Rojava’da iç güvenliği kadınlar sağlıyor

Sık sık saldırıların hedefinde olan Kuzey Doğu Suriye’de de kadınlar iç güvenliği sağlamak için birimler oluşturdu. Kadın İç Güvenlik Kurumu olarak yerini alan Kuzey ve Doğu Suriye’deki kadınlar, 10 Kasım 2013 tarihinde ilk kez örgütlenmeye başladı.

Jinhaagency’den Ebir Muhammed’in haberine göre hem özgür bir yaşam hem de sosyal adaletin eşit dağılımı konusunda ilkeli yaklaşım perspektifi ile konuya yaklaştıklarını belirten kadınlar, güvenlikten eğitime birçok konuda uzmanlaşarak kadınları hem koruyor hem de kendilerini savunmaları için bilinçlendiriyor.

Cizre Bölgesi Kadın Emniyet Müdürlüğü’nden Hilat Muhemed, kuruldukları günden bugüne çok yol kat ettiklerini söyleyerek, “Kadın güvenliği iki kişiyle başladı, devrimi koruyacak kadın gücüne kadar kendisini getirdi. Yüzlerce yıldır kadınlar gerçek anlamıyla savaşlarda, krizlerde işkence gördü ilk hedeflenen oldu. Aslında bu temelde YPJ kuruldu ve ardından bunun başlı başına yeterli olmadığı anlaşıldı. Tüm kadınların da kendilerini koruyabilmeleri prensibini esas alan bir örgütlenmeye ihtiyaç vardı. Kadın Güvenliği iki kişi ile başlayarak büyüdü, şubeleşti, neredeyse her nahiyede, kentte varlığını örgütledi” diye konuştu.

Birçok kentte örgütlendi

Minbic, Tapqa, Reqa, Til Hemis, Til Berek, Shedad, Hol gibi şehirlerde kadın güvenliğinin sağlandığını sözlerine ekleyen Hilat Muhemed, “Gün geçtikçe sayımız artıyor ve nitelikli hale geliyor. Amacımız 2021 yılından daha çok büyümek aslında. Kadın İç Güvenlik Kurumu’nda sadece kadınlar asayiş yapmıyor. Kendi çalışmalarını yaygınlaştırmak, duyurmak için medya birimleri, sağlık birimi, maliye birimi, arşiv birimi, acil durum birimleri, acil durum kuvvetleri, acil harekat birimleri adı altında birçok birim örgütledik” ifadelerinde bulundu.

Sayı binleri aşıyor

Kadınları koruyan birimlerin yaygınlaştığı dile getiren Hilat Muhemed son olarak şunları söyledi:

“Kadınlar mahallelerinde nöbetlerini tutuyor ve kadınlara savunma eğitimleri de veriliyor. Kadın güvenlik birimleri bugüne kadar çok sayıda akademi oluşturdu. Akademilere de güvenlikte yer alan ancak saldırılarda yaşamını yitiren 12 kadın arkadaşımızın isimlerini verdik. Kaybettiğimiz arkadaşlarımızı da bu şekilde yaşatıyoruz. Sayı binleri aşıyor ve çalışmalarımız güçlenerek devam ediyor…”