Öldürülen Şinyar Huner için çağrı: Failin ceza alması için birlik olalım

Süleymaniye’de evli olduğu erkek tarafından üzerine benzin dökülerek yakılan Şinyar Huner, tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Ölmeden önce “eşim beni yaktı” diyen Şinyar Huner, Seyidsadiq mezarlığında son yolculuğuna uğranacak. RJAK üyesi Jinu Raşid, failin en ağır cezayı alması için kadınlara birlik çağrısında bulundu.

Federal Kürdistan’da kadın katliamlarına her gün bir yenisi ekleniyor. İki çocuk annesi 21 yaşındaki Şinyar Huner evli olduğu erkek tarafından katledilen kadınlardan. 19 Şubat’ta Süleymaniye’nin Kurdsat mahallesinde yaşayan Şinyar Huner, evli olduğu erkek tarafından yakıcı madde ile katledilmek istendi. Süleymaniye Yanık Hastanesine kaldırılan Şinyar Huner’in vücudunun yüzde 85’i yandı. Şinyar Huner, tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Kadın Hakları örgütlerinde sadece birkaçı Şinyar Huner’i ziyaret etti ve şimdiye kadar Şinyar Huner’in yaşadığı olaya ilişkin hiçbir örgüt açıklama yapmadı.

Ölmeden önce gazetecilere “eşim beni yaktı” dedi

Şinyar Huner, yaşamını yitirmeden önce gazetecilere, “Eşim bana sürekli şiddet uyguluyordu. Vahşi bir şekilde yakıldım” dedi. Şinyar Huner’in annesi de kızının sistematik şiddete maruz bırakıldığını belirterek, kızının insanlık dışı bir uygulama ile katledildiğini söyledi. Olayın yaşandığı bölgeye giden ajansımız mahalle sakinlerine yaşananları sordu. Olaya şahit olan bir mahalle sakini, “Şinyar’ın çığlıklarını duydum. Birçok kişi ‘onların sorunu’ diyerek olaya kayıtsız kaldı” diye belirtti.

Fail İran’a kaçmaya çalışırken yakalandı

Şinyar Huner’i katleden fail erkek ise olayın ardından İran’a kaçmak istedi. Olayın ardından fail erkek, 24 saat sonra Irak Ceza Kanunu’nun 406’ncı maddesi uyarınca yakalandı. Yasaya göre failin işlediği suçtan kaynaklı ömür boyu hapse mahkum edilmesi öngörülüyor. Ancak Şinyar Huner yaşamını yitirdiği için yasaya göre failin ölüm ile cezalandırılması gerekiyor.

“İnsanlık dışı bir uygulama”

Süleymaniye Mahkemesi avukatı Rojger İbrahim, yakma olayının insanlık dışı olduğunu söyleyerek, “Süleymaniye’de bir kez daha yakma olayı yaşandı. Kadınların yaşamlarına önem verilmediği için insanlık dışı olaylar yaşanıyor” ifadelerinde bulundu.

“Kadınlar birlik olmalı”

Kürdistan Özgür Kadın Hareketi (RJAK) üyesi Jinu Raşid, Şinyar Huner’i ziyaret ettiklerinde durumunun iyi olmadığı gördüklerini söyledi. Jinu Raşid, “Nasıl ki Sewan Qadir için tüm duruşmalarda hazır olduk, Şinyar Huner içinde aynı şeyi yapacağız. Tek ses ile bu tür olaylara karşı çıkmalıyız. Birlik olunduğu oranda bu tür olaylar azalacaktır. Failler cezalandırılacaktır. Şinyar Huner’in failinin en ağır cezayı alması için de kadınlar olarak birlik olmalıyız” diye konuştu.

 

Jinhaagency’nin ulaştığı Süleymaniye Hastanesi Acil bölüm doktoru Şaxxewan Sayib, Şinyar Huner’in cenazesinin Dad Hastanesine götürüleceğini ve daha sonra da Seyidsadiq mezarlığında defin edileceğini belirtti.

/jinha/