Paris’te katledilenler için kitlesel uğurlama

Paris’te katledilen Emine Kara, Mîr Perwer ve Abdurrahman Kızıl, binlerce kişinin katılımıyla kitlesel bir şekilde uğurlanıyor. 
Fransa’nın başkenti Paris’te 23 Aralık’ta gerçekleştirilen silahlı saldırıda katledilen KCK Yürütme Konseyi üyesi Emine Kara (Evîn Goyi), Kültür hareketinden Mîr Perwer (Mehmet Şirin Aydın) ile Abdurrahman Kızıl için kitlesel uğurlama töreni düzenleniyor. Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) ve Avrupa Kurdistanlı Demokratik Toplumlar Kongresi (KCDK-E) öncülüğünde Palace de Villiers salonunda düzenlenen törene, Fransız siyasetçilerin yanı sıra birçok ülkeden binlerce kişi katıldı. Salon hınca hınç dolarken, salon dışında da binlerce kişi bekleyişini sürdürüyor.
KADINLAR GOYÎ’NİN TABUTUNU SIRTLADI 
Uğurlama töreni, özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler için yapılan saygı duruşuyla başladı. Törende, katledilenlerin fotoğraflarının yanı sıra Paris’te 2013’te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez ile PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın fotoğrafları taşındı. Kitle, sık sık “Şehîd namirin”, “jin, jiyan, azadî” ve “Bijî Serok Apo” sloganları attı. Mir Perwer’in cenazesi sanatçılar tarafından, Evin Goyi’nin cenazesi ise kadınlar tarafından omuzlandı.
AKDOĞAN: DİZ ÇÖKMEYECEĞİZ  
Törende konuşan Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F) Eşbaşkanı Xane Akdoğan, “Kürt kadınları rejimlerin kabusudur. Bunun için de hedef Kürt kadınları ve mücadeleleridir. Ancak Evin ve yoldaşlarının yarattığı ‘jin, jiyan, azadî’ sloganı bütün dünya kadınları tarafından sahiplenerek büyüyor” dedi. “Erdoğan ile destekleyicileri ne yaparlasa yapsınlar yenilecekler” diyen Akdoğan, “Evin, DAİŞ’i bitirdiği gibi biz de Erdoğan faşizmine son vereceğiz. Paris’te savunmasız halkımızı hedef aldılar. Ama ne yaparlarsa yapsınlar düşmana boyun eğmeyeceğiz, diz çökmeyeceğiz” dedi.
ÜLMEZ: MÜCADELEYİ  YÜKSELTELİM
CDK-F Eşbaşkanı Abdulah Ülmez, “mücadeleyi yükseltme” çağrısı yaptı. Ülmez, “Halkımız, mücadelesiyle katliamcılara net bir tavır gösterdi. Bizleri yok etmek isteyenler yok olacaktır. Bu yüzyıl kadınların ve Kürtlerin yılı olacaktır. Hiç kimse bunun karşısında duramayacaktır. Bu tarihi günlerde birlik ve mücadele içerisinde olmalıyız. Katliamın aydınlatılması için mücadelemiz büyüyecektir. Fransa katliamı planlayanları açığa çıkartmalıdır” dedi.
HADDAD: DAYANIŞMA İÇERİSİNDEYİZ 
Sarcelles Belediye Başkanı M. Patrick Haddad, “Bu şehirde herkes kendini bulabilir. Burada kardeşlik esastır. Yaşanan saldırıdan kaynaklı bütün şehir şok içerisinde. Bende bunlardan biriyim. 3 Kürt katledildi. Katledilenlerin aileleriyle ve Avrupa’da bulunan tüm kütlerle dayanışma içerisindeyiz. Acınızı paylaşıyoruz” şeklinde konuştu.
KARTAL: KARANLIĞI AYDINLATACAĞIZ  
KONGRA-GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal, 9 Ocak 2013’te yaşanan katliama işaret ederek, “Önder Apo bu katliamı duyduğunda ‘Onların intikamlarını faşizmi yok ederek alacağız’ dedi. Bu öyle büyük bir intikam ki ancak faşizmi yıkarak alabiriz. Türk devleti Kürt halkına karşı tüm soykırımcı politikalarını devreye soktu. Kürt halkının imhası için tüm imkanlarını seferber etti. Ancak halkımızın direnişi bütün bu saldırıları boşa çıkarttı” dedi.
Fransa hükümetine “katliamları aydınlatma” çağrısı yapan Kartal, şunları söyledi: “10 yıl içinde özgürlük mücadelesinin aydınlık öncüleri bu ülkede katledildi. Dünya kadınlarına öncülük eden kadınlar neden Paris’te hedef alınıyor? Şehitlerimize söz veriyoruz; Kürdistan ve kadın özgürlük mücadesini büyüteceğiz. Karanlığı aydınlatacağız. 2023 yılı AKP-MHP faşizmin yenilgi yılı olacak. Zafer bizim olacaktır” diye konuştu.
‘DİZ ÇÖKMEYECEĞİZ’
Katledilenlerin aileleri, yakınlarının mücadelesini anlatarak, “Bizleri ne kadar katletseler de diz çökmeyeceğiz, boyun eğmeyeceğiz. Kürt halkının başı sağolsun. Mücadelemizle anılarına sahip çıkacağız. Bu yürüyüş onurlu bir yürüyüştür. Yıllardır bu saldırılara karşı direniyoruz. Onlar ölümsüzdür” mesajı verdi.
TJK-E üyesi Besime Konca ise, katliamın aydınlatılması çağrısı yaptı. Konca, “Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez, Jiyan Tolhıldan, Evin Goyi, Hevrin Xelef, Garibe Gezer, Nagihan Akersel, Deniz Poyraz ve Jina Emini’yi katleden bu düşmani iyi tanıyoruz. Bir kez daha söz veriyoruz ki kadın katillerinden, kadın konfederalizmini inşa ederek hesap soracağız. Bütün dünyada yükselen ‘jin jiyan azadi’ itifakını büyüteceğiz” ifadelerini kullandı.
Etkinlik konuşmalarla devam ediyor.
CENAZELER GÖNDERİLECEK 
Törenin ardından Emine Kara’nın cenazesi Mexmur’a, Abdurahman Kızıl’ın cenazesi Qers’e, Mîr Perwer’in cenazesi ise Mûş’a havayoluyla gönderilecek. Cenazeler, gönderildikleri yerlerde kitlesel bir şekilde toprağa verilecek.

 

/Mezopotamya Ajansı/