Sêvê Demir’in annesi: Kürt halkı boyun eğmedi ve eğmeyecek

Silopi ve Paris’te katledilen 6 kadın siyasetçinin anıldığı anmada konuşan Sêvê Demir’in annesi Sakine Demir, ‘Saldırılar karşısında Kürt halkı boyun eğmedi ve eğmeyecektir’ dedi

Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA), Şırnak’ın Silopi ilçesinde ilan edilen sokağa çıkma yasakları döneminde 4 Ocak 2016 tarihinde katledilen Kürt kadın siyasetçiler, Sêvê Demir, Pakize Nayır ve Fatma Uyarı mezarları başında andı. Kent merkezinde bulunan Şehri Nuh Mezarlığı’nda gerçekleştirilen anmaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Muazzez Orhan, Nuran İmir ve Hasan Özgüneş, üç kadın siyasetçinin anneleri Sakine Demir, Behiye Nayır, Hatice Uyar, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, HDP yöneticileri ile çok sayıda kişi katıldı.

Bugün direnenler barış için direniyor

Üç kadının yan yana defnedildiği mezarlıkta konuşan Sêvê Demir’in annesi Sakine Demir, çocuklarının tek isteğinin özgür bir ülkede olduğunu belirterek, “Üç arkadaş şahsında yaşamlarını yitirenleri anıyorum. Onlar kültür, dil ve kimlikleri için mücadele ettiler. Onlar barış ve huzur istiyorlardı. Kalıcı bir barış için bu ağır yükü sırtladılar. Kadın özgür olmadan bu ülkeye özgürlük gelmez. Gün özgürlük, birlik ve beraberlik günüdür. Bugün direnenler barış için direniyor. Saldırılar karşısında Kürt halkı boyun eğmedi ve eğmeyecektir” dedi.

Acımız diri

Ardından katledilen kadın siyasetçilerin mücadelesine dikkat çeken HDP’li Nuran İmir, şöyle dedi: “Özgürlük, barış ve demokrasi için çok mücadele ettiler. Hem halk tarafından hem de devlet tarafından tanınıyorlardı. Bilinçli bir şekilde bu üç kadın arkadaşımız hedef alındı. Bu üç kadın arkadaşımız hedef seçilerek özyönetim sürecini boşa çıkartmak istediler. Botan kadınları her süreçte olduğu gibi o süreçte de öncülük etti. Bu katliamla Botan kadınlarının gücü ve iradesini kırmak istediler. Katliamın üzerinden 6 yıl geçti ama öfkemiz ve acımız halen diri. Mücadelemizi bu öfke ve acıyla sürdürüyoruz.”

Özgür bir ülke için…

Aradan geçen zamana rağmen faillerin hala yargılanmadığına değinen İmir, “Üç arkadaşımız son ana kadar cinsiyetçi ve ırkçı zihniyete karşı mücadele etti. Tek talepleri, özgür bir ülke, eşit bir yaşamdı. Arkadaşlarımızı katledenleri hepimiz iyi tanıyoruz. Şuana kadar tek bir kişi bir yargılanmadı. Failler yargılanana ve hesap verene kadar adalet arayışımız sürecek” diye belirtti.

Paris Katliamı unutulmadı

Mezarlık ziyaretinin ardından HDP Silopi İlçe Örgütü binasında da anma gerçekleştirildi. Demir, Uyar ve Nayır’ın yanı sıra Fransa’nın başkenti Paris’te 9 Ocak 2013 tarihinde katledilen kadın siyasetçiler Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in fotoğraflarının da yer aldığı anmada mumlar yakıldı.
Burada konuşan HDP’li Muazzez Orhan, katledilen 6 kadının mücadelesine dikkat çekerek, şunları söyledi: “İmralı’da görüşmeler sürerken üç kadın siyasetçi Paris’te katledildi. Bu katliamla Kürt halkına bir mesaj verilmek istendi ve barışın yolu tıkatıldı. Katiller, hedef seçerek, Kürt halkının mücadelesine engel olmak istedi. Ancak Kürt halkı direniş ve mücadelesiyle bu saldırılara cevap oldu.”

Konuşmadan sonra 6 kadın siyasetçinin mücadelesini anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı. Anma, “Şehid namirin” sloganları ve okutulan mevlitle sona erdi.

/Yeni Yaşam/