Rojavalı kadınlar: Rojhilat ve İran’ın direnişçi kadınlarının yanındayız

Kadınların öncülük ettiği Rojhilatê Kurdistan ve İran’daki halk ayaklanmasını selamlayan Rojavayê Kurdistan’daki kadınlar, “Rojava Devrimi’nde nasıl Rojhilatê Kurdistan kadınları devrime katılıp DAİŞ’e karşı savaşarak kendilerini feda ettiyse, iktidara karşı Rojhilat halkının yanında olmak da görevimizdir” dedi.

İran’ın başkenti Tahran’da Kürt kadın Jina Emini (22), saçları gözüktüğü gerekçesiyle “ahlak polisi” tarafından gözaltında işkence edilerek katledildi.

Daha önce de Rojhilatê Kürdistan’ın Merîwan kentinde Kürt kadın Şilêr Resûlî bir rejim askerinin tecavüzünden kendini koruyabilmek için hayatına son verdi. Rojhilatê Kurdistan’da Kürt kadınlarının artarda yaşadığı bu saldırılar büyük bir öfkeye neden olurken, İran’ın genelinde günlerdir protesto eylemleri gerçekleşiyor.

Rojavayê Kurdistan halkı da, İran rejimine tepki göstermek ve protestolara destek vermek amacıyla bulundukları bölgelerde alanlara aktı.

ROJHİLATLI VİYAN PEYMAN ROJAVA DEVRİMİ’NDE CANINI FEDA ETTİ

https://i0.wp.com/www.hawarnews.com/tr/uploads/files/2022/09/27/193713_arzo-temo.jpg?w=1170&ssl=1

Sara Örgütü Sözcüsü Arzu Temo, Rojhilatê Kurdistanlı kadınların seslerine ortak olduklarını belirterek,”Rojhilatê Kürdistan’da kadınlar kadına yönelik şiddete karşı duruyor. Rojava Devrimi Kadın Devrimi olarak bilindiği için Rojhilat kadınları da bu devrime katıldı.”

Arzu Temo sözlerini şöyle sürdürdü: “Rojava Devrimi sırasında DAİŞ çeteleri bölgelerimize saldırdığında Viyan Peyman gibi kadın devrimciler hayatlarını feda etti. Bugün Sara Örgütü olarak bu eylemlere katılıyoruz. Kürt kadınları bu kirli zihniyete karşı durabilmek için Jina Emini’yi öldürenleri cezalandırmalı.”

Tüm Kurdistan kadınlarına hitaben konuşan Arzu Temo, “Rojhilat Kadın Devrimi’ne katılın” çağrısında bulundu.

‘ROJHİLAT HALKININ YANINDA İKTİDARA KARŞI DURMAK GÖREVİMİZDİR’

https://www.hawarnews.com/tr/uploads/files/2022/09/27/193824_mona-ibrahm-1.jpg

Kongra Star Qamişlo Koordinasyon üyesi Mûne Îbrahîm, Rojhilatê Kurdistan halkının Kürt kadınları şahsında ayağa kalktığına dikkat çekerek, “Doğu Kürdistan halkının ayağa kalkması umut inşa ediyor. İran rejimi bölge halkını bu kadar vahşice katletmesine rağmen, tarihi bir direniş yaşanıyor” dedi.

Mûne Îbrahîm sözlerine şöyle devam etti: “Bu katliamları kabul etmeyeceğiz. Çünkü Kürdistan birdir. Nasıl Rojhilatê Kürdistan kadınları, DAİŞ çetelerinin Rojavayê Kürdistan topraklarına yönelik saldırılarına karşı  DAİŞ’le savaştıysa bugün Rojava halkının bir diğer görevi de halkımızla birlikte molla rejimine karşı ayağa kalkmaktır.”

MOLLA REJİMİNİ ‘JİN JİYAN AZADİ’ SLOGANIYLA YENECEĞİZ

https://i0.wp.com/www.hawarnews.com/tr/uploads/files/2022/09/27/193734_hev-seyed-1.jpg?w=1170&ssl=1

Qamişlo Şehit Aileleri Meclisi yöneticisi Hêvî Seyîd de, özgürlük ve demokrasi düşmanlarının önce kadınları hedef aldığını hatırlatarak, “Biz kadınlar olarak her alanda devrimlerin öncüsüyüz. Düşman bu öncülükten korkuyor. Acımasız bir şekilde Jina Emini’nin saçlarına el attılar ve direnen özgür kadını susturmaya çalıştılar ama düşman bir isyanla karşılaştı. Buna karşı duruşumuz net, bizi kimse yenemez.”

Hêvî Seyîd Rojhilat’daki kadın isyanının devam edeceğini belirterek, “Bizde direnen kadınların yanındayız. İktidara karşı sessizliğe yeter. Bizi kimse yenemez. Molla rejimini ‘Jin Jiyan Azadî’ sloganıyla yeneceğiz” dedi.

 

ANHA