Sakine, Fidan ve Leyla için Fransa’da ‘adalet yürüyüşü’ yapıldı

9 yıl önce katledilen Sakine Cansız (Sara), Fidan Doğan (Rojbin) Leyla Şaylemez (Ronahi) için Fransa Kürt Kadın Hareketi (TJK-F) ve Fransa  Demokratik Kürt Konseyi’nin (CDK-F) çağrısıyla “adalet yürüyüşü” gerçekleştirildi.

Paris Demokratik Kürt Toplum Merkezi önünde bir araya gelen Kürtler ve dostları, “Adalet karanlıkta kaldıkça Fransa suçludur!” pankartı eşliğinde, ellerinde karanfillerle saat 12.15’te yürüyüşe geçti.

ANF’nin haberine göre Sakine Cansız’ın kardeşi Metin Cansız da yürüyüşte yer aldı.

Üç kadın devriminin katledildiği Kürdistan Enformasyon Bürosu önüne kadar yapılan yürüyüşe özellikle Fransız Komünist Parti Genel Sekreteri ve cumhurbaşkanı adayı Fabien Roussel, Paris Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Helene Bidard ve 10. Paris Belediyesi encümenleri de katıldı.

Eylemciler ellerindeki karanfilleri büro önüne kurulan özel alana bıraktı. Mumların yandığı alana, PKK Lideri Öcalan, Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E), Avrupa Demokratik Kürt Toplum Kongresi (KCDK-E), Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F) adına çiçekler bırakıldı.

9 yıllık adalet haykırışı bir kez daha “145 rue Lafayette” adresinde yankılanırken üç kadın devrimcinin aileleri adına Metin Cansız kitleye seslendi.

Cansız, “Bu Adalet yürüyüşünde Kürdistanlıları ve bizi yalnız bırakmayan dostları selamlıyorum. Bu katiller yargılanıncaya kadar mücadelemiz sürecek” dedi.

TJK-E üyesi Zeynep Dersim ise “Üç özgürlük şehidini bir kez daha anmak için buradayız” diyerek sözlerine başladı.

Dersim, “Bu katliamın failleri ilk günden bu yana belli. Failler yargılanıncaya kadar bu mücadele sürecek” diye ekledi.

Bu katliama sessiz kalanların da Erdoğan rejiminin suçlarına ortak olduğu tepkisinde bulunan Dersim Fransa’nın adaleti sağlamadığı sürece kendi adaletini de karanlıkta bırakacağını belirtti. Dersim bu davanın takipçisi olduklarını bir kez daha vurguladı.

ROUSSEL: FRANSA BU KATLİAMIN ORTAĞI OLMAMALI

Fransız Komünist Parti Genel Sekreteri ve cumhurbaşkanı adayı Fabien Roussel, “Komünist Parti-PCF delegasyonu olarak burada bulunmayı önemli bir görev olarak bildik. Katledilen üç Kürt yoldaşımızı anıyoruz ve bu vesile ile Kürt Kadın hareketini selamlıyorum. Fransa adaleti sağlamayarak bu katliamın ortağı olamaz” dedi.

Roussel, “Fransa derhal adaleti sağlamalı ve bu Fransa’nın DAİŞ barbarlığına karşı direnen ve özgürlük talebiyle mücadele eden Kürt halkına karşı görevi ve ödevidir. Fransa öncelikle Kürt halkının yanında olmalıdır. Fransa Komünist Parti-PCF olarak Kürt halkının ve adalet mücadelesinin yanındayız” diyerek Fransa hükümetini Paris katliam dosyasını aydınlatması için göreve çağırdı.

Sosyalist Kadınlar Birliği adına Ayşe Yumli Yeter ise Sakine Cansız’ın önder bir rol oynadığını ve özgürlük davasının en önünde durduğunu kaydetti. Yeter, SKB olarak bu mücadelenin takipçileri olduklarını ifade ettikten sonra Türkiye’deki faşist saldırıları hatırlattı.  Yeter, faşist Erdoğan’ın artık iktidarını yürütemediğini belirterek, buna karşı mücadele edenlerin Leyla, Fidan ve Sakine’nin bayrağını dalgalandırdığını söyledi.

KCDK-E başkanlık divanından Murat Ceylan, “faşist diktatörlük ve Fransa’nın sessizliğini” kınayarak sözlerine başladı. Ceylan, söz konusu katliam ile Kürt kadın çizgisi ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın felsefesinin hedeflediğini ifade etti. Fransa’nın bu katliamı aydınlatmadığı sürece suçlu olduğunu belirten Ceylan, 8 Ocak saat 12.00’de gerçekleşecek büyük yürüyüşe katılım çağrısında bulundu.