Sema Yüce ve Leyla Agirî Mahmur’da anıldı

Şehit Sema Yüce ve KJK Yürütme Konseyi Üyesi Leyla Agirî, şehadetlerinin yıldönümü nedeniyle Şehit Rustem Cudi (Mahmur) Mülteci Kampında anıldı.

Anma töreninde konuşan İştar Meclisi Koordinasyon Üyesi Gurbet İşlek, şunları belirtti: “Haziran ayı da, diğer tüm aylar gibi her günü şehadetlerle geçmiş bir aydır. Kürt kadın mücadelesine mührünü vuran öncü devrimci kadınlar Haziran ayında şehit düşmüştür. Sema Yüce, mücadelenin bir parçası olmak ve Önder Apo’ya yönelik komployu protesto etmek için bedenini ateşe vererek şehit düştü. Şehit Leyla Agirî de aynı mücadele çizgisinde, en zor koşullarda amansız bir mücadele sürdürdü. Leyla Agirî kampımızda da kaldı ve çalışmalar sürdürdü. Leyla Agirî işgalci Türk devletinin hava saldırısı sonucu şehit düştü.”

Leyla Agirî

Leyla Agiri (Filiz Aslan) 1973 tarihinde Van- Özalp’ta dünyaya geldi. Liseyi bitirdikten sonra 1993 yılında gerilla saflarına katıldı. Katıldığı zamanlarda adını Leyla Kasımlardan alarak daha başlangıçta direnişçi ve özgürlük sevdalısı bir kadın olarak yürüyeceğinin ilk mesajlarını verdi.

Kadın özgürlük tarihinin ve direnişinin yiğit ve cesur temsilcilerinden Leyla Agiri ( Filiz Aslan), Haziran 2020 tarihinde Medya Savunma Alanlarına yönelik yapılan bir hava saldırısında şehit düştü.

Sema Yüce

Sema Yüce (Serhildan-Leyla) 1971 yılında Agirî’nin Tutax İlçesi Aşağı Kargalı köyünde dünyaya gözlerini açtı. Ailesi Kürdistan direniş geleneğinden geliyordu ve Ağrı isyanına katılmıştı. Sema’nın kişiliğinin oluşmasında medrese eğitim alan ve Kürdistani entelektüel yönleri güçlü olan dedesi etkili oldu. Ailede ona Leyla Qasım diye hitap ediliyordu. Sema üniversiteye kadar Ağrı’da okudu, 1989 yılında ODTÜ Sosyoloji bölümünü kazandı ve Ankara’ya gitti. Burada yurtsever öğrencilerle tanıştı ve YCK gençlik çalışmalarında yer aldı. 1991 yılında üniversiteyi bırakarak PKK’ye katıldı.

Sema Yüce, 21 Mart 1998’de Çanakkale Cezaevi’nde “Bedenimi 8 Mart’tan 21 Mart’a ulaşan ateşten bir köprü yapmak istiyorum” diyerek bedenini ateşe verdi. Bıraktığı mektuplarında düşünsel derinliğini ve birlikte kalan arkadaşlarından gürül gürül akan kişiliği miras kalan Sema Yüce, Kürt kadınlarının teoriden pratiğe evrensele giden mücadelesinin kilometre taşı oldu.

 

/Rojnews/