Rojava’da kadınlar artık daha güçlü

Rojava’da devrimden sonra kurulan Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Komitesi, kadınların şiddete karşı korunması için bir merkez kurdu. Eğitimler verilen, kadınların bilinçlenmesi için önemli bir işleve sahip olan bu merkezde bir yönetmelik hazırlandı.

Şehba bölgesinden Helin Asmin’in haberine göre geçtiğimiz günlerde onaylanan ve 12 maddeden oluşan yönetmeliğe göre kadınlar çalışmalarını sürdürüyor. Onaylanan yönetmeliğe ilişkin Efrîn Bölgesi Kadın Komitesi Üyesi Zelûx Reşîd bir takım açıklamalarda bulundu.

 

‘10 yıldır savaşın içindeyiz’

Amaçlarının kadınları şiddete karşı korumak olduğunu söyleyen Reşîd, “Genelde Ortadoğu toplumlarında özelde ise Suriye’de karına yönelik şiddet ve işkencenin ne kadar yoğun olduğunu biliyoruz. 10 yıldır biz Suriye’de şiddetli bir savaşın içindeyiz. Bu savaş içerisinde yasalar ihlal ediliyor, bu tür durumlarda özellikle de kadına yönelik şiddet uygulanıyor. Bu yüzden şiddete uğrayan kadınlar için bir merkeze ihtiyaç vardı. Bu merkez için 12 maddeden oluşan bir yönetmelik hazırlandı ve merkeze kabul edilen kadınların durumu belirlendi” dedi.

 

Kadın bakışı ile yönetmelik

Yönetmelikteki maddeleri yorumlayan Zelûx Reşîd şöyle devam etti:

“Yönetmelikte merkezin prensip, koşul ve şartları belirlendi. Kadın kurumlarından görüşler alındı ve bu temelde bir yönetmelik hazırlandı. Yaşamları tehlike altında olan kadınlar merkeze kabul edildikten sonra durumları takip ediliyor. Sorunlarının çözülmesi için bu yöntem izleniyor. Yine fuhuşa sürüklenen kadınların psikolojik olarak düzelmeleri için bazı farklı projeler hazırlanıyor. Burada çocuklar için de yer yapılmalı. Çünkü gelen bazı kadınların çocukları var. Yönetmelik önceden resmi değildi ama şimdi resmi.”

 

‘Kadınların yanındayız’

 

Bu merkezlerin varlığının çok önemli olduğunu söyleyen Zelûx Reşîd, “Bu merkezlerdeki amacımız kadınların yanında ne kadar durabiliriz, ne kadar destek verebiliriz yönünde. Çünkü ne yazık ki, kadına destek sunan yerler yok. Bu yüzden de çaresizlikten intihara sürükleniyorlar. Bazen de daha farklı ve büyük sorunlar ortaya çıkıyor. Merkeze gelen kadınlara psikolojik olarak da destek oluyoruz, aynı zamanda eğitimler veriyoruz. Bu çalışmalar kadınların normal yaşamlarına dönmeleri için yapılıyor. Her zaman kadınlara daha iyi bir yaşam imkanı oluşturmak ve onlara destek olmak için çabalıyoruz” ifadelerini kullandı.

/Yeni Yaşam/