SDG’li Hristiyan kadın komutan: Silahı sevmiyorum ancak kendimiz korumak zorundayız

SDG’ye bağlı Til Temir Habur Koruyucuları Grubu komutanı Madlen Hamis, IŞİD ve diğer cihadist terör örgütlerinin köylerine saldırarak kendilerine savaş dayattığını belirterek, “Silahı sevmiyorum ancak kendimizi korumak için savaşmak zorundayız” dedi.

Rojava’da Suriye Demokratik Güçleri (SDG) bünyesinde Kürt ve Araplar gibi Asuri-Süryani gruplar da IŞİD’e karşı savaşta yer aldı.

Asuri birliği komutanı Madlen Hamis, aynı zamanda 2012’de bölgede YPG’ye katılan ilk Hristiyan kadın savaşçı olarak biliniyor.

Birçok savaş ve çatışmada yer alan ve yaralanan Hamis, şimdi de Til Temir Habur Koruyucuları Grubunun eşbaşkanı olarak, komutası altındaki birlikle Habur Nehri etrafında bulunan 33 Asuri köyünün güvenliğini sağlıyor.

Rûdaw’a konuşan Madlen Hamis, ‘’Daha önce köylerimizin terör örgütlerinin saldırısına maruz kalacağını hiç tahmin etmemişti. Bölye bir şey olacağına inanmıyorduk. Ancak bize dayatılan savaş beni buna mecbur kıldı” dedi.

Til Temir bölgesinde 2011’den önce yaklaşık 17 bin Asuri yaşarken bu sayı bugün bin 200’e kadar düşmüş. Süryani Haçı Derneği’nin raporlarına göre, savaş nedeniyle Hristiyanlara ait 16 kilise harabeye dönmüş durumda.

Madlen Hamis, 2015’ten önce IŞİD’in Asurilere haçlarını indirmek için tehdit mektupları gönderdiğini ve birçok kişinin de kaçırılarak fidye istendiğini söyledi.

Hamis, “Silahı sevmiyorum ancak kendimizi korumak için savaşmak zorundayız” ifadelerini kullandı.

40 yaşındaki Madlen Hamis’in eşi de kendisi gibi SDG saflarında yer alıyor.