Şengalli kadınlar saldırıları protesto etti

Şengal’in saatlerce bombalanmasına karşı bir araya gelen kadınlar, özgürlükleri için sonuna kadar mücadele edeceklerini söyledi

Türk savaş uçakları 1 Şubat günü Şengal, Maxmur ve Dêrîk’e yönelik bombardıman gerçekleştirdi. Gece saat 22 sularında gerçekleşen saldırılar 3 kadar sürdü. Şengal saatlerce bombalandı.  Şengal’de 21 noktaya yapılan saldırılarda 3 sivil yaşamını yitirdi, biri ise yaralandı.

Türkiye’nin saldırılarının, 2017 yılından bu yana gerçekleştirilen en kapsamlı saldırı olduğu belirtildi.

Şengal Êzidî toplumu ise özerk bir Şengal için mücadelesini sürdürüyor. Bölge halkı saldırıyı protesto amcıyla toplantı ve bir açıklama yaptı. Açıklamaya katılan Şengalli kadınlar, saldırılara sert tepki gösterdi.

Nûjinha’nın haberine göre kadınlar, “Eğer Irak hükümeti Türk devleti ile işbirliği içerisinde olmasa, Şengal’e saldıramazlardı. Türk devleti yenilgiye uğradığı için vahşi bir şekilde saldırıyor” dediler.

“Saldırıları durdurun”

Türkiye’nin Irak hükümetinin izni dahilinde operasyonlarını gerçekleştirdiğine dikkat çeken Pakiz Celal, “Irak ve Türk devleti işbirliği içinde olduklarından kaynaklı Irak saldırılar karşısında sessiz kalıyor ve saldırılara izin veriyor. Hepimiz bu topraklarda yaşıyoruz. Ancak Irak hükümeti her zaman oyunlarla Türk devletinin Şengal’e saldırmasının önünü açıyor. Şimdi bombaladıkları yer Irak askerlerine bağlı resmi bir yer. Ancak buradakiler Êzidî oldukları için buraya saldırdılar. Ne yaparlarsa yapsınlar bizi yok edemezler. Türkiye biz Êzidîlerin düşmanıdır. Bu nedenle ondan bir beklentimiz yok ama Irak bizi yurttaşları olarak tanımlamasına rağmen bize saldırıyorlar. Anneler olarak son nefesimize kadar çocuklarımızı koruyacağız” diye konuştu. Irak hükümetine seslenen Pakiz Celal, “Bize dönük bu saldırıları durdurun” dedi.

“Sonuna kadar mücadele”

Fehime Heci de ”Türk devleti Hesekê’de başarılı olamadı. Bu nedenle Şengal, Mahmur ve Rojava Kürdistan’ına yönünü verdi. Ancak burada da başarılı olamadı. Güçlü olduğu için değil asıl güçsüz olduğu için halka saldırıyor. Yok olmaya doğru gittiğini hepimiz biliyoruz. Başarılı olacak olan halk gücü olacaktır. Şengal gençleri olarak sonuna kadar halkın özerk ve özgürlüğü için mücadele edeceğiz” şeklinde konuştu.

Irak ve Erbil hükümetleri arasında yapılan 9 Ekim 2020 anlaşmasında bu yana Şengal’e yönelik saldırılar devam ediyor…

Öte yandan 1 Şubat günü Şengal ile eş zamanlı yapılan Mahmur ve Derik’teki saldırılarda da can kayıpları yaşanmış ve onlarca kişi de yaralanmıştı.