PYD’li Omer: Kadınların şiddete karşı birlik olması gerekiyor

Kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında başlattıkları hamlenin üçüncü aşamasına geçtiklerini belirten Şadiya Omer, tüm dünya kadınlarının şiddete karşı birlik olması gerektiğine işaret etti.

Roj Hozan / Jinhaagency.com

Ataerkil zihniyet nedeniyle yaşamın birçok alanından soyutlanan kadınlar birçok şiddet biçimi ile de karşı karşıya kalıyor. Kuzey ve Doğu Suriye’de kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında kanunlar çıkarılsa da birçok ailede kadına şiddet devam ediyor.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Kadın Meclisi de, tüm kadınları örgütlemek ve eğitmek amacıyla kadına yönelik şiddete karşı bir inisiyatif kurdu. İnisiyatif, açıklama, yürüyüşler, toplantılar, seminerler, platformlar ve ziyaretler gibi çeşitli etkinlikler yaptıkları iki aşamalı hamlesini tamamlarken, çok sayıda kadına da ulaştı.

Hamlenin üçüncü aşamasına geçildi

Hamle kapsamında şimdi de “Kadınların mücadelesi ve birliği ile şiddeti sona erdireceğiz” sloganıyla üçüncü aşamaya geçildi. Hamle PYD Kadın Meclisi tarafından yapılan açıklamayla duyuruldu. Hamle kapsamında şimdiye kadar 2 etkinlik gerçekleştirildi. Biri kadına yönelik şiddete karşı basının rolü ve görevi üzerine yapılan paneldi. Diğeri ise mahalle, köy ve pazarlarda broşür dağıtımı oldu. Üçüncü hamlenin genişletilmesi üzerine konuşan PYD Kadın Meclisi İlişkiler Komitesi Üyesi ve aynı zamanda inisiyatif komitesinin üyesi olan Şadiya Omer, değerlendirmelerde bulundu.

“Kutsal bir görev üstlendik”

Başlattıkları hamlenin amacından söz eden Şadiya Omer, “Toplumumuzda bazı insanların henüz kendilerini ataerkil zihniyetten kurtaramadıklarını ve kadına şiddeti reva görmeyi sürdürdüklerini görüyoruz. Kadına yönelik tüm eylemler insani ahlaktan uzaktır ve hiçbir şekilde kabul edilemez. Biz PYD Kadın Meclisi olarak kutsal bir görev üstlenmek ve şiddete karşı bir inisiyatif başlatmak istedik. İnisiyatifimiz de süreçle uyumlu. Çünkü bize ulaşamayan ya da sorunlarını bizimle konuşmak için imkan bulamayan çok sayıda kadının olduğunu biliyoruz” diye belirtti.

“Amacımız kadının içindeki gücü çıkarmak”

Erk zihniyet nedeniyle toplumda kadına şiddetin sürekli artış gösterdiğini ve katliamların arttığını söyleyen Şadiya Omer, “Bu inisiyatifle kadınların her türlü şiddete karşı mücadele edebilmeleri için hakları ve yasalar hakkında onları bilgilendirmek ve bu kapsamda bir anlayış geliştirmek istiyoruz. Kadına her yönden bir saldırı var. Eğer kadınlar örgütlenirlerse her türlü eyleme yanıt olabilirler. Temel amacımız kadınların içindeki gücü ve iradeyi kendi sorunlarını rahat bir şekilde çözebilmeleri için ortaya çıkarmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

“Kadınlara yasaları anlattık”

İnisiyatifin faaliyetlerinden söz eden Şadiya Omer, “İnisiyatifimiz üç aşamadan oluşuyor. İlk ve ikinci aşama aktif bir şekilde bitti. Bu iki hamlede yürüyüşler, toplantılar, açıklamalar, eğitimler, ev ziyaretleri, platformlar ve seminer gibi birçok etkinlik içeriyordu. Bu hamlelere kadınların katılımı çok iyiydi ve her bir kadın kendini etkinlerin içinde buldu. Bu hamleler kapsamında yapılan etkinlerin sonucunda kadınların durumu hakkında daha fazla bilgi sahibi olduk. İlgili yasaları onlara anlattık” dedi.

“Kadınların güvenini kazanmak istiyoruz”

Toplumun kadına yönelik şiddete karşı sessiz kaldığını ve bu nedenle birçok ihlalin üstünün örtülmeye çalışıldığını kaydeden Şadiya Omer, sözlerine şöyle devam etti: “Bugüne kadar sessizlik ile üsttü örtülmeye çalışan birçok kadın vakası ortaya çıkardık.  Şiddete uğrayan ama şikayet etmeye cesaret edemeyen pek çok kadın vardı. Bu iki hamle ile her kadının içindeki o iradeyi açığa çıkardık. Üçüncü hamlemizde kısa bir süre önce başladı. Şimdiye kadar sadece iki etkinlik gerçekleştirdik. Biri kadına yönelik şiddete karşı medyanın rolü konulu bir panel, diğeri ise mahalle, köy ve pazarlarda broşür dağıtımıydı.  Zaten üçüncü hamlemiz diğer iki hamlenin devamı niteliğindedir. Daha çok kadının güvenini kazanmak ve onları örgütlemek istiyoruz. Bu sefer mahkemelerdeki kadın davalarını takip etmek istedik. Kadınların bakış açıları ve önerileriyle de zengin bir program geliştirdik. Kadına yönelik her türlü işkence ve kötü muameleye cevap vermeyi sürdüreceğiz.”

“Gerçeği görüyorlar ama gözlerini kapatıyorlar”

Efrîn, Girê Spî ve Serêkaniyê gibi işgal altındaki topraklarda kadına yönelik şiddete dikkat çeken Şadiya Omer, “Kadına şiddetten bahsettiğimizde sadece kendi bölgemizdeki şiddeti ele almıyoruz. İşgal altındaki binlerce kadına şiddet uygulanıyor, katlediliyor, kaçırılıyor ve tecavüze uğruyor. Dışardaki tüm yetkililer ve örgütler de gerçeği görüyor ama gözlerini bu gerçeğe kapatıyorlar. Bu kadınlar için ne yapabiliriz? Şimdiye kadar hiçbir taraf kadınların kurtuluşunun sorumluluğunu üstenmemiştir. Bu da egemen sistemin kadınların katledilmesinde kararlı olduklarını gösteriyor” ifadelerinde bulundu.

Dünya kadınlarına çağrı

Dünyadaki tüm kadın örgütlerine seslenen Şadiya Omer, hamlelerine destek verilmesini istedi. Şadiya Omer, “Bir kadının davası tüm kadınların davasıdır. Bu yüzden biz tüm kadınlar yan yana olmalıyız. Tüm kadın örgütlerinin sağlam bir kadın örgütü ve özgür kadını oluşturmaları için birbirine destek vermelerini istiyoruz” diyerek, sözlerini tamamladı.