Türkiye ve SMO kontrolündeki Azaz’da ‘çok eşlilik bürosu’ açıldı

Suriye’de Türkiye ve bağlı gruplar tarafından kontrol edilen Azaz’da birkaç gün önce açılan “çok eşlilik bürosuna” tepki gösteren Minbiç’li kadınlar, bu uygulamanın kadınları köle olarak gören erkek egemen zihniyetin devamı olduğunu belirtti.

Türkiye ve ona bağlı silahlı gruplar, Türkleştirme politikaları, demografik değişim ve kadın cinayetleriyle kontrolleri altındaki Suriye topraklarında varlıklarını kalıcılaştırmaya çalışıyor. Kontrol ettikleri bölgelerde erkek egemen zihniyeti uygulayan Türkiye ve SMO grupları, kadınların hiçbir hakkına saygı göstermeyerek onları kendi kirli zihniyetlerinin bir aracı olarak görüyorlar.

Türkiye ve SMO militanları birkaç gün önce kontrol ettikleri Ezaz’da “çok eşlilik bürosu” açtı. Başta kadın hareketi olmak üzere Kuzey ve Doğu Suriye halkı buna sert tepki gösterdi.

Minbic Zenûbiya Kadın Topluluğu Sözcüsü Nesrîn El-Elî ANHA‘ya yaptığı değerlendirmede, kadınların yüzyıllardır toplumda haksız geleneklerle kontrol edildiğini hatırlatarak, bu zihniyetin bugün de devam ettiğini belirtti.

Son yıllarda kadınların attıkları olumlu adımlara dikkat çeken Nesrîn El-Elî, “Kadınlar özgürlük devrimini güçlü bir irade ve ısrarla başlattılar ve egemen zihniyetlere karşı savaştılar. Kadınların özgürlük mücadelesi çizgisi devam ediyor. Kuzey ve Doğu Suriye’de kadınlar haklarını elde etti ve dünyadaki diğer tüm kadınlara örnek oldu” ifadelerini kullandı.

İşgal bölgelerinde kadınların yaşadığı zorluklara işaret eden Nesrîn Elî , “Ezaz şehrinde çok eşlilik bürosunun açılması kadınlara zulüm ve ihanettir. Bundaki amaç kadınların köleleştirilmesidir. Bunların hepsi dini kendi kişisel çıkarları için kullananlar tarafından İslam şeriatı adı altında yapılıyor” dedi.

Nesrîn El-Elî, işgalci Türkiye ve ona bağlı paramiliter grupları kınayarak işgal altındaki bölgelerde yaşayan kadınlara kendilerini bir araç olarak gören erkek egemen zihniyetine karşı çıkmaları çağrısında bulundu.

Minbic Zenûbiya Kadın Topluluğu Ofisi Üyesi Rabha Bekro ise şunları belirtti: “Türk işgalciliği sivillere karşı ihlaller ve bombalamalar yetmezmiş gibi bir de Ezaz’da çok eşlilik bürosu açtı. Bununla kadın iradesinin kırılması amaçlanıyor. Bu yapılanların İslam diniyle bir alakası yok.”

Rabha Bekro, böyle bir büronun açılmasının kadınların erkek egemen zihniyete karşı mücadelesini sekteye uğratmaması gerektiğini vurguladı.