Rîham Hesen: Özerk Yönetim olmadan Ezidîlere yönelik soykırımları önlemek mümkün değil

Irak ordusuna bağlı çok sayıda asker, 25 Nisan’da askeri araçlarla Şengal ve çevre köylere girdi ve daimi askeri üslere dağıldı. Bu durum Ezidi toplumunun öfkesine neden oldu.

Irak ordusunun, işgalci Türk ordusunun Medya Savunma Alanlarına yönelik saldırılarıyla eş zamanlı olarak Şengal’e güçlerini konuşlandırdığını hatırlatan Şengal Demokratik Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eş Başkanı Riham Hesen, “Haşdi Şabi güçlerini Türk devletinin işgal ettiği bölgeler yerine Şengal’e konuşlandırıyor. Türk devletinin Medya Savunma Alanları’na saldırdığı dönemde Şengal’e güçlerin sevk edilmesi 9 Ekim 2020 anlaşmasının halen sürdürüldüğünü gösteriyor” diye konuştu.

 ”KDP ve Irak hükümeti, Önder Abdullah Öcalan’a yönelik uluslararası komplonun yıl dönümü olan 9 Ekim 2020’de Şengal konusunda bir anlaşma imzaladı.” diyen Riham Hesen, Irak hükümetinin sevkiyatlarının Türk devletinin desteğiyle yapıldığını belirterek, “Irak’ta bir kriz var ve alınan kararlar onun elinde değil, dış güçlerin elindedir” ifadelerini kullandı.

Şengal’e yönelik son komplonun dünyanın gözü önünde gerçekleştiğini kaydeden Riham Hesen, “Barzani, Kazimi ve Helbusi Türk devleti ile görüşerek uygulamaya yönelik adımlar attı” dedi.

Şengal’e sevkiyatların amacının 9 Ekim 2020’de yapılan anlaşmayı hayata geçirmek olduğunu vurgulayan Riham Hesen, Şengal Özerk Yönetimi’nin Şengal halkına hizmet etmesi nedeniyle bazı çevreleri rahatsız ettiğini söyledi.

Özerk Yönetim projesinden vazgeçmeyeceklerinin altını çizen Riham Hesen, “Özerk Yönetim olarak bizler de varız. Bu proje Irak’tan ayrılma değil, Irak anayasasına aykırı değil ama Irak hükümeti bunu kabul etmiyor. Özerk Yönetim projesine bağlıyız. Özerk Yönetim projesi olmadan Êzidîlere yönelik soykırımlara karşı çıkmak mümkün değildir” ifadelerini kullandı.

2014’teki DAİŞ saldırılarında KDP’nin Şengal’den çekildiğini hatırlatan Rîham Hesen, “Irak ordusu da Şengal’i koruması gerekirken bunu yapmadı. Şengal’in Ninova’ya bağlı olması ve Ninova’nın Irak’ın bir parçası olması nedeniyle Irak hükümetiyle aramızda herhangi bir düşmanlık yok ama Irak hükümeti bu projeyi bozmaya çalışıyor. Bu, Êzidîlere karşı yeni bir soykırım anlamına gelir” yorumunda bulundu.

‘LOZAN ANLAŞMASIYLA BAĞLANTILI’

Rîham Hesen, “Bu kriz sadece Irak ve Şengal’le ile ilgili değil, Lozan Anlaşmasının sonlarına doğru ilerlerken küresel bir krizdir. Dünya yeni bir dünya savaşı yaşıyor. Her güç kendi payına düşeni alıp bölünme yaratmaya çalışıyor. Biz bu bölünmeyi reddediyoruz. Yeni bir bölünme olursa Şengal’in çıkarlarına da hizmet etmeyecektir” diyerek sözlerini tamamladı.

 

/ANHA/