Suudi Arabistanlı Salma, sosyal medyada ‘muhaliflerin paylaşımlarını retweet ettiği için’ 34 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Suudi Arabistanlı öğrenci Salma el-Shehab, sosyal medyada ‘muhalif ve aktivistlerin paylaşımlarını retweet ettiği için’ 34 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Avrupa Suudi İnsan Hakları Örgütü (ESOHR) bunun, bir muhalife verilen en uzun hapis cezası olduğunu açıkladı.

İngiltere’de doktora eğitimi gören Salma al-Shehab adlı Suudi Arabistan vatandaşı, Twitter kullandığı için 34 yıl hapis cezası aldı.

Suudi Arabistan özel terör mahkemesi tarafından verilen ceza, ABD başkanı Joe Biden’in insan hakları aktivistlerinin Suudi Arabistan’ı muhaliflere ve diğer demokrasi yanlısı aktivistlere yönelik baskılarını artırma konusunda cesaretlendirebileceği konusunda uyardığı Suudi Arabistan ziyaretinden haftalar sonra verildi.

Dava aynı zamanda, veliaht prens Muhammed bin Salman’ın, Twitter kullanıcılarını nasıl hedef aldığına da işaret ediyor.

İngiltere’de Leeds Üniversitesinde doktora öğrencisi olan ve tatil için ülkesi Suudi Arabistan’a dönen Salma al-Shehab, Ocak 2021’de tutuklandı.

Yeni suçlamalar eklendi

Evli ve iki çocuk annesi al-Shehab, ilk önce özel bir terör mahkemesi tarafından Twitter hesabı bulunduğu, “bir internet sitesini kamuoyunda kargaşaya yol açmak, sivil ve ulusal güvenliği istikrarsızlaştırmak” için kullandığı gerekçesiyle 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Temyiz mahkemesi ise geçtiğimiz pazartesi günü cezayı artırarak al-Shehab’ı 34 yıl hapse mahkum etti ve 34 yıl da seyahat yasağı getirdi.

Guardian tarafından görülen mahkeme kayıtlarının bir çevirisine göre, yeni suçlamalar arasında Shehab’ın “kamuoyunu huzursuz etmeye ve sivil ve ulusal güvenliği istikrarsızlaştırmaya çalışanlara Twitter hesaplarını takip ederek yardım ettiği” ve bu nedenle yeniden suç duyurusunda bulunulduğu iddiası yer alıyor.

 

/eka/