PAJK: Delal Nurhak’ı kavgamızın ruhu, irademizin bilinci olarak yaşatacağız

Delal Nurhak’ın, 33 yıllık efsanevi özgürlük yürüyüşünü şehadetine kadar eksiksiz yürüten gerçek bir halk kahramanı olduğunu vurgulayan PAJK Koordinasyonu, “Mücadelemizin öncü militanını kavgamızın ruhu, irademizin bilinci olarak yaşatacağız” dedi.

Kürdistan Kadın Özgürlük Partisi (Partiya Azadiya Jinên Kurdistan-PAJK) Koordinasyonu, PAJK Meclis Üyesi ve KJK Yürütme Konsey Üyesi Delal Nurhak’ı (Esma Erat) ve beraberinde şehit düşen Zîlan Qamişlo’yu (Gulistan Osman) şehadetlerinin üçüncü yılında andı.

“PAJK Meclis Üyemiz ve KJK Yürütme Konsey Üyesi Delal Nurhak yoldaşı ve beraberinde şehit düşen Hareketimizin genç savaşçısı Zîlan Qamişlo yoldaşı şehadetlerinin üçüncü yılında saygı ve minnetle anıyoruz.

33 YILLIK EFSANEVİ ÖZGÜRLÜK YÜRÜYÜŞÜ

Partimizin 1984 15 Ağustos Atılımıyla birlikte uyanışa geçen kadınların, Kürt halkının mücadelesinin Avrupa’ya etkili nüfuz etmesiyle birlikte 1989 yılında partiye katılan Delal Nurhak yoldaşımız, efsanevi özgürlük yürüyüşünü şehadetine kadar eksiksiz yürütmüştür.  2019 13 Eylül’ünde beraberinde genç savaşçı Zîlan Qamişlo yoldaşımızla birlikte Medya Savunma Alanlarına yapılan hava saldırısı sonucu şehit düşmüştür.

Partinin gelişiminde ve öncülük ettiği kadın özgürlüğü ve halkımızın özgürlük mücadelesinin gelişiminde 33 yıllık bir emeğin sahibi olmuştur. Katıldığı ilk günden itibaren Rêber Apo’ya ve şahsında özgürlük hareketine bağlılığında eşsiz bir militanlık örneği sergileyerek her yerde aranan öncü kadın devrimci olarak görevlerinde başarıyı esas almıştır. Avrupa’da kadın örgütlenmesi olarak kadın özgürlük tarihimizde yerini alan Yekîtiya Jinên Welatparêzên Kurdistan (YJWK) kuruluşunda yer alarak tarihsel bir çalışmaya başlangıç yapmıştır.

DEVRİMCİ COŞKUYU HER YERE TAŞIRDI

Avrupa’da kadınların örgütlenmesinde ve mücadelenin büyütülmesine öncülük ettiği gibi Kürdistan’ın dört parçasında toplumun örgütlenmesinde birebir yer alarak devrimci coşkuyu her yere taşırmıştır. Türk devletinin ve İran devletinin zindanlarında esaret altına alındığında Apocu kadın kimliğini şahsında temsil ederek Apocu geleneğin zindanlarda temsilcisi olmuştur. Hiçbir baskı, zor ve şiddete boyun eğmeyerek kadınların yeniden doğuş kimliği olan partileşmiş, militanlaşmış kadın gerçeğiyle esareti yıkmıştır. Yönünü verdiği özgürlük dağlarında kadın gerilla yoldaşlarıyla en büyük buluşmayı yaşayarak kadın özgürlük hareketini, mücadelesini ileriye taşımanın fedakarlığını, eşsiz emeğini, direngenliğini sergilemiştir. Hem bir komutan hem candan bir yoldaş hem keskin bir militan olarak nasıl bir dönem olursa olsun devrimci görevlere büyük bir aşkla, coşkuyla sarılmıştır. Parti yapımızın eşsiz bir yoldaşı, öncüsü, kadınların, yurtsever halkımızın eşsiz bir yol göstericisi olmuştur. Parti yapımız kadar yurtsever Kürt halkının, kadınların yakından tanıdığı öncü bir kadın devrimci olarak, her daim mücadeleye inançla sarılmıştır. Kadının toprakla toprağın yurtseverlikle bağını şahsında kadın devrimci kimliğiyle bütünleştirerek dönüşen kadın gerçeğiyle düşmandan intikam almayı başarmıştır. 

GERÇEK BİR HALK DEVRİMCİSİ, HALK KAHRAMANI

Delal Nurhak yoldaş, Maraş’ta katledilen Alevi toplumumuzun Avrupa’ya göçertilerek eritme politikasını, kadınların kölelik yazgısını, Kürt halkının soykırım gerçeğini tersine çevirmenin tarihsel çıkışını şahsında gerçekleştirmiştir. Kasım Enginler, Engin Sincarlar ve Delal Nurhaklar, Nurhak kadar zalime, düşmana baş eğmeyerek kadınların, mazlum halkımızın kurtuluş yolunda birer abidedirler. Alevi toplumumuza dayatılan asimilasyon ve yurtsuzlaştırma, Kürt kimliğinden uzaklaştırma politikasına karşı kadının ulusal birlik ruhuyla Kürdistan’ın her alanında faaliyet yürüterek gerçek bir halk devrimcisi olmayı başarmıştır.

ANF Images

Bulunduğu tüm alanlarda kadınların örgütlenmesinde, bilinçlenmesinde öncelik vererek kadınlarla en güzel buluşmayı yakalamış gerçek bir halk kahramanıdır. Diğer alanlarda olduğu gibi Rojava’da da devrim sürecine kararlıca katılarak, toplumsal inşa faaliyetlerini büyük bir özveriyle yürüterek, kadına olan inancını, halkına olan sevgisini, bağlılığını halkların ortak yaşam bilinciyle örerek Rojava Kadın Devrimi’nde iz bırakmıştır. 

KAVGAMIZIN RUHU, MÜCADELEMİZİN BİLİNCİ

Parti yönetimi olarak, içte ve dışta ideolojik mücadeleyi yükselterek özgürlük bilincini taşırmış, eylemcisi olmuştur. PAJK merkez sorumluluğunu layıkıyla yerine getirmeye büyük bir hassasiyetle yaklaşarak görevlerine sarılmıştır.  Partileşmiş, PAJKlaşmış kadının en büyük yenilmez güç olduğuna sonuna kadar inanarak Partileşme ölçülerini hep yüksek tutmuştur. Büyük, eşsiz bir yol arkadaşımızı, mücadelemizin öncü kadın militanını, kadınların, halkımızın özgürlük davasının direngen kadın devrimcisini yitirmenin derin üzüntüsünü yaşasak da, Delal Nurhak yoldaşın bizlere bıraktığı mücadele mirasına her daim sahip çıkacağız, kavgamızın ruhu, irademizin bilinci olarak yaşatacağız.

ZÎLAN YOLDAŞIMIZIN AZMİNİ ASLA UNUTMAYACAĞIZ

Özgürlük saflarına 2015 yılında katılan Zîlan Qamişlo yoldaşımız, Rojava Devrimi’yle birlikte çelikleşmiş, DAİŞ’e karşı YPJ saflarında en kızgın savaşta yerini aldığı gibi mücadelenin her görevine de büyük bir istekle sarılmıştır. Yurtsever Rojava halkımızın Önder Apo’ya olan bağlılığıyla daha küçük yaşta tanışmış, yurtsever bir ailede büyüyerek varlığının anlamına kavuşmuş PKK hareketiyle kimlikleştirmiştir. Daha çocukken kendisine hediye edilen PKK rozetini şehadetine kadar üzerinde taşımıştır. Partiyle manevi bağı oldukça yüksek ve Partinin ideolojik çizgisine ve mücadele pratiğine kararlıca katılımıyla yoldaşlarına örnek olmuştur. Kürdistan dağlarına 2018’de geldiğinde gerilla olmanın mutluluğunu hep yaşayarak gelişme azmini sürdürmüştür. Zîlan Qamişlo yoldaşımızı bir kez daha saygıyla anarken özgürlük dolu gülüşünü, temiz kalbini, dürüstlüğünü, emeğe bağlılığını, insan sevgisini, çalışkan, umut dolu gözlerini, Kürdistan sevgisini, düşmana karşı taşıdığı intikamı ve savaşma azmini asla unutmayacağız. Genç yaşına rağmen omuzladığı kadın özgürlük davasını, Kürdistan özgürlük mücadelesini büyütmenin sözünü veriyoruz.

ŞEHADET GERÇEĞİ AKP-MHP REJİMİNİ YENİLGİYE UĞRATMA ÇAĞRISIDIR

Medya Savunma Alanlarında, Bakur’da YJA Star kadın gerillaları öncülüğünde tüm HPG gerilla güçlerimiz düşmanın en vahşi saldırıları karşısında eşsiz bir direniş sergileyerek tarihi yeniden yazmaktadır. Her bir özgürlük gerillasının yürüttüğü savaş, şehit yoldaşlarımızın intikamıdır. Bugün Delallerin, Zîlan Qamişloların mücadele iradesi Kürdistan’ın her yerinde her bir gerillanın namlusunda öfke olup patlamaktadır. Her bir Parti militanı, şehitler çizgisine fedaice katılarak başarı çizgisini esas almaktadır. Delal Nurhak ve Zîlan Qamişlo yoldaşlar şahsında tüm devrim şehitlerimizi bir kez daha saygıyla anıyoruz. Şehadet gerçeği, başta kadınlar ve Kürdistan gençliği olmak üzere tüm halkımıza faşist, gerici, zorba, cinsiyetçi, kadın ve halkların düşmanı AKP-MHP özel savaş rejimini yenilgiye uğratmanın çağrısıdır. Bu temelde yüce şehitlerimizin izinde tüm halkımızın bulunduğu her yerde en güçlü bir biçimde düşmana cevap vereceğine inanıyoruz.”
         

/ ANF /