TAJÊ: Mehsa Emînî’nin öldürülmesini kınıyoruz

Êzidî Kadın Özgürlük Hareketi (TAJÊ), Tahran’da genç Kürt kadın Jîna Emînî’nin (Mahsa Amini) Ahlak Polisleri tarafından katledilmesini kınadı.

TAJÊ 13 Eylül’de gözaltına alınan ve aynı gün komaya girerek 16 Eylül’de hayatını kaybeden Jîna Emînî’ye ilişkin yazılı bir açıklamada bulundu.

TAJÊ,  “Kadınların özgürlük mücadelesinin yarattığı dalgaya karşı bazı anti demokratik rejimler ısrarla kadın düşmanlığı yapmaya devam ediyor. Bu ülkelerin başında ise idam ülkesi olarak bilinen İran gelmektedir. İran’da kadın düşmanlığı dini kanunlarla garanti altına alınıyor. Kadın yaşamının her anı egemen erkek aklı, diğer bir ifadeyle devlet tarafından belirleniyor. Aynı zamanda kadının iradesiz bırakılması amaçlanıyor” dedi.

Halkın direniş ve mücadele çizgisindeki ısrarını selamlayan TAJÊ,  “Tüm saldırılara rağmen Jin Jiyan Azadi sloganları etrafında özellikle Rojhilat halkının ve kadınlarının geliştirdiği mücadeleyi anlamlı buluyor ve selamlıyoruz. İran rejimi protesto gösterilerine karşı şiddet kullansa da protesto gösterilerini sonlandıramamaktadır. Birçok protestocu şehit düştü veya yaralandı. Bizler şehit düşenlerin ailelerine de başsağlığı diliyoruz” diye ekledi.

 

/ ANF /