Simone de Beauvoir ‘Kadın Özgürlüğü’ ödülü, İranlı kadınlara verilecek

Simone de Beauvoir Kadın Özgürlüğü Ödülü seçici kurulu, yaptığı açıklamada 2023 Kadın Özgürlüğü Ödülü’nün Jina Mahsa Amini anısına İranlı kadınlara verileceğini duyurdu.

2008 yılından beri her yıl verine Simone de Beauvoir Ödülü bu yıl İran molla rejimine karşı “Jin, Jiyan, Azadi” diyerek isyan eden kadınlara verildi. Simone de Beauvoir Ödülü Hakim Kurulu yaptığı bir açıklamayla 2023 “Kadın Özgürlüğü” ödülünün “Ahlak polisi”tarafından saçı görüldüğü gerekçesiyle katledilen Jina Mahsa Amini anısına ölümünden sonra direnişe geçen İranlı kadınlara verileceğini duyurdu.

Ayrıca ödülün yaklaşık 4 aydır İran ve Rojhilat’ta devam eden Jin, Jiyan, Azadi isyanına destek için verildiği belirtildi.

Ödül töreninin 9 Ocak’ta Fransa’nın başkenti Paris’te düzenleneceği bildirilirken ödülü İranlı kadınlar adına kimin alacağı belirtilmedi.

Fransız Feminist Filozof Simone de Beauvoir adına verilen ödül ilk kez 9 Ocak 2008 tarihinde verildi. Bu ödül her yıl düşüncesi ve cesaretiyle tanınan, herkes tarafından beğenilen ve saygı duyulan bir kişiye veriliyor. Simone de Beauvoir Kadın Özgürlüğü Ödülü 2018 yılında yazar Aslı Erdoğan’a verilmişti.

Simone de Beauvoir Ödül Kurulu 20 erkek ve kadın yazar, sosyolog, filozof, gazeteci ve siyasi aktivistten oluşuyor.

 

/eak/