Şiraz Hamo: Suriye halkları işgale karşı dayanışmayı güçlendirmeli

Türkiye’nin Suriye’ye yönelik işgal politikalarını değerlendiren Efrîn Özerk Yönetim Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Şîraz Hemo, Suriye halkları olarak dayanışmayı güçlendirmeleri gerektiğini belirterek, bu anlamıyla direniş ve mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi…

Şîraz Hemo, Nujinha’nın konuyla ilgili sorularını yanıtladı. 

*Türkiye devleti ve bağlı paramiliter gruplar “güvenli bölge” adı altında Kuzey ve Doğu Suriye’de bir işgal planı başlattı. Bunun yanı sıra 1 milyon Suriyeli mültecinin iade edileceği yönünde açıklamalar yapıldı. Siz bu yaşananları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türk devleti stratejik ve siyasi konumunu Avrupa, ABD ve diğer ülkeler üzerinde bir baskı aracı olarak kullanmak istiyor. Türkiye her zaman izlediği şantaj politikasıyla tanınıyor ve bu politikalar halklara felaketler getirdi. Türk devleti bu planı 2012’den beri uyguluyor. Türkiye’nin sınırda “güvenli bölge” oluşturması Suriye krizine çözüm getirmiyor tam tersine bir kaos ortamı yaratılıyor. Bunun yanı sıra bölgenin demografik yapısının değiştirilmesine dönük politikalar izleniyor. İnsanlar yerlerinden yurdundan ediliyor, tarihi alanlar tahrip ediliyor. Birçok hak ihlali yaşanıyor ve bu ihlaller hepsi belgeleniyor. 

*Suriye Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin “güvenli bölge” planına ilişkin bir açıklamada bulundu ve “Türkiye’nin Suriye’ye karşı çizdiği saldırgan oyunlar ülkenin ve halkın birliğine yöneliktir” şeklinde ürkek bir açıklama yaptı. Sizce bu açıklama yeterli midir?

Suriye rejiminin karardan bir hafta sonra yaptığı açıklama kesinlikle yetersiz. Türkiye’nin Suriye topraklarına yönelik işgali karşısında daha sağlam bir duruş sergilemeliydi. Türkiye Suriyelileri işgal altındaki topraklara yerleştirmekten ne kazanacak? Bu yaşananlar karşısında ciddi ve hızlı adımlar atılmazsa halklar büyük bir felaket ile karşı karşıya kalacaklardır.

*Son olarak bir mesajınız var mı?

Biz Suriye halkları, tüm unsurlarıyla dayanışmamızı güçlendirmeli, Suriye topraklarındaki Türk işgalini kabul etmemeliyiz. Suriye halkının istek ve çıkarlarının her şeyin üzerinde olduğunu bu anlamıyla direniş ve mücadeleyi sürdüreceğimizi belirtiyoruz. Suriye halkının yaşadığı bu krize siyasi bir çözüm bulmalıyız.

/Jinhaagency.com/