TJA: Zindanların taleplerini yerine getirin

Açlık grevi eylemlerini sahiplenme çağrısı yapan TJA, iktidara “Çok geç olmadan yasalarınızı uygulayın, zindanların taleplerini yerine getirin” diye seslendi.

 Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA), PKK lideri Öcalan üzerindeki tecrit ve cezaevlerinde artan hak ihlallerine karşı başlatılan açlık grevine ilişkin Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı’nda açıklama yaptı.

Açıklamaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır milletvekilleri Semra Güzel ve Remziye Tosun, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEBYA-DER), Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (TUHAYDER) yöneticileri ve çok sayıda yurttaş katıldı.

 Açıklamada konuşan TJA aktivisti Beritan Önen, “Hukukun ayaklar altına alındığı, söz konusu muhalif ise hiçbir yasanın uygulanmadığı, insanların hukuk eli ile çarmığa gerildiği bu yüzyılda, hukuk arayışı nedeniyle bedenleri ile direnen zindan direnişçilerinin sesi olmak için buradayız” dedi.  

 ‘İHLLALER İŞKENCE BOYUTUNDA’

 Cezaevlerindeki hak ihlallerin işkenceye varan boyutlara ulaştığına dikkat çeken Önen, “Tutsakların tek kişilik hücrelere konulması, cezaevi görevlilerinin uyguladığı darp ve işkence, yiyeceklerin az ve hijyene uygun olmayışı, disiplin cezalarının keyfi bir biçimde uygulanması, kalabalık olan koğuşlarda yatacak yer bulunmaması, hasta tutsakların tedavi süreçlerinin aksatılması, kelepçeli muayene dayatması ve ilaçların verilmemesi, anneleri ile birlikte kalmak durumunda olan çocukların ihtiyaçlarının gözetilmemesi, ziyaretçilere yönelik onur kırıcı muameleler ve çoğu kez ziyaret hakkının engellenmesi, çıplak arama uygulamaları, mahrem alanlara kameralar konulması, havalandırma boşluklarının tel örgülerle çevrilmesi gibi en temel hakların ihlal edildiği, onur kırıcı uygulamaların söz konusu olduğuna dair bilgiler neredeyse her gün basında yerini alıyor” diye belirtti.

 ‘TALEPLER YASAL’

 Tecridin içerde veya dışarıda her gün yeni bir hak ihlali doğurduğuna işaret eden Önen, “Bu ağır koşullarda dahi demokratik taleplerin hayat bulması, huzur ve barışın tesisi için cezaevleri halklara adil eşit özgür bir yaşam sunmak adına direnmektedir. Ortaya konan hiçbir talep yasadışı değildir” ifadelerini kullandı.

 ‘TALEPLER YERİNE GETİRİLSİN’

 Mevcut iktidara ve bütün yargı mercilerine çağrı yapan Önen, şunları söyledi: “Çok geç olmadan yasalarınızı uygulayın, zindanların taleplerini yerine getirin. Toplumsal her tepki iktidar tarafından terörize ediliyor, toplum tek tipleştirilerek nefes alamaz hale getiriliyor. Sustuğunuz her haksızlık, her hukuksuzluk kendi içinde büyüyerek ekti alanını daha çok genişletip sistem eleştirisi yapan her kesimi yok etmeyi hedefliyor. Bu nedenle muhalif bütün kesimleri, demokratik kitle örgütlerini bu hak ihlallerinin karşında durmaya ve cezaevlerinin sesi olmaya davet ediyoruz.”

/MA/