Sayyiğit: Demokrasinin ve barışın hüküm süreceği bir ülke dileğiyle Anneler Günü kutlu olsun

Yeşil Sol Parti Van Milletvekili Adayı Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, 14 Mayıs Anneler Günü’ne ilişkin olarak ANF’ye konuştu.

Sayyiğit, tarihten bugüne dünyanın birçok yerinde savaşların, tahakkümcü cinsiyetçi rejimlerin ilk hedefinin her zaman kadınlar olduğunu söyledi.

Yaşamın birçok alanına sirayet etmiş bu kadın düşmanı mekanizmaya karşı büyük mücadeleler ve bedeller verildiğini dile getiren Sayyiğit, “Bir an olsun mücadele etmekten vazgeçmeyen, her gün her alanda geliştirilen kadın düşmanı politikalara karşı kadınlar mücadelede, kadınlar öz savunmadadır. Yine bizim için önemli bir gün olan Anneler Günü’nü ele aldığımızda ise, kapitalizmin ticarileştirdiği şekliyle değil, kadın bedeninin mülkleştirilmeye çalışıldığı, kendi doğurduğu çocuğunun velayetini alamamasına karşı doğan bir mücadele olduğunu ve bu doğrultuda mücadeleyi büyütmenin elzem olduğunu bilmek gerekiyor” dedi.

‘ANNELER 100 YILDIR BARIŞ İÇİN EYLEMDE’

Anneler Günü’nün, 14 Mayıs’ı daha da önemli kıldığını ifade eden Sayyiğit şöyle konuştu: “Çünkü Anneler 100 yıldır barış için eylemde, barış için direnişte. Kimi zaman tutuklandı, kimi zaman işkenceye uğradı, kimi zaman cansız bedeni günlerce sokakta bırakıldı ama yine de vazgeçmedi. Bu nedenle demokrasinin barışın hüküm süreceği bir ülke dileğiyle Anneler Günü kutlu olsun. Annelerin öncelikli talepleri demokrasi ve barış. Bu da yeni bir çözüm sürecinin aciliyet ve gerekliliğini doğurmaktadır. Her yıl yüzlerce evladını kaybeden anneler, savaşın getirdiği talan ve yıkımların ve yürek acılarının bitmesini istiyor. Ayrıca evde, işte, sokakta, anneler birçok yıldırıcı, ayrımcı politikayla karşı karşı kalmakta ve sömürülmekte. Yaşamın her alanında kadın temsiliyetini, rengini, sesini yok etmek isteyenlere karşı her alanda olacağız. Ücretsiz ev işçiliğinin son bulması, doğum izninin en az 6 ay ücretli izinle yasal güvenceye alınması, kadın istihdamının ve bütçesinin geliştirilmesi, nafaka hakkı ve bir çok hakkımızın genişçe belirtildiği 6284’ün işlemesi ve İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden yürürlüğe girmesi için mücadele sözü veriyoruz. Bu vesileyle tüm annelerin, Anneler Günü kutlu olsun.”

 

/ANF/