TJA 25 Kasım deklarasyonu: Kadın Özgürlük Zamanı

“Faşizme ve Kadın Kırımına Karşı Şimdi Kadın Özgürlük Zamanı” şiarıyla 25 Kasım deklarasyonu açıklayan TJA, 21’inci yüzyılın kadın yüzyılı olacağını söyledi. 
Özgür Kadın Hareketi (TJA), “Faşizme ve Kadın Kırımına Karşı Şimdi Kadın Özgürlük Zamanı” şiarıyla Şişli’de bulunan Labella Düğün Salonu’nda 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü deklarasyonunu açıkladı.
Deklarosyonun açıklandığı salona “Jin Jîyan Azadî”, “Li dijî faşizme û qirkirina jinan dem dema azadiya jinan ê” pankartları asıldı. Öte yandan salona katledilen Kürt kadın siyasetçiler Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez, Sêvê Demir, Pakize Nayır, Fatma Uyar ve Jineoloji Araştırma Merkezi Üyesi Nagihan Akarsel’in yanı sıra İran’da katledilen Jîna Emînî, cezaevinde katledilen Garibe Gezer, Rojava’da katledilen siyasetçi Hevrîn Xelef ve Suruç’ta katledilen Kader Ortakaya’nın fotoğrafları asıldı.
Deklarasyonun açıklandığı salon TJA bayrakları ve flamalar ile donatılırken, açıklamaya yüzlerce kadının yanı sıra Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, milletvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit, Fatma Kurtulan, Şevin Coşkun ile Barış Anneleri İnisiyatifi ile Adalet Nöbeti’ndeki tutuklu yakınları katıldı.
21’İNCİ YÜZYIL KADIN YÜZYILI OLACAK
TJA’nın 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’ne dair deklerasyonunu ilan ettiği geniş katılımlı etkinlik özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşu ile başladı. TJA aktivisti Felek Erdem, katledilen Jineoloji Araştırma Merkezi Üyesi Nagihan Akarsel’in “Çağın duygu ve düşünce çağlayanına çağıran bir sese ihtiyacımız var. Evrende yalnız olmadığımızı hissettiren, enerjimizi bütünleyen bir söze…” sözlerini okuduktan sonra deklarasyonu açıkladı.
Deklarasyonun tam metni şöyle: 
“Mirabel Kardeşlerden Saralara; Sevelerden Aysel Doğanlara ve Jina Aminilere kadar Nagihan’ın haykırdığı bu ses, Kürdistan’dan başlayarak bütün dünyaya yayılan Jin, Jiyan, Azadi felsefesi ile birlikte giderek yükseliyor. TJA olarak, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nü bu yıl, bir kez daha ‘21’inci Yüzyıl Kadın Yüzyılı Olacak’ iddiamızla karşılıyoruz.
Bizleri evlere, cezaevlerine kapatarak düşüncelerimize ve örgütlü gücümüze kilit vurmaya çalışan akıl bilmelidir ki; direnmeye, kadın özgürlüğünü büyütmeye devam edeceğiz. Erkek egemen devletin cezaevlerinde çıplak arama, hakaret, infaz yakmalar, kurul uygulamaları, kitapsız-gazetesiz bırakma gibi şiddet pratiklerini kabul etmeyeceğiz. Bu vesile ile de cezaevlerinde ölüme sürüklenen çocukları için aylardır direnen ailelerin nöbetini, adaletsizlik karşısında direnen Emine Şenyaşar annenin direnişini sahiplenmeye çağırıyoruz. Yine kadınların ortak evrensel mücadelesi ile serbest bırakılan Aysel Tuğluk şahsında, cezaevlerindeki hasta tutsaklar için aynı düzeyde ve kararlılıkta mücadeleye devam edeceğiz.
KİMYASAL SİLAHA KARŞI TUTUM ONUR MESELESİDİR 
Dersim ve Cudi başta olmak üzere; devlet eliyle çıkarılan yangınlar, köylerin boşaltılması, karakol, kalekol, baraj yapımları, maden ocakları ve ağaçsızlaştırma politikaları; Kürdistan doğasının ve tarihinin bir bütün savaş gerekçesi ile yok edilmeye çalışıldığının göstergesidir. Yine Kazdağları’ndaki doğa katliamında olduğu gibi Türkiye’nin her bir yanı, sermaye gerekçesi ile talan ediliyor. Kürtlerin ölü bedenlerine yapılan işkenceleri, mezarlıklara yapılan saldırıları da bu talan politikalarının devamı olarak belirtmek gerekir. Kimyasal silahların yarattığı sosyolojik tahribatlar ise artarak devam etmektedir. Güney Kürdistan topraklarında kimyasal silah kullanarak Kürt halkının özgürlük mücadelesini gerileteceğini düşünen ulus-devletçilik, insanlığa karşı suç işliyor. İnsanlık dışı bu uygulamalar karşısında hem bölgesel hem uluslararası güçler, sessizliğini koruyarak bu suça ortak oluyor. Bu saldırılar; kadınlara, onların özgürlük mücadelesine yapılan saldırılardan asla bağımsız değildir. Bu sebeple, coğrafyamızın her alanını, doğamızı ve bütün direnenleri bedenimiz gibi, düşüncelerimiz gibi korumak ve savunmak gerekiyor. Her nerede olursa olsun toplum için bilim üretmekten vazgeçmeyen Şebnem Korur Fincancı şahsında kimyasal silahlara karşı tutum göstermek bir onur meselesidir. Bir kez daha TJA olarak; savaşa karşı, bölgesel ve uluslararası kurumları, demokratik ve vicdan sahibi bütün kamuoyunu ses çıkarmaya çağırıyoruz.
SÖMÜRGECİLİĞE KARŞI KÜLTÜRÜMÜZE SAHİP ÇIKACAĞIZ 
Anadilimizden kültürümüze kadar, yaşam olarak siyasetin her alanında kadın kimliğimiz, Kürt kimliğimiz suç unsuru olarak görülüyor. Kürt sanatçıların konserleri, Kürtçe tiyatro oyunları yasaklanıyor. Yıkarak, yakarak yok edilemeyen bu kültürün üstüne ise bugün Sur’da, Cizre’de olduğu gibi taşıma festivaller düzenlenerek asimilasyon politikaları derinleştiriliyor. Metropollerde Kürtler anadillerinde konuştukları için öldürülmek isteniyor. Bu yasakçı, tekçi, sömürgeci zihniyete karşı dilimize ve kültürümüze her zamankinden daha fazla sahip çıkacağımız sözünü veriyoruz.
 Yazılı ve görsel basının adeta satın alınarak iktidarın propaganda aygıtına dönüştürülmesi karşısında ise özgür basın emekçileri hakikatin peşinde haber yapma iddiasını sürdürmektedir. Bu sebeple de kadına yönelik şiddete karşı verdiğimiz mücadele, cezaevlerinde tutulan onlarca kadın gazetecinin kalemini yere düşürmemeyi de asli sorumluluğu olarak üstleniyor.
JİNEOLOJİ PERSPEKTİFİYLE MÜCADELEYİ BÜYÜTME SÖZÜ 
Kadın emeği bir özel savaş politikası olarak bir yandan yok sayılırken diğer yandan sömürülmektedir. Bugün hâlâ evde, tarlada, fabrikada ve yaşamın diğer alanlarında üretmeye devam eden kadınlar cinsiyetçi saldırılara; mevsimlik işçiler ırkçı saldırılara uğruyor. Karşı karşıya olduğumuz bu kadın yoksulluğundan, sömürü politikalarından kurtuluşun yolu, yine örgütlü kadın mücadelesinin demokratik komünal ekonomiyi inşa etmesidir. Kadın emeğine karşı yürütülen özel savaş, genç kadınlara karşı daha derin işletiliyor. İpek Er, Gülistan Doku, Pınar Gültekin şahsında sistematik üniformalı şiddet ile genç kadınlara kimliksizleştirme dayatılmaktadır. Diğer yandan fuhuş ve madde bağımlılığı ile gençliği yok eden, yozlaştıran, iradesizleştiren politikalar yürütülüyor. Yine, erkek egemen sistemin ürettiği savaşlar ve kapitalizm; kadınları, halkları yerinden ederek, farklı coğrafyalara sürgün ederek mültecilere insanlık dışı uygulamaları reva görüyor. Bu katmanlı ayrımcılık ve sistematik şiddet sarmalı karşısında TJA olarak bir kez daha; kadın ve yaşam bilimi olan jineolojî perspektifi ile mücadelemizi büyütme sözü veriyoruz.
İRAN DİRENİŞİNİ SELAMLIYORUZ 
Erkek egemen sistemin, erkek faillerin günde kaç kadını katlettiğinin artık çetelesinin bile tutulamadığı bir süreçteyiz. Şiddeti meşrulaştıran uygulamalarla, cinsiyetçi ve kadın düşmanı politikalarla bir kadın kırımı yaşatılıyor. Şule Çet, Fatma Altınmakas, Emine Bulut, Ceren Damar, Müzeyyen Boylu, Leyla Karaaslan şahsında erkek egemen sistem ve erkek failler tarafından katledilen, şiddet gören bütün kadınlar isyanımızdır, mücadele gerekçemizdir. Kadın varlığına karşı açılmış bu kirli savaşın ortasında, bir Kürt ve kadın olarak molla rejiminin katlettiği Jîna Aminî ise bu kriz ve kaos halindeki sistemin ancak halkların, kadınların direnişiyle hesap verebileceğinin en somut göstergesi oldu. Bu temelde de İran’daki kadınların ve halkların direnişlerini selamlıyoruz.
MUHATTAP ABDULLAH ÖCALAN 
25 Kasım vesilesiyle bir kez daha, Kürt sorununun çözümü için esas muhatabın Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan olduğunu ve kendisi ile derhal görüşülmesi gerektiğini vurguluyoruz.  Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın tutsaklığı ile başlayan ve giderek yaşamın bütün alanlarında bir yönetim tekniğine dönüşen tecrit rejimi; toplumsal sorunları çözümsüz bırakmaktadır. Soykırımcı faşist zihniyete karşı Abdullah Öcalan’ın geliştirdiği kadın özgürlükçü paradigmanın yaşamsal kılınması için yegane yol; kendisinin fiziki özgürlüğüdür.
ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİ DURDURULAMAZ 
Bizler TJA olarak; enternasyonal kadın mücadelesinin kadın özgürlüğünü ve toplum özgürlüğünü sağlayacak en büyük güç olduğunu bugün bir kez daha hatırlatmayı bir sorumluluk olarak görüyoruz. Kadın özgürlükçü yaşamın esas alınarak toplumun şiddetten arındırılacağına olan inancımızla ve 25 Kasım’ın mücadele ruhuyla bütün kadınları; direnişi ve mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz. Sözümüz odur ki; kadınların özgürlük mücadelesi artık durdurulamaz!
TJA olarak 25 Kasım haftası boyunca her gün ve her saat; bulunduğumuz her alanda ve sokaklarda; meydanlarda ve mahallelerde sesimizi yükseltmeye, direnişi büyütmeye ve kadınların özgürleştiği alanları ilmek ilmek örmeye devam edeceğiz.”
Deklarasyonun okunduğu sırada PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın adının geçtiği ilgili bölümlerde kadınlar hep bir ağızdan “Bijî Serok Apo” ve “Bê Serok jiyan na be” sloganları attı. Salonda uzun süre bu sloganlar yükseldi.
TJA’nın 25 Kasım programı kapsamında start verilecek kentler şöyle:
“*11 Kasım’da, Süleymaniye’de katledilen Nagihan Akarsel’i anmak için Ankara’da,
*12 Kasım’da, İran’da halkların yükselttiği direnişi selamlama ve sahiplenme vesilesiyle Van’ın Özalp ilçesinde,
*12 Kasım’dai erkek egemen sömürgeci sistemin Kürt kadınlara yönelik özel savaş politikalarına karşı Şırnak’ın Uludere ilçesinde start verilecek.”
‘İNSANLIK YÜRÜYÜŞÜ’NE ÇAĞRI 
Deklarasyonun ardından TJA aktivistleri yarın Beyoğlu’nda düzenlenecek olan kimyasal karşıtı “İnsanlık Yürüyüşü”ne dair dövizler taşıdı. Tüm salondaki kadınların alkışlarla karşıladığı yürüyüş boyunca sloganlar susmadı.
 Deklarasyonun okunmasının ardından kadın mücadelesinin anlatıldığı sinevizyon gösterildi.
Etkinlik basına kapalı olarak devam ediyor.