TEV-DEM’in yeni eşbaşkanları Ruken Ehmed ile Xerib Hiso oldu

TEV-DEM, düzenlediği 4. kongresinde yeni eşbaşkanlarını seçti. Xerib Hiso ve Ruken Ehmed, yeni eşbaşkanlar oldu.

Demokratik Toplum Hareketi’nin (TEV-DEM) 4’üncü olağan kongresi “Demokrasi kültürü demokratik kurumlarla gelişir” şiarıyla Rimêlan’daki Aram Tigran Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenledi.

Kongreye Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi temsilcileri, Cizre Bölgesi Şehit Aileleri Meclisi, Demokratik Suriye Güçleri (QSD), Kürt ve Arap Kanaat Önderleri Meclisi, kadın ve gençlik örgütleri ile 400 delege katıldı.

TEV-DEM’in mevcut eşbaşkanları Xerib Hiso ve Zelal Ceger kongrede birer konuşma yaptı.

Kongrede Xerib Hiso ve Ruken Ehmed, TEV-DEM’in yeni eşbaşkanları olarak seçildi.

TEV-DEM Yürütme Kurulu üye sayısının 64’ten 80’e yükseltildiği kongrede, örgütlenmeye dikkat çekilerek birliğin ve öz savunmanın güçlendirilmesi çağrısında bulunuldu.

Ruken Ehmed

Kobanili olan Ruken Ehmed, 1993 yılından beri siyasi çalışmalar yürütüyor. 2005 yılında Kongra Star’a katıldı, 2011 yılında TEV-DEM’de çalışmalarda bulundu. 2014’TE Kobani Yönetimi Eşbaşkanı olurken sonrasında Minbic Sivil Yönetimi Başkan Yardımcısı oldu. 2020 YILINDA Suriye Gelecek Partisi’ne katıldı ve partide çeşitli görevlerde bulundu. Ehmed, yeni kongrede TEV-DEM’in eşbaşkanı oldu.

Xerib Hiso

Efrin Ezidilerinden olan Xerib Hiso 1984 yılından beridir siyasi çalışmalarda bulunuyor. 2003 yılında Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) kuruluşunda aktif rol alarak başta Halep olmak üzere pek çok yerde siyasi çalışma yaptı. Hiso, sonuncusu 2011 yılında olmak üzere 3 defa Suriye hükümeti tarafından tutuklandı.

/anf/