Siirt’in Tek Kadın Muhtarı: Defne Berivan Demir

Siirt’in de tek kadın muhtarı olarak kayıtlara geçen Defne Berivan Demir, 2 yılı aşkın süredir yaptığı çalışmaları ve bölgede kadın olmanın anlamlarını Kısa Dalga’ya anlattı:

“Adaylık sürecimde çevredekiler ‘erkek mi yok kadın muhtar olacak’ dediler. Çok konuşuldu. Ailem beni çok destekledi. Özellikle de babam. Yaptıklarım da duyulunca takdir etmeye başladılar.”

Türkiye’de 31 Mart 2019 Yerel Seçimleri’nde seçilerek göreve başlayan ve 2023’e kadar görev süresi devam edecek toplamda 50 bin 157 muhtar bulunuyor.

Kadı muhtar oranı ise yüzde 2,4. Kimi kentlerde ise sadece bir kadın muhtar görev alıyor. Tek kadın muhtarın görevde olduğu kentlerden biri de Siirt’in Kurtalan ilçesine bağlı Atalay Köyü.

Yıllarca birkaç hane olarak yaşamın sürdüğü köy, Araplar, Ezidiler ve Kürtler’in bir arada yaşadığı nadir köylerden birisi konumunda.

Toplamda dört beş hanenin bulunduğu köyde 31 Mart Yerel Seçimleri’nde ise toplamda 31 kişi oy kullanırken kullanılan oylardan 16’sını alan Defne Berivan Demir köy muhtarı olarak görevine başladı.

Siirt’in de tek kadın muhtarı olarak kayıtlara geçen Demir, 2 yılı aşkın süredir yaptığı çalışmaları ve bölgede kadın olmanın anlamlarını Kısa Dalga’ya anlattı.

“Kadın olmak zor”

6 çocuklu ailenin dördüncü ferdi olan Berivan, yıllarca köyde bağ bahçe, hayvancılık, tarımla ilgilendiğini ve kardeşlerinin eğitimine destek olduğunu belirtiyor. Eğitimine sadece orta öğretime kadar devam ettiğini söyleyen Berivan, eğitimine ara verse de kendini her alanda geliştirmek konusunda da geri kalmadığını ifade ediyor. “Doğu’da kadın olmak zor” sözleri ile yaptığı işin zorluklarına dikkat çeken ve muhtar adaylık döneminde çevresinde yaşananları Berivan şu sözler ile dile getiriyor:

“Adaylık sürecimde çevredekiler ‘erkek mi yok kadın muhtar olacak’ dediler. Çok konuşuldu. Ailem beni çok destekledi. Özelikle de babam. Yaptıklarım da duyulunca takdir etmeye başladılar. Birçok köyde keşke bizim de muhtarımız kadın olsa diyerek takdir etmeye başladılar. Doğuda kadın olmak zor. Kamuda çalışmak veya kamu görevi üstlenmek doğuda zor. Ama birtakım şeyleri aştık. Sen bir şeyler yapabiliyorsan seni takdir ediyorlar. Yapamayınca zaten biz demiştik kadın yapamaz diye. Ben yapabildim hepsine…”

“Kadınlar araç süremez”

Muhtar olmasının ardından yaptığı işlerde değişiklik olmadığını ve aynı şekilde çalışmaya devam ettiğini anlatan Berivan’ın bir günü ise dolu dolu geçiyor. Sabahın erken saatlerinde kalkması ile tavuklarına, hindilere, koyun ve keçilere yem veren Berivan, gülük köy rutini işlerine döneme göre bağ ve bahçesi ile ilgileniyor. Ev işlerinin yanı sıra hayvancılık ile ilgilenme nedenini kendisine bir araba almak istediğini belirten ironiyle karışık konuşan Berivan, “Ben babama araç sürmeyi öğreneceğim dediğimde, kadınlar araç süremez bilmem ne’ dedi..  aman… Bak arabayı da sürüyorum onu da arkaya attım…” diyor.

İlk önce muhtar olması istenmedi 

Berivan, köyü için bugüne kadar çocuk parkı yaptığını ve köyde kanalizasyon sistemi olduğu için kötü kokulardan köyü kurtarmak için sistemi köylüler ile birlikte kurduğunu anlatıyor. Köylülerden Edip Demir muhtarın çabalarını takdirle karşıladıklarını ifade ediyor. Berivan’ın muhtar olmasına ilişkin ise Demir, “Bizim için kadın ve erkeğin farkı yoktur. Görevini yaptığı sürece kadın ve erkeğin bizim gözümüzde farkı yok. Nasıl ki kadın erkek öğretmenin, hemşirenin farkı yoksa muhtarda öyle…” dedi.

Berivan’ın kadın dayanışmasına ilişkin çabaları da köyde gözden kaçmazken, köy sakinlerinden Kebire Çiftçi, Berivan’dan memnun olduklarını ve köyde tüm kadınlar ile dayanışma gösterdiğini belirtiyor. Fakat Çiftçi’nin ve köydeki diğer kadınların anlatımları ise köylülerin ilk olarak duruma tepki gösterdiğine işaret ediyor. Çiftçi: “İlk başta muhtar olması istenmedi. Muhtar olduktan sonra gurur duyduk. Bizim için çalıştıktan sonra kadın erkek fark etmez. Benim de kızlarım var şehirde çalışıyorlar.  Kanalizasyon ve çocuk parkını yaptı. Çocuklarımız parka gidip eğleniyor. Biz de onları görünce seviniyoruz. Eskiden kokudan durulmuyordu. Şimdi kanalizasyonlarımız yapıldı. Çok memnunuz.”

Metin Yoksu’nun özel haberinin tamamını buradan dinleyebilirsiniz.