Orman yangınlarının söndürülmesinde ayrımcılık yapılmamalı

 Kürt illerinde iki haftayı aşkın süredir devam eden yangınlara acil müdahale edilmesi çağrısında bulunan yurttaşlar, yangınların söndürülmesinde ayrımcılığın yapılmaması gerektiğini belirtti. 
Dersim’in Hozat ilçesinin Tanzi ve Kurukaymak köyü Koçero mezrasında 17 Ağustos’ta askeri operasyonlar sonucu başlayan orman yangını sürerken, yangın Hozat Uzunmeşe’ye ve Ovacık’a da sıçradı. Pülümür Vadisi’nde bulunan Roj Deresi’nde yangın 6 gündür sürüyor. Peri Vadisi’ndeki yangına bazı alanların sarp ve kayalık olması nedeniyle de karadan müdahale yapılamıyor.
Bingöl’deki yangın tekrardan başladı
Bingöl’ün Yayladere ilçesine bağlı Conag köyünün Xarsak mezrasında da 29 Ağustos’ta çıkan orman yangını önceki gün bölge sakinleri ve havadan yapılan müdahaleyle kontrol altına alınmıştı. Fakat bölgede soğutma çalışması yapılmadığı için dün gece saatlerinde yangın tekrardan başladı. Buradaki yangın da rüzgarın etkisiyle yayılıyor.
Bitlis’te yangın yayılıyor
Bitlis’te de Ava Weqfê (Buzlupınar Dinlenme Tesisleri) bölgesinde 30 Ağustos’ta başlayan orman yangını, yayılarak devam ediyor. Müdahalenin yapılmadığı yangın, Bitlis ve Siirt yolunda bulunan dağlık alanlara sıçradı.
 Önceki gün akşam saatlerinde Mutki ilçesine bağlı Hürmüz (Ağaçköprü) köyüne ulaşan yangın, itfaiye ekipleri ve halk tarafından engellendi. Yangın Boz Dağı’nın eteklerinde sürüyor.
Besta’daki yanına müdahale edilmiyor
Şırnak’ta da iki ayrı noktada yaşanan yangınlar da halen devam ediyor. Besta bölgesinde bulunan Qurta Xanê alanında 29 Ağustos’ta operasyona çıkan askerlerce çıkarıldığı belirtilen yangına da herhangi bir müdahale edilmiyor ve yurttaşlarında bölgeye girişlerine izin verilmiyor. Yine Girêbestkê bölgesinde çıkan orman yangını da halen sürüyor.
Yangınlara müdahale edilmeli
Kürt illerinde yaşanan bu yangınlara yetkililerin sessiz kalması kamuoyunda da büyük tepkiler çekiyor. İzmir’de mikrofonlarımızı halka uzattık ve yangınlara dair tepkilerini dinledik. Bazı yurttaşlar yangından haberlerinin olmadığını söylerken yangına ilişkin ayrımcı yaklaşımlara tepki gösterenler de oldu. Yurttaşlar doğa ve canlılar için yangınlara derhal müdahale edilmesi çağrısında bulundu.
‘Yangında bile ayrım yapmak çok vahim’
Özel bir şirkette muhasebe sorumlusu olarak çalışan Nermin Sevim: “Yangınlar başlı başına vahim şeyler. Böyle bir vahamette bile ayrımcılığın söz konusu olması çok daha vahim. Ülkenin bütününde aynı sıkıntılar yaşanırken bir tarafı göz ardı etmek oradaki canlıları göz ardı etmek gerçekten büyük bir gaflet diye düşünüyorum. Kamuoyunun son birkaç gündür sosyal medyada tepki oluşturduğunu görüyorum. Daha fazla gündeme gelmeye başladı. Artık tamamıyla müdahale edilmeyeceği duygusu oluşmaya başlayınca insanlar tepki göstermeye başladı. Özellikle maden şirketlerinin orada yapacağı projelerin zeminini hazırlaması ve bunda çok ciddi bir yok edişi de gündeme getirmiş olması hepimizi kamuoyunun da dikkatini çekmesi gereken bir şey. Yerin altındaki değil yerin üzerindeki asıl kıymetli olan”.
‘Kime neye güveneceğimizi şaşırdık’
Ev işçisi Serap Ülger : “Devletin yetersizliği var. Yangının kasıtlı yapıldığını düşünüyorum. Bu duruma artık dur denmesi gerekiyor. Bu şekilde gitmez. Boş vermişlik var. Devletin yetersiz kalmaması duyarlı olmasını istiyoruz. Artık o bu şu değil. Çözüm getirilmesi lazım. Devlet yeterli olsaydı bu durumlar olmazdı, kime neye güveneceğimizi şaşırmış durumdayız.”
‘Halkımız ormana alınmıyorsa kasıt vardır’
İşçi emeklisi Ümran Şen: “Tunceli’deki yangınlardan haberim yoktu. Gerçekten duymadım. Bütün yangınların biraz kasıtlı yakıldığını düşünüyorum ve devletin de el atmadığını düşünüyorum. Halkımız ormanlara alınmıyorsa o zaman kasıt mutlaka vardır. Helikopterlerle uçaklarla müdahale edilmeli halkımız da gitmeli. Ben şu an keşke orada olsa ben de elimden geleni yapardım.”
‘Yangınlara yeterince müdahale edilmiyor’
Ev işçisi Semra Bilge: “Maalesef yangınlara yeterince müdahale edilmiyor. Bu hususta biraz lakayt davranılıyor gibi. Bu kadar uzun zaman müdahale edilmemesinde bir aksaklık olduğunu düşünüyorum. Bu mevzuya daha fazla eğilmek lazım. Vatanımızın en güzel yerleri ormanlarımız. Onları da kaybedersek hiçbir şeyimiz kalmayacak. Zaten bunlar kalıyor temiz hava için bunlar da giderse çöl diye anarız. İstedikten sonra çok şey yapılır. Fakat bazılarımız bunu hep engelliyor. Bazı şeyler ortaya çıkarılmak istenirse Türkiye üstesinden gelir.”
‘Orman kolay mı yetişiyor?’
İsmini vermek istemeyen bir yurttaş: “Yangınlara müdahale edilmedi. Aksadı. Her yerde artan orman yangınları kasti mi oluyor bilemiyorum. Orman kolay mı yetişiyor? Müdahale etsinler geç kalınmasın. 15 gündür devam ediyor ise müdahale etmesi gerekir. İlerlememesi için önüne geçmesi gerekir.”

 

/Melike Aydın- Jinnews/