Şakran Cezaevi’ndeki kadın tutsaklar: Acil bir heyet istiyoruz

 İzmir Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde 23 yıldır tutuklu bulunan Esma Ayaz, yaptığı telefon görüşmesinde maruz bırakıldıkları ihlalleri anlattı. Esma,  “Bir an önce bir heyetin buraya gelmesini istiyoruz. Herkes sesimizi duysun” çağrısında bulundu.
Türkiye ve bölge cezaevlerinde tutsaklara yönelik baskı gün be gün artmaya devam ediyor. Tutsaklar telefon aracılığıyla ailelerini arayarak, cezaevinde yaşadıkları baskı ve zorlukları aktarıyor. Cezaevinde baskılara maruz kalan tutsaklardan biri de hakkında 36 yıl ceza verilen ve 23 yıldır tutuklu bulunan Esma Ayaz.
Ailesini arayan Esma, telefon aracılığıyla Jinews’ten Rojda Aydın’a maruz kaldıkları baskıyı anlattı.
‘Akıllara adeta 12 Eylül darbesi geliyor’
Cezaevinde 7 Ekim’den bu yana kendilerine yönelik ciddi bir operasyonun olduğunu söyleyen Esma, “En son 13 ve 20 Ekim’de koğuşlarımız basılarak, operasyon düzenlendi. Bize saldırıyorlar, eşyalarımızı kırıp ve dağıtıyorlar. Baskını kendi kameralarıyla kayda aldılar. Hiçbir şeyimizi bırakmadılar. Koğuşta hasta tutuklu arkadaşlarımız var. Kanser hastası olan arkadaşlarımız da bulunuyor ve durumları ağır. Dün (20 Ocak) yine koğuşumuz basılarak, her şeyimizi dağıttılar. Cezaevi müdürünün gelmesini ve onunla görüşmek istediğimizi söyledik. Cezaevi müdürü inisiyatifini başgardiyana verdiği için her türlü baskıyı bize uyguluyor. Cezaevi müdürü ve savcıyı görmek için başvuruda bulunduk. Ama bize cevap vermeyip, görüşme sağlamadılar. Adalet Bakanlığı’na dilekçe yazıp gönderdik. Ama dilekçelerimizi cezaevinden çıkarmıyorlar ve kaybediyorlar. Akıllara adeta 12 Eylül darbesi geliyor” dedi.
‘Artık herkesin ses çıkarması gerekiyor’
Bir heyetin cezaevine gelerek tutsaklarla görüşme sağlamasını istediklerini belirten Esma, “İnsan hakları, avukat ve milletvekillerinin bir an önce buraya gelip bu durumu görmelerini istiyoruz. Gönderdiğimiz mektuplar verilmiyor ve kaybediyorlar. İnfazımızı yakmak için sürekli üst üste disiplin cezaları kesiyorlar. Hürriyet Doğan ve Remziye Polat arkadaşlarımızın cezası bitmiş ama disiplin cezasından kaynaklı tahliye edilmiyorlar. Birçok arkadaşımız bu durumla karşı karşıya. Buradaki yaşamımız çok zor. Büyük bir baskı altındayız. Kimse bundan bahsetmiyor. Hiçbir heyet buraya gelmiyor. Bir heyet buraya gelsin ve buradaki durumu takip etsin. Artık herkesin ses çıkarması gerekiyor” diye konuştu.
‘Geri adım atmayacağız’
Esma, devamında şunları söyledi: “Burada sanki kiradaymışız gibi 300-400 TL elektrik faturası geliyor. Kantine gelen eşyalara zam yapıp daha sonra satıyorlar. Zam yapmadan satmıyorlar. 10 kişilik yemeği 35 kişiye dağıtıyorlar. Günlük bir ekmek veriyorlar. Hem psikolojik hem de siyasi anlamda ciddi bir baskı bulunuyor. Halkımız cezaevlerine sahip çıksın. Biz buradaki zulme karşı direniyoruz. Bizi teslim almak istiyorlar. Ama bizler hiçbir zaman geri adım atmayacağız. Karşı durmasak fiziki bir saldırıyla da yüz yüze kalacaktık. Cezaevi müdürü de bizim adımıza yanlış bilgiler veriyor. Kırıkkale cezaevinde tutuklu bulunan arkadaşlarımız açlık grevinde. Onların mücadelesini ve eylemini selamlıyoruz. Biz sonuna kadar onların yanındayız. Tüm tutuklu arkadaşlarımıza selamlarımızı gönderiyoruz. Kalbimizin onlarla olduğunu bilsinler.”