Rojava: Kürt kadınlarının ‘işgale karşı birleşme’ toplantısı başladı

Kadınların, siyasetin sadece erkekler için olduğu anlayışını aştığına dikkat çeken Kongra Star Sözcüsü Remziye Mihemed, kadınlara Kürdistan halkına yönelik bütün komplo ve planlara karşı daha fazla rol alması çağrısı yaptı.

“Kürt kadınlarının işgale karşı tavırlarını birleştirmek” şiarıyla Rojava Kürt Kadınları Danışma Toplantısı, Kamışlo’daki Zana Salonu’nda başladı.

Kongra Star Sözcüsü Remziye Mihemed, toplantının başında bütün katılımcıları selamlayarak tüm Kürdistan şehitlerini andı, Türk devletinin zindanlarında faşizme karşı direnen Kürt kadınların mücadelesini selamladı.

Remziye Mihemed kadınların, siyasetin sadece erkekler için olduğu anlayışını aştığını ve bu politikalara son vermek için özellikle işgal altındaki Efrin, Serêkaniyê ve Girê Spî topraklarındaki kadınların tüm sorumluluklarını yerine getirebileceğini kanıtladığını kaydetti.

Türk devletinin Kürdistan ve özellikle Rojava’ya dönük işgal saldırılarına dikkat çeken Remziye Mihemed, “Kürtleri yok etmeyi amaçlayan anlaşma ve komplolar devam ediyor. Bu yok etme siyasetinden en fazla payı Kürt kadınları aldı” dedi.

Kürt kadın örgütleri, kurumları, siyasi parti, sivil toplum örgütleri ve insan hakları kurumlarının omuzlarına düşen yükü hatırlatan Remziye Mihemed, bütün Kürt kadınlarının Kürdistan halkına dönük yürütülen komplolara karşı büyük bir rol üstlenmesi gerektiğini söyledi.

Remziye Mihemed, kadınların Kuzey ve Doğu Suriye Devrimi’ndeki rolüne işaret ederek şöyle konuştu: “Kadınlar, ‘Kadın Devrimi’ adını kadın devrimiyle hak etti.”

SALDIRILARIN AMACI DİRENEN KADINLARIN ROLÜNÜ ORTADAN KALDIRMAK

Kadınların kendi kazanımlarını ve Kürdistan halkının kazanımlarını savunmaları için sürdürdüğü kesintisiz mücadelesinden bahseden Remziye Mihemed konuşmasının devamında şunları söyledi: “Bu kazanımların savunulmasında kadınların rolünü, omuzlarındaki sorumluluğu ve kadınlara dönük siyaseti tartışmak için bu danışma toplantısı düzenlendi.”

Siyasi partiler ve sivil toplum kurumları içindeki Kürt kadınlarının 3’üncü Enternasyonalist Kadın Konferansı’nın düzenlenmesinde üstlendiği role dikkat çeken Remziye Mihemed, “Konferansta işgalci Türk devleti ve çetelerinin kadınlara karşı yürüttüğü savaşı, kadınların toplumda öncü rolünü oynamasını engellemesi ve yaşamın bütün alanlarında direnişçi kadınların rolünü ortadan kaldırmaya dönük çabaları tartışılacak” ifadelerini kullandı.

İşgalci Türk devleti ve çetelerinin saldırılarına cevap veren ve kadınların kazanımlarını savunan YPJ ve YJA Star’ın direnişine değinen Remziye Mihemed, direnişçi kadınların desteklenmesi her koşulda gerektiğini belirtti.

Toplantı, “Kürdistan’daki siyasi gelişmeler ve kadınların buna bakışı” başlığının tartışılmasıyla devam ediyor.

 

/ANHA/