Türkiye’de yaşamını yitiren 155 kadının kimliği yıllardır tespit edilemedi

Türkiye’de 2000 yılından bugüne kadar yaşamını yitirmiş 155 kadının kimliği tespit edilemedi. 

Türkiye’de 2000 yılından bugüne kadar yaşamını yitirmiş 155 kadının kimliği tespit edilemedi. Kimliği tespit edilemeyen 35 kadın öldürüldü, 16 ölüm kayıtlara şüpheli olarak geçti, 45 kadının ise nasıl öldüğü bilinmiyor.

İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü’nün web sitesinde yer alan bilgilere göre, kimliği belirlenemeyen altı kadın doğal ölüm sonucu yaşamını yitirdi, 155 kadından sadece yedisine DNA testi yapıldı.

Medyascope’un haberine göre, Türkiye İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı’nın web sitesinde bulunan kimliği belirlenemeyen kadın cesetlerine ilişkin bilgilere göre Türkiye’de 2000- 2022 yıllarında 155 kadın cesedine ulaşıldı. Medyascope, Asayiş Dairesi Başkanlığı’nın sitesinde yer alan kimliği aranan kadın cesetlerine ait ilanları tek tek inceledi ve bu bilgileri veri haline getirdi.

Kim oldukları belirlenemeyen, kimse tarafından sahiplenilmeyen, failleri ve ölüm sebepleri bilinmeyen kadın cesetlerine ilişkin Medyascope’a konuşan Hacettepe Üniversitesi (H.Ü.) Antropoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Selim Erdal, kadın cinayetlerine dikkat çekti. H.Ü. Sosyal Antropoloji Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Dr. Elif Başak Aksoy ise, “Kadın, ister bireysel, isterse soy grubu kararı ile katledilmiş olsun, ya yokluğu daha geç fark edilecek, ya da öldürülme motivasyonu nedeniyle cesedinin aranması ertelenecek, kimi zamanda kayboluşunun üzeri örtülecek olan bir bireydir” diye konuştu.

Kimliği belirlenemeyen cesetlerin DNA’larının çalışılıp arşive konulması gerektiğini söyleyen adli tıp uzmanı ve Türk Tabipleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, “Bu örneklerin, ellerinde var olan DNA örnekleri ile karşılaştırılması gerekiyor” dedi. DNA testinin, kimliğin belirlenebilmesi için en değerli tetkik olduğuna dikkat çeken bir başka adli tıp uzmanı ise defnedilmeden önce DNA testi yapılmayan bir çok kimliği belirsiz cenaze söz konusudur. Failin neden belirlenemediği ise kriminal bir sorundur” dedi.

Kimliği belirlenemeyen 61 kadının nasıl öldüğü bilinmiyor

Kimliği belirlenemeyen 103 kadının cesedi İstanbul’da bulunurken, 52 kadının cesedi ise Ankara, Adana, Antalya, Amasya, Ağrı, Bursa, Bitlis, Balıkesir, Düzce, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, İzmir, Kocaeli, Kahramanmaraş, Konya, Kırklareli, Kastamonu, Mersin, Manisa, Osmaniye, Sakarya, Urfa, Şırnak, Tokat, Trabzon ve Tekirdağ’da bulundu. Verilere göre 35 kadın birileri tarafından öldürüldü, 61 kadının ise nasıl öldüğü ya da öldürüldüğü bilinmiyor. Altı kadının doğal yollarla öldüğü belirlendi.

Buna göre, Türkiye’de 2000-2022 yılları arasında kimliği belirlenemeyen bebek ve çocuklar için tutulan kayıtlar şöyle:

“İstanbul-Üsküdar- 2006- DNA işlemi devam ediyor- 0-5 bebek yaş-şüpheli ölüm

İstanbul-Esenyurt- 2009- DNA testi yapılmadı-şüpheli ölüm – bebek

Elazığ-Merkez- 2011- DNA testi yapılamadı- belli değil- 0-5 yaş

İstanbul-Şişli- 2014- DNA testi yapılmadı- yeni doğmuş bebek cesedi- şüpheli ölüm

Hakkari-Şemdinli- 2015- DNA testi yapılmadı-bilinmiyor- 6 10 yaşlarında

Şanlıurfa- Eyyübiye- 2016- DNA testi yapılmadı-belli değil-16 20 yaş

Aydın Didim- 2016- DNA testi yapılmadı-belli değil-6 10 yaş

Kocaeli-Darıca- 2018-DNA testi yapılmadı-belli değil- 0 5 yaş bebek-yeni doğmuş

İstanbul-Arnavutköy- 2018- DNA testi yapılmadı-bilinmiyor-0 5 yaş bebek”

Yaşamını yitiren 148 kadına DNA testi yapılmadı

Verilere göre yaşamını yitiren ve kimliği tespit edilemeyen 155 kadından yedisine DNA testi yapılırken 148 kadın için böyle bir talepte bulunulmadı. 2005 yılında Sakarya Hendek’te araç çarpması sonucu yaşamını yitirmiş bir kadına, 2007 yılında Sakarya Pamukova’da ateşli silahla vurulma neticesinde yaşamını yitiren bir kadına, 2009 yılında Trabzon Ortahisar’da denizde bulunan bir kadına, 2011 yılında Kastamonu Araç’ta ölüm sebebi belli olmayan bir kadına, 2012 yılında Konya Selçuklu’da ateşli silah ile yaralama sonucu yaşamını yitiren bir kadına, 2021 yılında İzmir Bornova’da ölüm sebebi belli olmayan bir kadına, 2021 yılında ise İstanbul Beykoz’da denizden çıkarılan bir kadına, toplamda yedi kişiye DNA testi yapıldı.

Verilerin tamamına ulaşmak için tıklayın.