Rojava: 21’inci yüzyılı kadınlar yazacak

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Halep, Kamışlo, Kobanê, Şehba ve Maxmur’da etkinlikler yapıldı.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle Halepli kadınlar YPJ’li kadınların öncülüğünde düzenlenen etkinliğe katıldı. Etkinliğe kadınların yoğun katılımı dikkat çekerken, Şêx Maqsud Mahallesi’nden örgütlü tüm kadınlar kutlamada yerlerini aldı. 

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Kongra Star üyesi Rewşen Mihemed, “21’inci yüzyılı kadın yüzyılı yapacak olan bizleriz. Savunmamızdan ekonomimize her şeyimizle dünya kadınlarına örnek olabilecek daha çok şey yapmalı tamamen kendi ayaklarımızın üzerinde durabilmeliyiz” diye konuştu.

Konuşmanın ardından YPJ’li kadınlar hazırladıkları gösterileri sergiledi. Şehid Zilan Tiyatro Grubu, Şehid Berfin Müzik Grubu ve Şehid Zîlan Şehid Verjîn halay grupları sahne aldı. Dans ve halay gösterilerinin ardından Hilala Zêrin Kadın Kültür Hareketi üyesi kadınlar hünerlerini sergiledi. Kutlamalar, halaylarla son buldu.

Kobanê

Kobanê’ye bağlı Sirine kentinde Kongra Star’ın çağrısıyla 8 Mart Dünya Kadınlar Günü şölenle kutlandı. Hola Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen şölene Kürt ve Arap kadınlarının yöresel elbise ve renkleri ile katılması dikkat çekti. Şölenin açılış konuşmasında Kongra Star üyesi Esma Kino  “8 Mart tek bir gün değil, her gün mücadele, her gün 8 Mart diyerek yola çıktık ve her gün aynı ruh ile mücadele etmemiz gerekiyor. Bizler gücümüzü ve fikrimizi Sakine Cansızlardan, Zehralar, Zilanlardan alıyoruz Kuzey ve Doğu Suriyeli tüm kadınların, tüm dünya emekçi kadınlarının günü kutlu olsun” ifadelerini kullandı.

Hediyeler verildi

Şölende Şehid Berçem Tiyatro Grubu oyunlarını sergiledi. Şehid Xabur Müzik Grubu da sahne aldı. Şehid Sarya Dans Grubu’nun sergilediği dans gösterimi büyük beğeni toplarken Şehid Barin Müzik Grubu ve Çocuk Grubu da sahne aldı. Gerçekleşen gösterimlerin ardından ise Kongra Star katılımcı kadınların annelerine 8 Mart Dünya Kadınlar Günü hediyelerini verdi.

“Devrimi korumak kadınların görevi”

Eyn İsa’ya bağlı Qadiryê Belediyesi Eş Başkanı Emel Mustafa da Arap kadınların mücadelesi ve toplumsal gerçekliklerine dair bir konuşma gerçekleştirdi. Emel Mustafa “19 Temmuz Devrimi’nden önce ne Kürt ne de Arap kadınlarının adını kimse duymuyordu. Şimdi ise bir devrim yaptık ve bu ortak devrimi korumak her iki halkın kadınlarının görevidir. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlarken, 19 Temmuz Devrimi’ni bize hediye eden ve bize yol gösteren Önder Apo’ya şükranlarımızı buradan gönderiyor ve tecriti kıracağımızın, özgürlüğünü getireceğimizin sözünü veriyoruz” dedi.  Şölen, halaylar ve “Kadın, yaşam, özgürlük” sloganlarıyla son buldu. 

Şehba

Şehba’ya bağlı dört ilçenin yanı sıra Efrin’nin işgal edilmesinin ardından Şehba’da Efrinli göçmenlerin oluşturduğu Serdem ve Berxwedan Kamplarında Jineoloji Araştırmaları Merkezi tarafından yürütülen araştırma-inceleme çalışması 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle paylaşıldı. Jineoloji Araştırmaları Merkezi’nden Zahide Memo tarafından okunan çalışma sonuç belgesini dinlemek için sivil toplum örgütü üyesi kadınlar ve Kongra Star bileşenleri de hazır bulundu.

Jineoloji Araştırma Merkezi üyesi Xelat Liyes, “Yürütmüş olduğumuz çalışma başlı başına erkek egemen zihniyetin değiştirilmesi ve dönüştürülmesine dairdir. Özgür bir toplumu yaratabilmek için erkek egemen iktidarcı zihniyeti toplumumuzdan tamamen kazımamız gerekiyor. Toplumlarımızı geriye çeken en başat nedenlerin başında bu geliyor. 3 ay boyunca yürüttüğümüz bir çalışmanın özetini bugün sunduk umarız beğenilir ve toplumumuzda kanayan bir yaraya derman olur” diye konuştu.

Çalışma yürütülen tartışmalar ile son buldu.

Maxmur

8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesi ile Maxmur Mülteci Kampı’nda kalan binlerce kadın davullar, zurnalar, defler, bayraklar ve zılgıtlarla yürüyüş gerçekleştirdi. Şehit Aileleri Kurumu önünde başlayan kadınların yürüyüşü 4 Nisan Parkı’na kadar sloganlarla sürdü. Yürüyüşün sona ermesinin ardından İştar Kadın Meclisi adına Xantur Kara kadınlara seslendi.

“8 Mart çok büyük bedellerle kazanıldı”

Dünya kadınlar gününün sıradan bir gün olarak ele alınmaması gerektiğinin altını çizen Xantur Kara, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü çok büyük bedellerle kazanıldı. 8 Mart direnişçisi kadınlardan bugüne Sakine Cansızlar, Hevrin Xelef, Semalarla bize kadar ulaştı ve faşizme karşı mücadele eden direngen kadınlarla tarihe kazındı… Dünya kadın direnişinde yerini alan tüm kadınların 8 Mart’ı kutlu olsun bu vesile ile biz tüm dünyaya örgütlülüğümüzü büyütme sözümüzü ve kadınların kazanacağı sözünü yineliyoruz” dedi.

Açıklamanın ardından eylem halaylarla son buldu.

 

/Jinhaagency/