Rojava Ermeni Sosyal Meclisi Eş Başkanı Arev Qesebiyan: Arap Birliği sessiz kalarak işgale destek veriyor

Ermeni Sosyal Meclisi Eş Başkanı Arev Qesebiyan, topraklarının Türk devleti tarafından işgal edilmesinden Arap Birliği ve uluslararası toplumun sorumlu olduğunu söyledi. Arve ayrıca bu politikanın Osmanlı’nın Ermenilere karşı gerçekleştirdiği katliamların devamı olduğuna dikkat çekti.

Bölge sakinlerinin tepkilerine ve Özerk Yönetim ile yasal örgütlerin uyarılarına rağmen, Türk devleti işgal altındaki bölgelerde sömürgeci projelerine ve demografik değişim çabalarına devam ediyor. Bütün bunlar olurken, uluslararası toplum ve uluslararası güçler sessizliğini koruyor.

Katar, Kuveyt ve Filistinli örgüt ve dernekler, özellikle işgal altındaki Efrîn Kantonu, Serêkaniyê ve Girê Spî’deki, işgalci Türk devletinin sömürge projelerini destekliyor. Sömürge evleri, işgalciler tarafından göç etmek zorunda kalan halkın arazi ve mülklerinin üzerinde inşa ediliyor.

Son olarak Gire Spî’den göç etmek zorunda kalan bir Ermeni’nin arazisinde bir dini merkez kuruldu.

İşgal altındaki Girê Spî kantonuna bağlı Elî Baciliye ilçesindeki yerel kaynak, 23 Haziran’da ANHA’ya yaptığı açıklamada, Kuveytli Şêx Zayid örgütünün Ermeni mülteci Akop’a ait 170 dönümlük arazide, dini bir merkez inşa etmeye başladığını söyledi.

‘ERMENİ KATLİAMININ DEVAMIDIR!’

Konuyla ilgili ANHA’ya konuşan Hesekê Kantonu Ermeni Toplumsal Meclisi Eş Başkanı Arev Qesebiyan, “Toprakların işgali ve Ermenilerin göçü, mülklerine el konulması, Türk devleti tarafından yürütülen planlı bir politikadır. İşgalci devletin amacı, Ermenilerin tarihini, medeniyetini ve varlığını yok etmektir. Bu politika, Osmanlı devletinin Ermeni katliamlarının başlangıcından itibaren başladı” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

‘ARAP BİRLİĞİ SESSİZLİĞİYLE DESTEK VERİYOR’

Dünyanın gözü önünde Kuzey ve Doğu Suriye’nin işgal altındaki bölgelerinin demografisinin değiştirilmeye çalışıldığını vurgulayan Arev Qesebiyan, uluslararası toplumun ve güçlerin sessizliğinin, Ermeni, Kürt, Arap ve Çerkez gibi, bölgenin tüm halklarına karşı yönelik soykırımı onaylaması ve iş birliği yaptığı anlamına geldiğine dikkat çekti.

Arap toplumunun, Türk devletinin işgal projelerini destekleyen Arap örgütlerine karşı güvensizliğine dikkat çeken Arev Qesebiyan, “Ermeni topraklarında işgal projesini destekleyen örgüt Kuveytlidir. Kuveyt, Arap Birliği’ne üye bir devlettir. Ancak birlik buna kayıtsız kalıyor ve Suriye topraklarının işgaline karşı herhangi bir tutum sergilemiyor” dedi.

‘İŞGAL PROJELERİNE MÜDAHALE EDİLMELİ’

Halkı zorla göç ettirerek, mülklerine el koyan, bölgenin demografisini değiştiren işgalci Türk devletinin eylemlerinden öncelikle Arap Birliği ve uluslararası güçlerin sorumlu olduğunu söyleyen Arev Qesebiyan, “Arap Birliği, Türk devletinin, Kuzey ve Doğu Suriye’deki işgal projelerini destekleyen Katar ve Kuveyt devletleriyle aralarına sınır koymalıdır” ifadelerini kullandı.

Son olarak insan hakları örgütlerine, BM’ye seslenerek işgalci Türk devletine müdahale etmelerini talep eden Ermeni Sosyal Meclisi Eş Başkanı Arev Qesebiyan, işgalci Türk devletinin bölge halklarına karşı işlediği “Türk, Katar ve Kuveyt” projelerinin suçlarını sınırlamaları ve soykırım girişimlerinden halkları korumaları çağrısında bulundu.