Nuran İmir, saldırılara rağmen barışçıl söylemlerinden vazgeçmeyeceklerini söyledi.

Leyla Zana’dan bu yana Kürt kadınının iradesi hedef alınıyor

Semra Güzel’in yaşadıklarını bugün ülkede yaşayan çoğu Kürt yurttaşın yaşadığına yer veren Nuran İmir yaratılan savaş sonucunda ülkede milyonlarca insanın sevdiklerini kaybettiğini dile getirdi. Nuran İmir konuşmasına şu sözlerle devam etti:

“Ortada bir Kürt sorunu var ve bunu arkadaşımızın dokunulmazlığını kaldırmakla çözemeyecekler. Bu sorunun kişilerin özel yaşamları ve savaş ile değil, muhatapları ile çözülmesi gerek. Leyla Zana’dan bu güne Meclis’te kadın iradesi de özel olarak hedef alınmıştır. Hedef alınan kadın bir Kürt kadın ise burada ahlak, hukuk ve toplumsal kurallar hepsi çiğneniyor.”

Bu iftira ve kumpaslar onların sonunu getirecek

Nuran İmir, yaşatılan hukuksuzluğun kendilerini yıldırmayacağını kaydetti.

“Şunu asla unutmamalılar bizi yıldırmak için bugüne kadar denedikleri bütün yollar bizim direniş ruhumuzu güçlendirdi. Bugün ve bundan sonra da, kadın mücadelemizden asla geri adım atmayacağımızı bilmeliler. Bizler bu ülkeye barışı, demokrasiyi ve kadın özgürlüğünü getirene dek bu yoldan dönmeyeceğiz. Kumpasları, iftiraları, hukuksuzlukları bizleri yıldıramayacak sadece onların sonunu getirecektir.”

Tarih daha kötü şekilde tekrar ediyor

HDP İzmir Milletvekilli Serpil Kemalbay ise TBMM’nin eril, sermaye yanlısı ve Kürt düşmanı bir yapısı olduğunu söyledi. Semra Güzel’in halkın oyları ve eşit temsiliyet sonucu Meclis’e girdiğini belirten Serpil Kemalbay, “Semra Güzel vekilimiz bir Kürt, genç kadın siyasetçi ve bir KHK’lı olarak katman katman baskılara maruz kalarak Meclis’e girdi. Bu durum Kürtlerin seçme seçilme haklarının ve kadınların iradesinin yok sayılmasıdır. Ortak payda olan Kürt düşmanlığında buluşulmuştur. Aksi takdirde bu kadar uyduruk gerekçe ve hukuksuzluklarla herkesin gözleri önünde gerçekleşen kumpas ve linç kampanyası ile HDP dışındaki 4 partinin ortak tavrıyla bir milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılması mümkün olmazdı.  28 yıl önce ne olduysa daha da beterinin bugün tekrarlanması bize çok şey söylüyor” şeklinde konuştu.

Bu karar parlamentonun utancıdır

Serpil Kemalbay karara dönük tepkisine dair şunları söyledi:

“Şunu da atlamamak lazım ki Semra Güzel’in sadece dokunulmazlığı kaldırılmadı, herkes biliyor ki kurulan kumpas ve linç kampanyası ile Semra Güzel parlamentodan fiilen atıldı. Bu suça katılanlar, yani ‘kabul’ oyu veren muhalefet partileri de bunu bile bile onayladılar. Bu parlamentonun bir kez daha utancı olmuşlardır. ‘Hayır’ demek için onca argüman varken hiçbirine dönüp bakma gereği bile duymayan ‘sahte kurtarıcılara’ halklarımızın da sözlerini söyleyecekleri gün gelecek elbet.”