Pişmanlık dayatmasını reddeden kadın tutuklulara kelepçeli işkence

Şakran Cezaevi’nde tutuklu bulunan Esma Ayaz, pişmanlık dayatmasını reddettikleri gerekçesiyle tek kişilik hücrelerde çıplak aramaya maruz kalarak, saatlerce kelepçeli işkenceye uğradıklarını aktardı. 

 

Cezaevlerinde tutuklulara yönelik ağır insan hakları ihlalleri sürüyor. Bir yandan hasta tutukluları ölüme terk eden AKP, diğer yandan tutukluların infazını yakarak tahliyelerini engelliyor. İnsan hakları ihlalleri, bu kez pişmanlık dayatmasını reddeden tutuklulara yönelik işkence uygulamalarıyla sürdürülüyor. 1998 yılında tutuklanarak müebbet hapis cezası verilen ve şuan Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde bulunan Esma Ayaz, pişmanlık dayatmasını reddeden kadın tutukluların kelepçeli bir şekilde saatlerde işkenceye uğradığını aktardı. 

 

Ayaz, ailesiyle yaptığı telefon görüşmesinde cezaevinde son zamanlarda insan hakları ihlallerinin arttığını, tutuklulara pişmanlık dayatıldığını ve kelepçeli bir şekilde işkenceye maruz kaldıklarını söyledi. 

 

9 KEZ SÜRGÜN EDİLDİ 

 

Şırnak’ın Silopi ilçesinde yaşayan anne Emine Ayaz (55), kızıyla yaptığı telefon görüşmesini anlattı. Emine Ayaz, kızının tutuklu olduğu süre boyunca 9 kez farklı cezaevlerine sürgün edildiğini belirterek, “Kızım 24 yıldır tutuklu. Tüm baskılara rağmen direniyor. Ömrü zindanda, dört duvar arasında geçti” dedi.

 

KELEPÇELİ İŞKENCE 

 

Kızı Esma Ayaz ile Pazartesi yaptığı telefon görüşmesinde, pişmanlık dayatmasına karşı çıktıkları için kelepçeli bir şekilde saatlerce işkenceye uğradıklarını aktardığını söyleyen anne, “Çocuklarımıza pişmanlık dayatılıyor. Onlarda kabul etmedi. Daha sonra birer birer tek kişilik hücrelerde çıplak aramaya maruz kalmışlar. Bu şekilde elleri kelepçelenerek, saatlerce işkenceye uğramışlar. Esma, kelepçeden dolayı elinin kopma noktasına geldiğini söyledi. Biz bu uygulamaları kabul etmiyoruz. Kızım eğer pişman olsaydı, bunca yıl tutuklu kalmazdı. Bu uygulamalardan vazgeçin. Tutukluların sesini duysunlar” diye anlattı. 

 

ÖLÜM TEHDİDİ 

 

Tutuklulara yönelik işkence ve baskıların yıllardır süre geldiğini ancak son zamanlarda arttığını belirten anne Ayaz, “Onlara, ‘Devlet niye sizi öldürmesin’ demişler. Ölümle tehdit etmişler. Çocuklarımızın yaşamından endişe duyuyoruz. İşkenceye son verilsin. Herkes tutukluların, çocuklarımızın sesini duymalı. Tutuklulara yönelik işkence son bulsun, hasta tutuklular serbest bırakılsın” diye seslendi. 

 

DAYANIŞMA ÇAĞRISI 

 

Ayaz’ın 7 yıldır yatalak olan babası Ferhan Ayaz (70), tutuklularla dayanışma çağrısı yaptı. Baba Ayaz, şunları söyledi: “Telefon hakkını sınırlandırdılar. Kızımızla rahat bir şekilde konuşamıyoruz. Son aradığında da işkenceyi anlattıktan sonra telefon kapandı. Hücrelerde çıplak bir şekilde saatlerce işkenceye uğramışlar. Kimse bu uygulamaları kabul etmemeli. Bu işkencelere karşı herkes harekete geçmeli.”

 

/MA/