”Özgürlük İçin Amara’ya” yürüyüşü başladı

 PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın doğum günü nedeniyle organize edilen “Özgürlük için Amara’ya” yürüyüşü başladı. Yürüyüşte konuşan DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, 4 Nisan’ın Kürt halkının yeniden doğuş günü olduğunu söyledi. 
Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD FED) öncülüğünde, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın doğum günü nedeniyle Riha’nın Xelfeti (Halfeti) ilçesi Amara mahallesine “Özgürlük için Amara’ya” şiarıyla düzenlenen yürüyüş başladı.
SLOGANLAR ATILDI
Kurdistan ve Türkiye’nin birçok kentinden tüm engellemelere rağmen Riha-Dîlok yolundaki Payamlı yol kavşağında bir araya gelen kalabalık kitle, “Biji serok Apo”, “Dişe diş kana kan seninleyiz Öcalan”, “Rojbuna te piroz be”, “Çizgimiz beritan önderimiz Öcalan”, “Selam selam İmralı’ya bin selam” sloganları attı.
‘ENGELLEMELERE RAĞMEN BURAYA GELDİK’
Kavşakta açıklama yapan DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, 4 Nisan’ın Kürt halkı için tarihi bir gün olduğunu belirterek, “Değerli anneler ve halkımız. Bugün tarihi bir gün. ‘Özgürlük için Amara’ya’ şiarıyla çağrı yaptık. Bu çağrıya kulak veren binlerce kişi Amara’ya doğru yola çıktı. Her il ve ilçede engellemeler yapıldı. Bütün engellemelere rağmen binlerce kişi buraya geldik” dedi.
‘BİNLERCE KİŞİ YOLLARA DÖKÜLDÜ’
“4 Nisan sadece Sayın Öcalan’ın anasından doğduğu gün olarak değerlendirmiyoruz” diyen Aydeniz, “Kürt halkının yeniden doğuş günüdür. 100 yıl önce Lozan ile Kürtler tarihten silinmek istendi. 4 parçaya bölündü. Kürtlerin Arap, Acem ve Türk olmaları istendi,  fakat 4 Nisan Kürtlerin yeniden doğduğu tarihtir. O yüzden Kürtler ve bu inanca sahip milyonlar, 4 Nisan’ı demokrasinin, onurlu barışın ve mücadelenin günü olarak değerlendiriyorlar. Bu tarihi günü, Kürt özgürlük hareketinin Lideri Abdullah Öcalan’ın doğum günü kutlamasını engellemek isteyenler var. Demokrasiye, barışa inanları engellemek isteyenler, Sayın Öcalan’ın barıştaki ısrarından korkuyor. 4 Nisan yeniden var oluş ve tarihi bir gündür. Binlerce insan yollara döküldü ve Amara’ya gidiyoruz. Her şeye rağmen gideceğiz. Sayın Öcalan’ın uzattığı onurlu barışı kabul etme zamanıdır. Türkiye’nin demokratikleşmesi için ‘bir hafta verilirse çözerim’ iradesine sahip çıkmak lazım. Rejime dönüşen tecridin kırılması için değil Sayın Öcalan’ın fiziki özgürlüğü için alanlarda olacağız. Onurlu barış ve birlikte barış isteyenlere 4 Nisan kutlu olsun” ifadelerini kullandı.
‘KÜRT HALKANIN DOĞUŞUDUR’
DTK Eş Genel Başkanı Berdan Öztürk de, bu gün Kürt halkı, Türkiye halkları ve Ortadoğu için önemli bir anlam ifade ettiğini belirterek, “Bugün Kürt halkı varlığını kutluyor. Kürtler, ölü topraktan tekrar canlandı. Bu gün Kürt halkının doğuşudur. Demokrasi, eşit ve özgür bir yaşamın günüdür. Öcalan ezilen bütün halkların önderi oldu. Fikirleriyle ışık oldu. Öcalan’ın fikirleri kapitalist sistemin sonudur. Tekçi devletin yenilmesidir” diye konuştu.
Açıklamanın ardında kitle konvoyla Amara’ya doğru yola çıktı.
/Mezopotamya Ajansı/