Rojava’da 4 Nisan kutlamaları

Kuzey ve Doğu Suriye’de Kürt halk önderi Abdullah Öcalan’ın doğum günü (4 Nisan) vesilesiyle yapılan etkinlikler devam ediyor.

Fırat Bölgesi Şehit Aileleri Meclisi, şehit çocukları için Baqî Xido Kültür ve Sanat Merkezi’nde bir etkinlik düzenledi. Etkinlik yapılan salon Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğraflarıyla süslendi.

Etkinliğin başında şehit çocukları mum yaktı. Ardından Fırat Bölgesi Şehit Aileleri Meclisi gençlik yöneticisi Mihemed Mihemed, Önder Abdullah Öcalan’ın çizgisini takip etme sözünü verdi. Mihemed, “Önderliği fiziki olarak kurtarana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Önderliğin doğum günü hepimizin doğum günüdür. Herkes, Önderliğin fikir ve felsefesiyle büyüdüğümüzü ve diz çökmeyi kabul etmediğimizi bilmelidir” dedi.

Konuşmalardan sonra çocuklar tarafından sanat etkinlikleri gerçekleştirildi. Sanatçı Xelîl Can ise şarkılar seslendirdi.

EYN ÎSA

Eyn Îsa ilçesindeki yurttaşlar ve işgal altındaki Girê Spî göçmenleri, ilçe merkezindeki Kadın Parkı’nda fidan dikti. Girê Spî’nin Cirin, Silûk ve Hîşeyê ilçelerinde de fidanlar dikildi.

MINBIC

Aynı kapsamda Minbic Kültür ve Sanat Komitesi de, 2’nci Özgür Çocuklar Festivali’ni düzenledi ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğraflarından oluşan bir sergi açtı.

Etkinlik, şehirdeki Kültür ve Sanat Merkezi’nde onlarca yurttaşın hazır olmasıyla başladı.

Minbic Sivil Yönetimi Yasama Meclisi Eş Başkanı Sîham Hemo, “Çocukluk, bir kişinin kişiliğini ve geleceğini inşa etmenin ana temelidir” dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a Özgürlük için Minbic Komitesi Üyesi Îsmaîl Qetwan, Abdullah Öcalan’ın doğum gününü kutlayarak, “4 Nisan ezilen halkların doğum günüdür ve hayallerin gerçekleşmesidir. Önderliğin direnişi ve perspektifleri sayesinde bu tarihi düzeye ulaştık. Önderlik tüm insanlığın özgürlüğü için büyük bir mücadele yürütüyor” dedi.

Etkinlikte konuşan Zenûbiya Kadın Topluluğu Yöneticisi Rabîa Bekro, “Önderliğin doğum günü vesilesiyle bu etkinliği düzenledik ve insanlığın önderine saygımızı ve sevgimizi ulaştırmak istedik” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Koma Rojda ve Koma Rebîh El Furat şarkılar seslendirdi. Kadın Komitesi’ne bağlı olan Şemis El Emel  Grubu ve Rewdet Şemis Grubu, “Halkların Kardeşliği” tiyatro oyunun oynadılar ve şarkılar seslendirdiler. Ayrıca Kobanê’deki Koma Şîlan, halaylar çekti. Şairlerde şiirler okudu.

Daha sonra katılımcılar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğrafından oluşan sergiyi gezdi.

Etkinlik, “Bê serok Jiyan nabe” sloganıyla sona erdi.

Minbic Gaziler Kurumu da 4 Nisan vesilesiyle Minbic’in güneydoğusundaki Tişrînê Barajı’nın yanındaki Önderlik Parkı’nda bir etkinlik düzenledi. Parkta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğrafları asıldı.

Etkinlikte konuşan Fırat Bölgesi Gaziler Kurumu Yöneticisi Egîd Qeredenîz, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum gününü kutlayarak, “Önder Abdullah Öcalan’ın doğum günü yeniden doğuş günüdür ve insanlık miladıdır” diye konuştu.

Katılımcılar, “Jin, Jiyan, Azadî” ve Bi can, bi xwîn em bi te re ne Öcalan” sloganları attı ve parkın etrafında fidan dikti.

Etkinlik çekilen halaylarla sona erdi.

ZIRGAN

Hesekê Kantonu’nun Zirgan ilçesinde de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın yaşamı üzerine bir seminer verildi. Seminer, meclis ve komün üyelerinin katılımıyla ilçedeki meclis merkezindeki seminerler salonunda verildi.

PYD Genel Meclisi Başkanı Ebdurehman El Hisên semineri verdi. El Hisên Önder Abdullah Öcalan’a yönelik gerçekleştirilen Uluslararası Komplo’ya amacına ve gerçekleştiren taraflara dikkat çekti. Ayrıca Kürdistan halklarının Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü için mücadelesinin devam ettiğini belirtti.

Son olarak Abdullah Öcalan’ın yaşamı üzerine bir sinevizyon gösterildi.

QAMIŞLO

Kongra Star, PYD, Qamişlo Şehir Meclisi ve Şehit Aileleri Meclisi’nden oluşan Etkinlikler Komitesi üyelerinin de yer aldığı şehir halkı, Qamişlo’nun Xerbî Mahallesi’nin kuzeyindeki Hîzam Parkı’nda 50 fidan dikti.

Burada konuşan Şehit Aileleri Meclisi Üyesi Şemsîxan Gulo, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum gününü kutlayarak, şehitlerin, gerilla ve tutsakların mücadelesi sayesinde Abdullah Öcalan’ın felsefesinin tüm dünyaya yayıldığını söyledi.

Şehit Baran’ın babası Yûsif Xişo ise, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fikir ve felsefesini takip edeceklerine söz verdi.

TIL HEMÎS

Til Hemîsê ilçesinde, siyasi partilerin, sivil ve askeri kurumların üyeleri, Şehitler Şehitliği’nde 40 erik ağacı dikti.

AMÛDÊ

Ekoloji Platformu kampanyası kapsamında, işgalci Türk devletinin Medya Savunma Alanları’na yönelik kimyasal silah saldırısında şehit olan gerilla ailelerinin katılımıyla Amûdê ilçesine bağlı Topiz beldesinde Şehit Adar Çiya Parkı’nın açılışı yapıldı.

Gerilla Canda Îsmaîl (Adar Çiya) 5 Kasım 2022’de 5 arkadaşıyla birlikte işgalci Türk devletinin Başûrê Kurdistan’ın Şêladizê ilçesine yönelik kimyasal saldırısında şehit oldu.

Parkın açılış töreninde kimyasal silah saldırısında şehit düşen gerillaların fotoğrafları taşındı. Katılımcılar parkta 400 fidan dikti.

Aynı kapsamda Kongra Star, şehit ailelerini ziyaret etti. Kongra Star üyeleri, şehit ailelerinin 4 Nisanı’nı kutladı ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kitaplarını kendilerine hediye etti. Şehit aileleri, Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünü sağlayana kadar mücadeleyi büyüteceklerini belirtti.

TIRBESPIYÊ

Tirbespiyê ilçesinde ise, Kongra Star üyeleri, şehit ailelerini ziyaret ederek Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın savunmalarını kendilerine hediye etti. Şehit aileleri, Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünü sağlamak amacıyla mücadeleyi büyütmek için çalışacaklarını vurguladı.

Öte yandan Kongra Star ve Toplumsal Korumu Güçleri (HPC), onlarca yurttaşın katılımıyla bir toplantı gerçekleştirdi.

Toplantı, PYD’nin ilçedeki salonunda yapıldı. Toplantıda Abdullah Öcalan’ın yaşamını anlatan bir sinevizyon gösterildi.

Ardından bir konuşma yapan PYD Tirbespiyê Meclisi Eş Başkanı Hediye Şemo, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kadınların ve tüm halkların özgürlüğü için mücadele ettiğini belirtti. Ayrıca Abdullah Öcalan’ın “Jin, Jiyan, Azadî” şiarıyla tüm dünyada özgürlük sembolü olduğunu kaydetti.

DÊRIK

Dêrik ilçesinde de Kongra Star, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın yaşamını anlatan bir seminer verdi.

Seminere Kongra Star ve sivil toplum kurumları üyesi onlarca kişi katıldı.

Seminer Kongra Star Üyesi Berfîn Elî tarafından verildi. Berfîn Elî, “Önder Abdullah Öcalan’ın felsefesi karanlıktan aydınlık inşa etti. Önderlik fikirleriyle dünya ve Ortadoğu halklarını kurtarmaya çalışıyor” dedi.

Berfîn Elî, Kuzey ve Doğu Suriye Devrimi’nin Abdullah Öcalan’ın fikirlerinin ürünü olduğunu söyledi.

 

ANF