‘Savaşa hayır’ diyen Barış Anneleri darp edilerek gözaltına alındı

1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla Dolmabahçe Sarayı önünde açıklama ve oturma eylemi yapan Barış Anneleri’ne polis saldırdı. Anneler işkenceyle gözaltına alınırken, basın mensuplarının çekim yapması yine polis tarafından engellendi.

1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla Dolmabahçe Sarayı önünde açıklama ve oturma eylemi yapan Barış Anneleri’ne polis saldırdı.

ANF’nin haberine göre barış taleplerini dile getirmek için Beşiktaş stadının bulunduğu noktaya gelen anneler, cezaevlerindeki tecridin sonlandırılması ve çözüm masasının tekrar kurulmasını istedi.

‘BU SORUN SAVAŞLA ÇÖZÜLMEZ!’

Barışı simgeleyen beyaz tülbentlerle oturma eylemi yapan Barış Anneleri’nden Akime Keskin, Kürtçe yaptığı konuşmasında, “ Barış istiyoruz, anneyiz ve ne kadar anne varsa bize destek vermesini istiyoruz. 100 senedir katliam ve şiddete rağmen biz hep barış istiyoruz. Biz anneyiz ve yüreğimiz herkes için acıyor. Savaşı hiçbir zaman istemedik. Her iki taraftan da kan akıyor. Bu sorun savaşla çözülmez, bunu herkes iyi bilsin” dedi.

‘TECRİT KALKSIN, ÇÖZÜM MASASI KURULSUN’

Barış Anneleri’nden Bedia Gökgöz, Kürt anneleri olarak dünyaya barış gelmesini istediklerini vurguladı. Gökgöz, “Katliamlar bitsin istiyoruz. Dünya barış günüdür ve dünyaya ve ülkeye barış gelmesini istiyoruz. Annelere ses verin. Bu katliamlara son verin, cezaevlerindeki tecridi kaldırın. Cezaevlerinden cenazeler çıkmasın, artık gözyaşlarımız kurudu. Kürt anneleri her gün kutularda çocuklarının cenazesini alıyor. Cenaze kalmamış, kemiklerimizi veriyor artık bunu kabul etmiyoruz” dedi.

Çözüm masasının tekrar kurulmasını isteyen Keskin, “ Tam burada barış masası kuruldu; neden bu masayı devirdiler? Bu masayı yine kursunlar, yine etrafında toplansınlar. Ve unutmasınlar ki barıştan kimseye zarar gelmez” diye konuştu.

‘KEMİKLERİMİZİ POŞET İÇİNDE VERMEYE UTANMIYOR MUSUNUZ?’

Behiye Duman ise, Hakan Arslan’ın cenazesinin babasına torba içinde verilmesine tepki göstererek, “Her türlü aşağılayıcı, kötü muamele, insanlık dışı ve faşizan davranıyorlar ki bize, dünyada olmayan şeyleri Kürtlerin başına getiriyorlar. Çocuklarımızı öldürüyorlar, ailelerine vermiyorlar, bir de kargonun veya poşetin içinde kemikleri koyup öyle ailelere gönderiyorlar. Ayıp değil mi? Utanmıyor musunuz? Bunu yapan bu zihniyeti kınıyorum.”

Konuşmaların ardından dağılmak isteyen annelere polis saldırdı. Barış Anneleri yerde sürüklenerek gözaltına alınırken, basın mensuplarının çekim yapması keyfi bir biçimde engellendi.

Gözaltına alınan Barış Anneleri’nin ismi şöyle: Bedia Gökyüz, Zeliha Gökyüz, Şükran Tugay.
         /ANF/